Het moment is eindelijk daar, de aankoop van een nieuwe auto. Voordat er daadwerkelijk met de auto gereden mag worden, moeten er een aantal zaken geregeld zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een autoverzekering. Dit artikel dient als checklist, zodat je straks zorgeloos de weg op kunt met de nieuwe aanwinst.
Overschrijven
Nadat de auto is gekocht bij een particuliere verkoper of garage, moet je het kenteken overschrijven. Hierdoor komt het kenteken op jouw naam en ben je verantwoordelijk voor het voertuig. Binnen dit proces zijn er een aantal stappen die je moet checken om fouten achteraf te voorkomen. Kijk vooraf of het kentekenbewijs compleet is en neem een Nederlandse identiteitskaart mee. Ga naar een kentekenloket en schrijf de auto over. Geef vervolgens het vrijwaringsbewijs aan de koper en bewaar zelf het eerste deel van de tenaamstellingscode. Het tweede deel van de tenaamstellingscode wordt binnen 5 werkdagen thuis per post geleverd. Heb je deze zaken geregeld, dan is het overschrijven van het kenteken gelukt.
Verzekering
Het is in Nederland verplicht om een auto te verzekeren. Dit is een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheidsverzekering). Dit houdt in dat als jij of jouw mede verkeersdeelnemers schade krijgen, je hiervoor verzekerd bent en de schade dus vergoed krijgt. Verschillende aanbieders bieden deze verzekeringen aan. Door online te vergelijken, betaal je niet te veel en alleen de beste prijs.
APK laten goedkeuren
Een APK keuring voorkomt dat er gevaarlijke situaties ontstaan, door voertuigen die te onveilig zijn. Naast dat onveilige voertuigen worden afgekeurd, worden er ook voertuigen afgekeurd die teveel schadelijke stoffen uitstoten. Hierdoor worden milieueisen nagestreefd.
Ook het hebben van een goedgekeurde APK (Algemene Periodieke Keuring) is verplicht in Nederland. Tijdens deze keuring wordt er gekeken of het voertuig voldoet aan de wettelijke veiligheids en milieueisen.
Belasting
Omdat je naast autobezitter ook gebruik maakt van de openbare wegen, ben je verplicht om belasting te betalen. Deze belasting wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, of in het kort MRB. Niet iedere autobezitter betaald hetzelfde bedrag aan belasting, dit is afhankelijk van het gewicht van de auto, de provincie waar je woont en het brandstof gebruik. Tijdens de aankoop van een auto, krijg je hier automatisch een brief over.
Als al deze zaken zijn afgerond, ben je als autobezitter dan eindelijk zover om de auto daadwerkelijk te gebruiken. Zo weet je dat veilig de weg op kunt en kunt genieten van de nieuw gekochte auto.