Hoe kan ik geld lenen voor een auto?

Wil jij geld lenen voor een auto, maar weet je niet precies welke leenvormen er allemaal zijn? Wij wel. In dit artikel leggen wij het uit. Lees snel verder!

Een auto financieren

Heb je een nieuwe of gebruikte auto op het oog, maar niet genoeg geld achter de hand? Dan kun je overwegen hier een lening voor af te sluiten. Maar wat voor soort lening past bij jou? Je hebt hierin verschillende mogelijkheden.

Een persoonlijke lening afsluiten

Bij deze leenvorm ontvang je het leenbedrag in één keer op je rekening. Vervolgens betaal je dit in delen of termijnen, vermeerderd met de rente, terug aan de kredietverstrekker binnen de afgesproken periode. Groot voordeel is dat de rente gedurende de looptijd van het leencontract vaststaat. Zo weet je precies wat je kunt verwachten. Dat maakt een persoonlijke lening erg overzichtelijk! Bovendien is het mogelijk om tussentijds extra af te lossen. Dit is in veel gevallen boetevrij, maar controleer natuurlijk wel altijd even de kleine lettertjes van het contract.

Financiering via de autodealer

Jij wordt direct eigenaar van de auto, maar je leent een deel van het geld voor de auto van een kredietverstrekker. Dit is anders als je besluit de auto te financieren via je autodealer. Pas aan het eind van het contract ben je eigenaar van de auto. Ook is tussentijds boetevrij aflossen vaak niet mogelijk. Aan het einde van het contract staat er vaak nog een restbedrag open dat je in één keer moet terugbetalen. In combinatie met de hoge rente is dit iets om extra alert op te zijn. Bekijk dit van tevoren goed, samen met de voorwaarden.

Is private lease iets voor jou?

Ook bij een private lease constructie komt de auto niet op jouw naam te staan. Na de leaseperiode moet je hem helaas weer inleveren. Daar tegenover staat dat je in een nieuwe auto rijdt, met de kosten voor onder andere onderhoud en verzekering inbegrepen. Houd er rekening mee dat het na afloop van de leaseperiode niet altijd mogelijk is om je schadevrije jaren mee te nemen. Dus als je ooit een beroep moet doen op je verzekering, heb je na een leaseperiode mogelijk een lagere korting op je no-claim. 

Maak voor je besluit te lenen voor een auto altijd een goede vergelijking tussen de leenvormen. Dan merk je vanzelf welke optie het beste bij jou past!