Top 5 van meest voorkomende autoschades

Schade aan de auto, het is velen wel eens overkomen. Zo heb je misschien weleens lakschade opgelopen op het parkeerterrein, schade aan je bumper doordat de bestuurder voor je onverwachts op de rem trapte of ruitschade door een opspattend steentje. Bescherm jezelf tegen onverwachte kosten en sluit een goede en goedkope autoverzekering af. Dit zijn de vijf meest voorkomende autoschades:

Ruitschade

Een klein steentje kan al flinke schade aan jouw auto veroorzaken. Het is belangrijk om een sterretje in de ruit zo snel mogelijk te verhelpen en te voorkomen dat dit uitgroeit tot een grote scheur. Temperatuurverschillen kunnen ervoor zorgen dat de schade alleen maar erger wordt, terwijl een sterretje relatief goedkoop te repareren valt.

Bumperschade

Wist je dat bijna de helft van alle Nederlandse automobilisten wel eens te maken heeft gehad met bumperschade? Bumpers zijn uitgevonden om je voertuig tegen grotere schade te beschermen. De bumper vangt dan ook de eerste klap op bij een aanrijding. Vaak komt bumperschade aan de rechterachterkant van de auto voor. Dit komt doordat de meeste mensen fileparkeren aan de rechterkant van de straat. Het is verstandig om bumperschade te laten repareren door een bumperspecialist, omdat de bumper een beschermende functie heeft.

Parkeerschade

Dit brengt ons bij een volgende veelvoorkomende autoschade: parkeerschade. Bijna een vijfde van alle schades wordt veroorzaakt door het inparkeren. Het is dan ook niet zo gek dat veel bestuurders zich onzeker voelen over het inparkeren in een parkeervak. Parkeersensoren, camera’s en Park Assist zorgen ervoor dat de kans op parkeerschade wordt geminimaliseerd. Park Assist is een systeem dat jouw auto volledig automatisch kan laten inparkeren door middel van sensoren. Het enige wat jij als bestuurder hoeft te doen is rustig langs een open parkeerplaats rijden. Het systeem laat zien of er voldoende ruimte beschikbaar is.

Deukschade

Heb jij met de bumper van je auto een paaltje geraakt of de deur te snel open gegooid? Deuken komen veel voor, vooral in de bumper en portieren. Gelukkig zijn deuken in de auto over het algemeen makkelijk en snel te verhelpen. Je kunt de auto hiervoor naar de garage brengen of proberen om de deuk zelf te verwijderen. Verwarm het gedeukte plaatwerk met een föhn of heteluchtpistool. Na enkele minuten verwarmen leg je droogijs op de deuk of spuit je hier icespray op. Na even wachten moet de deuk vanzelf terugspringen.

Lakschade

Bij zo goed als elke schade is ook sprake van lakschade. Schade aan de lak kan onder andere veroorzaakt worden door een botsing of aanrijding, een flinke hagelbui, een portier dat tegen jouw auto aankomt of vogelpoep dat te lang blijft zitten op de lak. Gelukkig zijn kras- en lakschade vaak relatief kleine schades die je vaak zelf kunt herstellen.