Wat kost uitdeuken gemiddeld?

Wanneer je schade hebt gereden en je hebt een deuk in je auto opgelopen, dan is dat geen fraai gezicht. Ook een klein deukje kan heel erg in het oog springen en de aandacht trekken. Een deukje geeft de auto een onverzorgd uiterlijk. Deuken kun je krijgen in allemaal verschillende soorten en formaten. Zo zijn er deuken met lakschade en deuken zonder lakschade. Maar hoe gaat dat in zijn werk en wat zijn dan de kosten van het uitdeuken van de auto?

Het herstellen van een deuk zonder lakschade

Als je een deuk hebt opgelopen waarbij de lak onbeschadigd is gebleven dan kan de deuk over het algemeen herstelt worden zonder dat het beschadigde deel van de auto helemaal opnieuw gespoten hoeft te worden. 

In dit geval kan de deuk met speciaal daarvoor bestemd gereedschap met dezelfde kracht als het ontstaan van de deuk worden herstelt. Dit wordt gedaan met een speciale techniek die er ook voor zorgt dat de lak niet beschadigd zal raken.

Deze manier van herstellen wordt ook wel het restylen genoemd. Deze methode kan alleen toegepast worden als de deuk niet te groot is. De deuk mag dan niet groter zijn dan de grootte van een 2 euro munt. 

Deuken uitdeuken zonder dat daar spuiten aan te pas hoeft te komen is altijd goedkoper dan wanneer er wel gespoten moet worden. Het spuiten van de lak neemt meer tijd in beslag dan alleen het restylen van een deuk. Alleen al om die reden is het uitdeuken zonder lakschade veel goedkoper. 

Waarom zou je een deuk niet kunnen laten zitten? 

Als je een dek hebt opgelopen is het belangrijk dat je deze zo snel als mogelijk is laat herstellen. Dit heeft er alles mee te maken dat je anders last kan krijgen van roestvorming op je auto. De roest kan dan helemaal in het metaal van je auto gaan vreten waardoor het beschadigde deel van de auto steeds groter zal worden en zul je ook steeds meer last krijgen van roestvorming.

Om meer schade te voorkomen is het dan ook verstandig de deuk zo snel mogelijk te laten herstellen. Toch kiezen veel mensen ervoor om door te blijven rijden met een deuk. Vaak vinden ze het de moeite niet meer waard om hun wat oudere auto te laten herstellen. 

Maar wat je natuurlijk niet moet vergeten is dat je auto snel achteruit zal gaan als het roestproces eenmaal in gang gezet is en je er niets aan doet. De kosten die verbonden zitten aan het herstellen van het uitdeuken zullen dan steeds meer toenemen. 

De kosten van het uitdeuken van een deuk 

De kosten die verbonden zijn aan het uitdeuken van een deuk zonder lakschade is helemaal afhankelijk van het soort deuk dat je in je auto hebt zitten. Ook de plaats waar de deuk zit heeft invloed op de herstelkosten.

Het aantal uren werk dat in het herstellen van de schade gaat zitten is natuurlijk een van de grootste posten op de uiteindelijke rekening. Als je een kleine schade hebt zal het eindbedrag ook zeker lager liggen als wanneer je een grote schade hebt waar veel herstelwerk aan gedaan moet worden. 

Het herstellen van een deuk met lakschade

De meeste mensen lopen wel eens een deuk op in de auto. Ongelukjes kunnen in kleine hoekjes zitten. Denk maar eens aan een paaltje dat je onmogelijk kon zien staan en waar je dan toch tegenaan bent gereden. 

Vaak als je tegen een paaltje aanrijdt zul je zien dat de laklaag daardoor ook beschadigd raakt. Waar vroeger de hele auto opnieuw gespoten moest worden, is het tegenwoordig mogelijk om alleen het gedeelte van de auto dat schade opgelopen heeft te spuiten. 

Deze manier van repareren wordt ook wel spotrepair genoemd. Hierbij wordt dan ook alleen het beschadigde deel van de auto opnieuw gespoten. Het feit dat niet de hele auto maar slechts een klein deel opnieuw gespoten wordt drukt de kosten enorm. 

Moet je een deuk wel of niet claimen bij de verzekering

Wanneer je schade claimt bij de verzekering

 Kun je ineens een aantal schadevrije jaren kwijt zijn. Ook als het maar een klein bedrag is dat je van de verzekering claimt. Daarom is het goed om hier eerst even navraag naar te doen. In sommige gevallen is het voordeliger om het schadebedrag zelf te betalen. 

Wanneer je schadevrije jaren kwijt raakt schiet de premie die je moet betalen ook omhoog. Dit zijn allemaal dingen waar je dan rekening mee zou moeten houden. Vaak zijn de kosten van de schade lager dan de prijs die jij meer moet gaan betalen. 

Kun je een deuk zelf uitdeuken of moet je dat laten doen? 

Het is heel goed mogelijk om zelf een deuk uit je auto te halen. Zo wordt er bijvoorbeeld gezegd dat het mogelijk is om met behulp van een hele normale haarföhn een deuk uit een auto te krijgen. Door het verwarmen van het metalen oppervlak zou het metaal uit moeten zetten en de deuk zou er dan zelf uit moeten springen. 

Op dezelfde manier zou je een deuk uit kunnen deuken met behulp van kokend water. Je giet dan het kokende water over de deuk heen. Door de warmte zou ook bij deze methode de deuk uit de auto moeten springen. Het is natuurlijk wel afhankelijk van hoe groot de deuk is of deze methodes zullen werken of niet. 

Beide methodes zijn natuurlijk geen professionele methodes. Natuurlijk is het altijd beter om dit soort dingen door een professional te laten doen. Je loopt dan minder snel de kans dat de schade groter wordt en misschien wel onherstelbaar is. Als de schade groter wordt, worden de kosten ook duurder en zal de hersteltijd ook langer zijn. 

Een schadeherstelbedrijf heeft altijd het juiste gereedschap in huis en weet precies welke methode het beste werkt voor het herstellen en uitdeuken van de schade die jij op je auto hebt opgelopen. Bedenk daarom van tevoren goed wat je doet voordat je zelf gaat proberen om de schade te herstellen.