Je bestelbus ombouwen tot camper, het kan!

Een camper kopen is duur en het onderhoud en de opslag is ook niet goedkoop. Maar heb je een bestelbus (kijk eens naar een Mercedes Vito op gaspedaal.nl), dan kun je die ombouwen tot een volwaardige camper. In dit artikel geven we tips en trucs voor de perfecte camper-ombouw.

Eisen van de Belastingdienst en RDW

Voordat je begint met de ombouw, is het belangrijk om te weten wat de eisen zijn van de Belastingdienst en de RDW. Je bestelbus moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals een bepaalde maximum hoogte, breedte en gewicht. Hierdoor kun je de bestelbus zonder beperkingen op de openbare weg gebruiken en houd je je aan de wet.

Op de website van de RDW vind je een overzicht van deze eisen en kun je nagaan of je bestelbus daaraan voldoet. Het is belangrijk om deze eisen goed door te nemen voordat je begint met de ombouw, omdat je anders achteraf voor vervelende verrassingen komt te staan.

Planning en ontwerp

Nu je weet welke eisen er zijn, kun je gaan nadenken over het ontwerp en de indeling van je camper. Hierbij kun je de volgende punten overwegen: 

-Hoeveel slaapplaatsen wil je hebben?
-Hoe groot moet het keukengedeelte zijn?
-Hoeveel opbergruimte wil je hebben?
-Wil je een douche en/of toilet hebben? 

Maak een schets of ontwerp van de camper, zodat je precies weet hoe de indeling eruit komt te zien. Hierdoor kun je ook bepalen welke materialen en onderdelen je nodig hebt. Denk ook even goed na over de financiering van de auto en alles wat daarbij komt kijken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De ombouw

Nu de planning en het ontwerp klaar zijn, kun je beginnen met de ombouw. Hierbij kun je het volgende doen: 

-Verwijder de achterbank en vervang die door een platform met opbergruimte.
-Maak het keukengedeelte en slaapplaatsen in de bestelbus.
-Installeer eventueel een douche en/of toilet.
-Installeer een elektriciteitsinstallatie, zodat je de camper overal kunt gebruiken.

Het is belangrijk om alles goed af te werken en te isoleren, zodat je ook in de winter comfortabel kunt verblijven in je camper.

Uiterlijk en interieur

Na de ombouw kun je de camper opleuken door bijvoorbeeld het uiterlijk en interieur aan te passen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: 

-Behangen of verven van de wanden
-Plaatsen van verlichting en raamdecoratie 
-Uitzoeken van comfortabele zitplaatsen en beddengoed
-Aanpassen van opbergruimte en keukenaccessoires

Het is belangrijk om op maat gemaakte elementen te gebruiken, zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte in de camper. Ook is het aan te raden om opbergruimte slim in te richten, zodat je alles op een overzichtelijke manier kunt opbergen.