Welke autobanden zijn er voor wanneer geschikt?

Iedereen die een eigen auto heeft weet hoe belangrijk het is om goede grip op de weg te hebben. Dit kan per weertype en per seizoen verschillen. Het is niet altijd even duidelijk voor iedereen welke soorten banden er zijn en voor welk seizoen je deze het beste kunt gebruiken. Men vraagt zich vaak af waarom je de banden van je auto zou moeten wisselen. In dit artikel vind je antwoord op veel vragen die je kunt hebben over autobanden.

Welke autobanden zijn er?

Er zijn drie soorten autobanden te onderscheiden, namelijk zomerbanden, winterbanden en All Season banden. De namen maken al heel veel duidelijk. De zomerbanden kun je het beste gebruiken voor de lente en de zomer, de winterbanden kun je het beste gebruiken voor de herfst en de winter en de All Season banden zijn het hele jaar door geschikt. Dit is natuurlijk wel erg kort door de bocht uitgelegd. Daarom willen we graag per band nog wat extra uitleg geven zodat je precies weet welke band je wanneer moet gebruiken.

Zomerbanden

De naam zegt het al, deze banden zijn uitermate geschikt tijdens warmere dagen, dus van het voorjaar tot het vroege najaar. Wanneer je zomerbanden op de juiste manier gebruikt heb je meer grip op het normale wegdek. De banden slijten bovendien minder bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Zomerbanden hebben een kortere remweg op een normaal wegdek. Een normaal wegdek wil zeggen dat het wegdek niet koud, bevroren, glad of besneeuwd is. Een ander groot voordeel van zomerbanden is dat ze minder geluid maken in vergelijking met winterbanden. Je kunt het beste wisselen van winter- naar zomerbanden in het vroege voorjaar of wanneer er wordt overgeschakeld van winter- naar zomertijd.

Winterbanden

Deze banden zijn eigenlijk het tegenovergestelde van zomerbanden. Ze werken het beste bij temperaturen onder de 7 graden Celsius, dus in het najaar, de winter en het vroege voorjaar. Winterbanden zijn gemaakt van een zachtere soort rubber. Dit zorgt ervoor dat je een betere grip hebt op sneeuw en ijs. Door het speciale profiel van de winterbanden heb je minder snel sneeuwkettingen nodig als je door de sneeuw moet rijden. Wanneer je in de winter een winterband gebruikt is de remweg aanzienlijk korter dan wanneer je in de winter zomerbanden blijft gebruiken. Winterbanden maken wel wat meer geluid dan zomerbanden. Je kunt het beste wisselen van zomer- naar winterbanden in het vroege najaar of wanneer er wordt overgeschakeld van zomer- naar wintertijd.

All Season Banden

All Season banden combineren de beste eigenschappen van winter- en zomerbanden. Dit houdt in dat ze in de zomer harder zijn om een goede wegligging te bevorderen, terwijl ze in de winter flexibel genoeg zijn om overweg te kunnen met kou, sneeuw en ijs. All Season banden zijn daarom het hele jaar door te gebruiken.

All Season banden zijn prima autobanden voor het rijden in middelmatig koude of warme weersomstandigheden. Omdat het als het ware een kruising is tussen de zomer en de winterband zullen ze je niet de volledige bescherming bieden tijdens extreme kou of warmte. Ga je op vakantie naar een land met extreme weersomstandigheden zoals hevige sneeuwval of extreme hitte, kies dan liever voor winterbanden.

Zijn winterbanden verplicht in Nederland?

Je bent in Nederland niet verplicht om winterbanden onder je auto te hebben. Het is wel veiliger om in de winter gebruik te maken van winterbanden. Mocht je ineens worden overvallen door hevige sneeuw, dan weet je zeker dat je veilig thuiskomt. Het gebruik van winterbanden is daarnaast verstandig als je vaak op wintersport gaat, bijvoorbeeld in Duitsland of Oostenrijk. Daar zijn winterbanden namelijk wel verplicht. Je kunt natuurlijk All Season banden gebruiken in plaats van winterbanden. Bedenk hierbij wel dat deze geen uitkomst bieden bij extreme weersomstandigheden.

Zomer- en winterbanden opslaan

Wanneer jij zomer- en winterbanden onder je auto hebt is het belangrijk dat de banden goed worden opgeslagen na de wissel. Dit kun je zelf doen, maar je moet dan wel goed weten hoe het moet. Wanneer je niet goed weet hoe dit werkt of je hier de ruimte niet voor hebt is het verstandig om dit te laten doen door jouw garage of bandenspecialist. Deze hebben zelf een opslagruimte of werken samen met een bedrijf dat jouw banden veilig en professioneel opslaat. Het kan zijn dat hier een meerprijs voor wordt gevraagd.

Wanneer je zelf je autobanden wilt opslaan is het verstandig om te weten hoe je dit het beste kunt doen. Het is belangrijk dat de ruimte waar je jouw autobanden opslaat bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf en de invloed van temperaturen. De ruimte moet koel en droog zijn en het is beter als er geen of weinig zon binnenkomt. Zet je autobanden niet bij verwarmings- of waterleidingen. Wanneer je banden hier wel dicht bij staan vergroot dit het risico op versnelde veroudering en uitdroging.

Wanneer je jouw autobanden met velg en al opslaat is het verstandig om een velgenboom te gebruiken. Deze maakt het verplaatsen gelijk een stuk makkelijker door de wielen. Heb je deze niet, stapel de banden met velgen dan horizontaal boven op elkaar. Autobanden zonder velg zet je op zijn kant en dan het liefst in een bandenrek. Zorg ervoor dat je de banden af en toe een stukje draait om vervorming te voorkomen.

Kun je alle banden het hele jaar door gebruiken?

Het is niet verstandig om het hele jaar door op zomer- of winterbanden te rijden. Deze banden zijn geschikt voor het betreffende seizoen. Dit houdt in dat ze juist het tegenovergestelde doen als je ze niet voor het juiste seizoen gebruikt. Wil jij het hele jaar met dezelfde autobanden rijden? Kies dan voor All Season banden. Houd er dan wel rekening mee dat deze minder geschikt zijn voor extreme weersomstandigheden. Verwacht je extreme kou of warmte in jouw vakantieland? Overweeg dan om de juiste banden te kiezen. Veiligheid gaat boven alles.

Wanneer jij een nieuwe set autobanden nodig hebt kun je het beste advies vragen bij je bandenspecialist of garage. Zij weten het beste welke banden geschikt zijn voor jouw auto.