Zelf je olie controleren, zo doe je dat en hoe vaak moet dat

Wie een eigen auto heeft weet dat het belangrijk is om regelmatig de motorolie te verversen en te peilen. Het verversen en peilen van de motorolie zorgt ervoor dat de motor van je auto geen schade oploopt. Allemaal goed en wel, horen we je denken, maar hoe moet je de olie verversen en peilen? Hoe vaak moet dit gebeuren? Deze vragen beantwoorden wij in dit artikel voor je, zodat jij vanaf nu zelf de motorolie van je auto kunt verversen, peilen en bijvullen.

Wat is de functie van motorolie?

De motorolie zorgt voor een dun laagje, oftewel film, tussen de onderdelen. Deze film zorgt ervoor dat de onderdelen die langs elkaar heen bewegen niet zo snel verslijten. Daarnaast zorgt de olie ook voor verkoeling van de motor en het afvoeren van verbrandingsresten en vuil dat vrijkomt wanneer de motor draait. Een groot deel van de verbrandingsresten en het vuil dat vrijkomt, belandt in het oliefilter. Daarom is het belangrijk dat zowel het oliefilter als de olie worden vervangen tijdens een onderhoudsbeurt bij de garage.

Welke olie moet je gebruiken?

Verderop in dit artikel lees je alles over het verversen, peilen en bijvullen van de olie, maar het is ook wel handig om te weten welke olie je dan het beste kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je dezelfde olie gebruikt die ook al in je motor zit. Op die manier zorg je voor een langere levensduur van je motor. Wil je zelf je olie verversen of bijvullen? Kijk eerst even in het instructieboekje van je auto. Hierin staat welke olie het beste bij de motor van je auto past. Wanneer je jouw auto in onderhoud hebt bij een garage kun je aan de monteur vragen welke motorolie er wordt gebruikt voor jouw auto. Tenslotte zijn er tools verkrijgbaar die je na het invoeren van je kenteken kunnen vertellen welke motorolie het beste voor jouw auto is. Bij de garage kunnen ze je ook vertellen waar je op moet letten bij het kiezen van een alternatief voor de olie. Wanneer je de juiste olie zo gauw nergens kunt vinden is het belangrijk om olie te kiezen die het dichtst bij de olie in de buurt komt die momenteel in de motor zit. Wanneer je echt moet bijvullen is het belangrijker om een soortgelijke olie te gebruiken dan helemaal geen olie. Wachten tot de juiste olie verkrijgbaar is hoeft niet altijd een goed idee te zijn.

Hoe controleer je het oliepeil van je auto?

Nu je weet waarom het verstandig is om je olie te controleren en welke olie je het beste kunt gebruiken om bij te vullen of te verversen gaan we het hebben over de hoofdreden waarom we dit artikel schrijven, namelijk hoe je het oliepeil van je auto moet controleren. Hieronder lees je een beknopte uitleg over hoe je dit het beste kunt doen.

Parkeer je auto op een vlakke ondergrond

Zorg dat jouw auto waterpas staat. Op die manier loopt de olie niet naar één kant, maar verspreidt het zich goed in het reservoir. Zet je motor uit en laat deze ten minste 10 minuten afkoelen.

Ontgrendel de motorkap

Om bij het oliereservoir te kunnen, moet nu de motorkap worden geopend. Ontgrendel de motorkap, open de windhaak en zet je motorkap op de standaard.

Het peilen van de olie

Verwijder de peilstok uit het oliereservoir en maak deze schoon met een oude doek. Steek de peilstok nu weer in de olie en haal deze er weer uit. Je kunt nu precies zien wat het niveau van de olie is aan de hand van de markeringen op de peilstok. Op de peilstok staat een markering voor het minimum en het maximumniveau. Bij de nieuwere auto’s kan het zijn dat de auto geen peilstok heeft. Je kunt dan alleen via het dashboard aflezen hoeveel olie de motor nog bevat. In het instructieboekje van jouw auto staat hoe je dit moet doen en waar je op moet letten. Wanneer je hier zelf niet uitkomt kun je het beste even langs de garage gaan. Zij kunnen de olie voor je peilen of je uitleggen hoe het moet.

Wanneer moet de olie worden bijgevuld?

Wanneer het oliepeil zich onder het ‘max’ niveau bevindt, moet de olie worden bijgevuld.

Let er wel op dat je niet te veel olie toevoegt. Een teveel aan olie kan namelijk ook schadelijk zijn voor je auto. De motor van je auto kan dit niet aan. Het kan schade toebrengen aan je katalysator of roetfilter. De kans is bovendien groot dat de oliekeerringen kapot gaan. Hierdoor zal de olie gaan lekken.

Hoe vaak moet je de olie controleren?

Het is belangrijk om het oliepeil van je auto regelmatig te controleren. In het instructieboekje van je auto staat na hoeveel kilometer je dit moet doen. Het is nooit verkeerd om bij twijfel navraag te doen bij je garage. Daarnaast is het belangrijk om de olie te controleren voor iedere lange rit. Merk je dat je vaak olie moet bijvullen? Dan kan het zijn dat er iets aan de hand is met je auto. Bij twijfel raden we je aan om dit te laten checken bij je garage. Met te veel olie bedoelen we meer dan 1 liter op 1000 kilometer. Waarschijnlijk lekt er dan ergens olie of is er een ander probleem. Bij de garage kunnen ze voor je nakijken waar het probleem zit.

Extra tips

Het is belangrijk om altijd een flesje olie in je auto te hebben liggen, vooral bij lange ritten. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Wil je goed voorbereid beginnen aan een lange rit, dan is het dus handig om de olie te peilen, eventueel bij te vullen en een reserve fles olie mee te nemen. Wanneer je op vakantie gaat is het slim om je auto in zijn geheel te laten checken bij de garage. De olie kan dan worden bijgevuld of ververst en je kunt veilig op reis.