Alles over de autoband

Een goede autoband is belangrijk om de auto goed contact te laten maken met de weg. Autobanden kun je in allemaal verschillende soorten en maten krijgen. Ze hebben zo allemaal hun eigen eigenschappen. Maar wat valt er allemaal te weten over een autoband en hoe kun je een autoband repareren als deze stuk blijkt te zijn? Zit er nog een verschil in goedkope of duurdere autobanden? 

De verschillende soorten autobanden die er zijn

Niet iedere auto heeft dezelfde maat banden. Daarom zijn ze ook in allemaal verschillende soorten en maten te krijgen. Ook voor ieder seizoen kun je een andere autoband onder je auto laten zetten. Zo kennen we de All season band, een zomerband en een winterband.

All Season band

De All Season band wordt ook wel de 4 seizoenen band genoemd. Deze kun je dan ook het hele jaar door gebruiken. De All Season banden hebben kenmerken van de zomerbanden en de winterbanden. De band is dusdanig geproduceerd dat je het hele jaar veilig de weg op kan met je auto. Dit heeft alles te maken met het materiaal waar de band van gemaakt is en van het profiel dat de band heeft. 

De voordelen van het gebruiken van een All Season band  zijn:

  • Ze presteren goed bij alle weersomstandigheden en zijn dan ook een goed alternatief voor zowel de winterbanden als de zomerbanden
  • Je hoeft tussendoor geen banden meer te wisselen
  • Je kunt er net zo lang gebruik van maken als de zomerbanden en de winterbanden
  • Als je niet meer dan 15000 kilometer per jaar rijdt met je auto zijn All Season banden perfect

De zomerband

De zomerband is een band die je gaat gebruiken als de temperatuur boven de 7 graden wordt. Je zult dan al snel merken dat je auto veel prettiger op de weg ligt en dat je veel meer grip zal hebben op het wegdek. Over het algemeen wordt aangeraden om vanaf April tot en met September de zomerbanden te gebruiken.

De voordelen van het gebruiken van zomerbanden zijn:

  • Door de kortere remweg heb je minder kans op ongelukken
  • Je hebt meer grip op de weg en daardoor ook een betere wegligging
  • Als de temperatuur boven de 7 graden is zijn de zomerbanden bij ieder weertype te gebruiken
  • Van April tot en met September kun je het best op de zomerbanden gaan rijden 

De winterband

Het landschap is in de winter heel mooi om doorheen te rijden, maar kan op de weg ook wel voor gevaar zorgen. Je wil natuurlijk niet uit de bocht glijden met de auto wanneer je aan het rijden bent. Zorg er dan ook voor dat wanneer de temperatuur onder de 7 graden komt dat je dan de winterbanden onder de auto laat zetten. 

Winterbanden zijn voorzien van een speciaal profiel en hebben een andere samenstelling van het rubber dan de zomerbanden en de All Season banden. Hierdoor heb je meer grip op de weg en dat zorgt er weer voor dat je een kortere remweg zal hebben. 

De voordelen van het rijden met winterbanden zijn: 

  • Onder de 7 graden kun je bij ieder weertype veilig de weg op gaan
  • Van Oktober tot en met Maart zijn de winterbanden de beste keuze
  • Door de kortere remweg zul je minder snel een ongeluk veroorzaken
  • De banden hebben een zachtere samenstelling van het rubber waardoor de auto een betere ligging op de weg heeft
  • Door de lamellen in het profiel heb je meer grip op de weg
  • Met winterbanden hoef je niet meteen naar de sneeuwkettingen te grijpen als je door wintersportgebieden heen reist
  • Vanuit stilstand kun je makkelijker weg komen, je banden zullen dan ook minder snel gaan slijten

Wat is de juiste bandenspanning?

Als je de eigenschappen van de autoband het best tot zijn recht wil laten komen dan doe je er verstandig aan om de bandenspanning goed te houden. Het kan namelijk voorkomen dat de autoband te hard of te zacht is opgepompt. 

Dit kan invloed hebben op de rijeigenschappen, het brandstofgebruik en de slijtage van de banden. Ook al is het profiel van de band nog goed, toch kan de band er onbruikbaar door worden. Het overgrote deel van de weggebruikers rijden met een auto die een verkeerde bandenspanning heeft. 

De juiste bandenspanning wordt weergegeven in het onderhoudsboekje dat je bij de auto hebt gekregen. Mocht je deze niet hebben, dan kun je altijd contact zoeken met het autobedrijf om na te gaan wat de juiste bandenspanning is voor jouw auto. 

Hoe kun je een autoband repareren? 

Mocht je schade aan je autoband hebben opgelopen dan is het belangrijk dat je deze schade zo snel mogelijk laat herstellen.  Als je de schade op tijd herstelt door het repareren van de autoband voorkom je dat je later nog meer schade aan je auto op kan lopen. 

Een autoband repareren kan op verschillende manieren gebeuren. Als er een klein gaatje in de band gekomen is, dan kun je deze laten proppen. Hierbij wordt het gaatje opgevuld met een stukje rubber. Maar het proppen is niet altijd mogelijk. Mocht het gaatje te groot geworden is of er is te veel schade aan de autoband, dan is autoband repareren niet meer mogelijk. 

In die gevallen is het zo dat de hele autoband vervangen moet worden. Het proppen van een band moet wel zorgvuldig gebeuren. Het gat dat ontstaan is moet daarom eerst goed schoon gemaakt worden. 

Na het schoonmaken wordt er een rubberen strip over het gat heen gelegd, dit stuk rubber wordt dan in het lek geduwd waardoor er een prop in het lek ontstaat. Daar komt dan ook de naam proppen vandaan. Het autoband repareren neemt niet meer dan een paar minuten in beslag. 

Het proppen van de autoband is een manier van repareren die vrij goedkoop gedaan kan worden. Gaten tot een grote van 6 millimeter kunnen hiermee geplakt worden. Het is dan ook niet nodig om de gehele band te laten vervangen. Dit is alleen het geval wanneer de schade te groot is of wanneer het gat groter is dan de 6 millimeter.