Wanneer de bekleding van je autostoel beschadigd is

Wanneer je een auto hebt, dan kan het voorkomen dat de bekleding van je auto beschadigd kan raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Er kan iets blijven haken waardoor de bekleding scheurt, of wanneer je rookt kunnen er brandgaten in ontstaan doordat er as door de auto heen vliegt dat nog aan het gloeien is. Ook kan het natuurlijk gewoon zo zijn dat de auto bekleding versleten is na intensief gebruik. Kun je deze kapotte bekleding laten repareren en hoe zou je dat dan kunnen doen? 

Autobekleding reparatie, wat zijn de mogelijkheden? 

Mocht je te maken hebben met auto bekleding die kapot is gegaan, dan zou je deze kunnen repareren. Dit zou je dan op twee manieren kunnen doen> Je zou zelf kunnen kijken of je het kan repareren, maar je zou er ook voor kunnen kiezen de auto bekleding reparatie te laten doen door mensen die daar meer verstand van hebben. 

Hoe kun je zelf de auto bekleding reparatie uitvoeren? 

Wanneer je hebt besloten zelf de auto bekleding reparatie uit te gaan voeren doe je er verstandig aan om eerst goed te lezen welke mogelijkheden er zijn om dit zo goed mogelijk te kunnen repareren. Het is alleen niet mogelijk om alle beschadigingen zelf te repareren. Maar heel veel beschadigingen weer wel.

Wanneer je de reparatie zelf uit kan voeren dan kun je hiervoor een speciale reparatie set aanschaffen. Dit is een reparatie set die samengesteld is voor het repareren van autostoelen die voorzien zijn van een stoffen bekleding. 

Deze reparatie set kun je in een winkel die gespecialiseerd is kopen voor maar een paar tientjes. Deze reparatiesets zijn heel goed te gebruiken wanneer je brandgaten hebt in de bekleding van je auto.

De reparatieset bestaat uit een speciale lijm, textielvezels en textiel waarmee bijna alle soorten stof waarvan de stoelbekleding gemaakt kunnen worden. De auto bekleding reparatie kun je met deze set heel eenvoudig zelf doen. 

Een gat in de bekleding schoonmaken en bijknippen

Het schoonmaken en bijknippen van een gat in de autobekleding is niet iets dat je even snel kan doen. Hier moet je wel een beetje voor oefenen. Als je dat hebt gedaan, dan kun je de reparatie vrij eenvoudig doen.

Als eerst moet je het brandgat helemaal schoonmaken. Daarnaast moet je de verbrande randjes ook uit de bekleding knippen. Hiervoor zou je het best een fijne, maar wel scherpe nagelschaar kunnen gebruiken, mocht je deze niet voorhanden hebben, dan kun je er ook een scherp mes voor gebruiken. 

Het lijmen en vullen van het gat in de autobekleding

Wanneer je het gat schoon hebt gemaakt, kun je een stuk van het textiel uit de reparatieset in de hoed onder het brandgat leggen. Deze stof moet je dan op de hoes van de bekleding lijmen met de speciale lijm uit de reparatieset. 

Wanneer deze lijm droog geworden is moet het gat worden opgevuld met een mengsel van lijm en textielvezels. Daarna moet je de plaats van waar het gat in hebt gezeten nog bestrooien met de passende textielvezels uit de reparatieset. 

Het vullen van het gat met stof helpt te voorkomen dat dat het gat uit gaat zetten wanneer het onder spanning komt te staan. Het voorkomt ook dat de vulling die je bij het repareren hebt gemaakt zal scheuren. Hoe je dit precies moet doen staat beschreven in de handleiding van de reparatieset. 

Hoe kun je leren bekleding zelf repareren? 

Ook in de leren bekleding van de auto kunnen scheurtjes of gaten ontstaan. Deze scheurtjes en gaatjes kun je onderleggen met een stukje leer. Deze moet je dan weer met lijm aan het gat of de scheur bevestigen. 

Vervolgens kun je het gat verder dichtmaken met en op maat gesneden stukje leer. Wanneer dit op maat gemaakte stukje leer op zijn plek zit, zul je deze nog moeten behandelen met een beetje vloeibaar leer. 

Wat zijn de kosten van het repareren van de autostoel bekleding? 

Wat de kosten zullen zijn van de reparatie van de autostoelbekleding is helemaal afhankelijk van het materiaal waar de bekleding van gemaakt is. Kleinere reparaties kunnen al voor een paar tientjes gedaan zijn. 

Mocht je leren autobekleding hebben, dan moet je er rekening mee houden dat de reparatie daarvan net iets duurder uit zal vallen dan wanneer je autobekleding hebt van stof. Tenzij het imitatieleer is, dan ligt de prijs een beetje tussen de prijzen van stof en leer in. 

Soms is het beter dat je de hele bekleding van de autostoelen laat vervangen. De kosten hiervan zijn helemaal afhankelijk lederen bekleding hebben dan ben je vaak meer geld kwijt dan wanneer je de stoffen bekleding in zijn geheel zou moeten vervangen. 

Hoe kun je helpen voorkomen dat de autobekleding stuk zal gaan?

Een van de meest voorkomende oorzaken van kapotte auto bekleding is roken in de auto. De rondvliegende as resten kunnen al vrij snel een brandgaatje veroorzaken in bijvoorbeeld de bekleding van de achterbank. Als je dit wil voorkomen dan zou je niet meer in de auto moeten roken. 

Daarnaast is het belangrijk dat je de bekleding regelmatig onderhoud. Dit onderhoud zorgt ervoor dat de bekleding langer mooi blijft en zorgt ervoor dat de auto voor een betere prijs verkocht kan worden wanneer je deze wil verkopen. 

Het reinigen van stoffen autobekleding

Wanneer je de stoffen bekleding van je auto regelmatig reinig blijft de bekleding langer mooi en goed en zul je veel minder snel gaten en scheuren krijgen in de bekleding van je auto. Om  te beginnen met schoonmaken zou je eerst met de stofzuiger de bekleding kunnen zuigen. Hiermee haal je het ergste stof en vuil al weg. 

Mocht er na het zuigen nog vuil zitten dan moet je aangekoekt vuil eerst met een borstel verwijderen. Daarna kun je de vlekken die nog achterblijven eerst proberen weg te halen met een doek en warm water. 

Mocht dit niet lukken dan kun je de vlekken verwijderen met een speciaal daarvoor bestemd schoonmaakmiddel. Deze reinigingsmiddelen kun  je in stofferingswinkels vinden. Hiermee kunnen de meeste vlekken probleemloos verwijderd worden.