Je auto prepareren voor een zo goed mogelijke verkoop

Wanneer je je auto wilt verkopen, kan een middagje liefde en aandacht voor het voertuig je de nodige extra centen opleveren. Even door de wasstraat rijden is niet genoeg. Kies een mooie, zonnige middag uit om de auto eruit te laten zien alsof hij zo de showroom in kan, voordat je hem presenteert aan potentiële kopers. 

Papierwinkel

Het administratieve gedeelte is hierbij deels belangrijk. De autoverzekering afsluiten, aanpassen of beëindigen doe je na de verkoop. Een recente apk kan de prijs wel enigszins opdrijven. Overigens, over die papierwinkel gesproken, check alle klepjes en deurtjes in het interieur – misschien liggen er persoonlijke documenten in. Dat is eigenlijk meteen het begin van de wellness-middag voor je auto: haal hem helemaal leeg. 

Schoon en fris interieur

Na een extra apk of grote beurt, een prima investering voordat je de auto te koop aanbiedt, pak je het interieur aan. Het dashboard doe je met een sopje, de binnenkant van de ruiten maak je schoon met glasreiniger en keukenrol. De matten klop je hard uit en tot slot haal je de stofzuiger erdoorheen. Koop bij een winkel in huishoudelijke artikelen zo’n taps toelopend verlengstuk voor op de stofzuiger om in alle hoeken en gaten te kunnen komen. Natuurlijk zal een nieuwe eigenaar het interieur niet aan een hygiënisch onderzoek onderwerpen zoals men ooit in Top Gear deed, waar de meest dubieuze substanties werden aangetroffen in een paar tweedehands BMW’s. Maar zorg in ieder geval dat het er schoon uitziet en fris ruikt. 

Gedeeltes die je snel over het hoofd ziet

Auto leeg en schoon? Zet nu alle portieren en kleppen aan de buitenkant open (ook het benzineklepje) en zie eens wat voor smurrie je allemaal op de loze plekken ertussenin kunt verwijderen, voordat je aan de echte buitenkant begint. Heb je een hogedrukspuit, maak daar dan alles onder de motorkap mee schoon. Vooral in de grill, de open ruimte onder de voorruit en in de wielkasten valt veel te winnen. 

Buitenkant

Daarna is het tijd om de auto door de wasstraat te halen of af te spuiten. Vergeet de velgen niet! Afdrogen doe je door hem een ritje op de ringweg te gunnen. Finishing touch: poets de buitenkant volgens het wax on, wax off-principe van Mr. Miyagi. Je bent een lekker middagje bezig en dat zal wellicht zijn vruchten afwerpen. Heb je een goede prijs afgesproken, verdiep je dan in het nieuwe RDW-systeem om een auto over te schrijven en de verkoop correct af te handelen.