Is het duur om lakschade te laten herstellen?

Lakschade is een van de meest voorkomende en meest vervelende soorten schade die je maar aan je auto kan hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de lakschade kunt herstellen. Als je schade aan je lak niet snel genoeg laat repareren kan het zijn dat het plaatwerk dat onder de laklaag zit gaat roesten. Welke herstelmethode gebruikt kan worden voor het herstellen van de schade is helemaal afhankelijk van het soort schade dat je hebt en de oppervlakte van de schade. Ook de kosten van de schade zijn afhankelijk van bepaalde aspecten van de schade. Welke schade herstelmethodes zijn er dan en hoe worden de kosten van het herstellen dan brekend? 

Wat is lakschade? 

Lakschade is een van de meest voorkomende soorten schade die je terug kunt vinden op je auto. Als je lakschade hebt, dan wil dat zeggen dat de lak van je auto beschadigd is geraakt. De oorzaak van deze beschadigingen kunnen heel divers zijn. 

Zo kun je lakschade oplopen door vandalisme, door het wassen van je auto, door opspringende steentjes op de weg, door zand, sleutels, volgelpoep of zelfs door het strooizout dat gebruikt wordt bij winters weer.

De oorzaken van de schade kunnen ook een rol spelen bij de schadeherstel methode die gebruikt zal gaan worden bij het herstellen van de lakschade. De meest heftige schade zal de meest heftige behandeling moeten ondergaan. Voor iedere soort lakschade is een manier te bedenken om de schade te kunnen herstellen. Hiervoor zijn verschillende herstelmethodes die gebruikt kunnen worden.

De herstelmethodes van lakschade

Er zijn verschillenden soorten schades die kunnen ontstaan aan je lak. Dit kan komen door zand, opspattende stenen, een aanrijding, de omstandigheden van het weer, schade bij het wassen en ga zo maar door. Voor iedere soort schade is een herstelmethode te bedenken. Het is helemaal afhankelijk van de schade welke herstelmethode dan de meest geschikte methode zal zijn. 

Polijsten

Als je een doffe lak op je auto hebt zitten kun je gebruik maken van het polijsten. Bij polijsten halen ze een stukje van de blanke lak van de lak af. Dit doen ze met een schaafmethode. Door deze methode wordt de laklaag van je auto weer helemaal strak en glad. 

Je zult het licht weer zien reflecteren in de lak. Hierdoor zal je autolak ook weer heel mooi gaan glanzen. Na het polijsten moet de laklaag nog wel gewaxt worden. Met het aanbrengen van een waxlaag wordt er een beschermlaagje over de autolak heen aangebracht. 

Auto spuiten

Als je grote of ernstige schade aan je laklaag opgelopen hebt is het over het algemeen zo dat de laklaag gedeeltelijk of in zijn geheel overgespoten moet worden. Het overspuiten van de laklaag wordt over het algemeen gedaan in een autospuiterij.

Het is helemaal afhankelijk van wat er allemaal moet gebeuren hoe het herstellen van de lakschade in zijn werk zal gaan. Vaak is het zo dat het herstellen van de lakschade uit verschillende methoden bestaat. Hierbij gaat het dan om de volgende dingen:

 • Demonteren
 • Ontroesten
 • Lassen
 • Schuren
 • Grondlakken
 • Nog een keer schuren
 • Spuiten
 • Monteren
 • Afwerken
 • Poetsen

Spotrepair

Naast het herstellen van grote lakschade, kun je ook de kleinere lakschades herstellen. Dit wordt gedaan volgens de spotrepair methode. Dit is eigenlijk het plaatselijk bijspuiten van de lakschade. Hiermee wordt dus alleen het plekje waar de schade zit herstelt. 

De schadehersteller kan tijd en materiaal besparen met deze manier van herstellen. Hierdoor liggen de kosten voor deze manier van schade herstellen een stuk lager dan die bij de andere herstelmethodes.

Spotrepair kan niet bij iedere soort schade worden gebruikt. Bij een aantal onderdelen van de auto kun je deze methode niet gebruiken. Ook kan de oppervlakte van de schade niet groter zijn dan het formaat van een A4tje. Voor de minder ingewikkelde schades is dit een perfecte manier van schade herstellen. 

Lakschade herstellen kosten

De prijs die je moet betalen voor het herstellen van de lakschade is van verschillende factoren afhankelijk. Er zitten aan lakschade herstellen kosten verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn is niet meteen te zeggen. 

Er zijn een aantal dingen die een grote rol spelen in het herstellen van de lakschade en de lakschade herstellen kosten. De dingen die hier een rol in spelen zijn:

 • Het type auto waar je in rijdt
 • Het beschadigde onderdeel
 • Wat voor schade heb je opgelopen aan je lak
 • Wat voor soort lak zit er op je auto
 • Wat is het formaat van de oppervlakte van je schade
 • Met welke herstelmethode kan de lakschade herstelt worden
 • Van welke extra diensten wordt er gebruik gemaakt bij het herstellen van de schade

Waar kun je je lakschade het best laten herstellen? 

Op internet kun je heel veel informatie vinden als het gaat om het herstellen van de lakschade op je auto. Zo zijn er ook websites waarop je je je herstel klus aan meerdere schadeherstelbedrijven voor kunt leggen. 

Deze bedrijven zullen de schade bekijken en je dan een persoonlijke offerte sturen voor de kosten die het met zich mee zal brengen om de schade te kunnen herstellen. Zo weet je van tevoren al meteen wat je moet betalen en van welke extra diensten je gebruik zou kunnen maken. 

Het vergelijken van de prijzen

Per schadehersteller kunnen de kosten voor het herstellen van je lakschade van elkaar verschillen. Daarom doe je er verstandig aan niet over één nacht ijs te gaan en je goed te verdiepen in de verschillende aanbiedingen die je zal krijgen. 

Vaak zitten de verschillen qua prijs in de herstelmethode die gebruikt zal gaan worden bij het herstellen van de lakschade aan je auto. Ook de manier van werken speelt een rol in de totstandkoming van het schadeherstel. 

Doordat je meerdere offertes hebt gekregen kun je deze heel makkelijk naast elkaar neerleggen en met elkaar vergelijken. Op die manier kun je heel snel en makkelijk de beste offerte voor jou eruit halen en weet je meteen waar je op alle vlakken aan toe zal zijn bij het herstellen van je lakschade.