Je hebt het vast al een keer meegemaakt. Je rijdt op de snelweg en je hoort ineens een tik tegen de auto aan. Wanneer je op de plaats van bestemming aangekomen bent blijkt dat er een steentje tegen je auto aan is gekomen en deze heeft voor een pit in de laklaag van je auto gezorgd. Of je rijdt achteruit een parkeerplaats uit en je hebt dat ene paaltje net over het hoofd gezien, met als gevolg dat je een afdruk van het paaltje in je auto hebt staan en er is daarbij een stukje van de lak van je auto beschadigd. Als dit je overkomt, wat doe je dan? En hoe kun je lakschade dan het best repareren?
Wat houdt lakschade precies in?
Lakschade is schade, die door verschillende oorzaken tot stand gekomen kan zijn, aan de laklaag van de auto. Vaak gaat het hierbij dan om kleine deukjes of krassen. Wanneer je lakschade op hebt gelopen is het belangrijk dat de plekken waar de lakschade zit wordt gerepareerd.
Vaak wordt er gedacht dat dit heel veel geld zou moeten kosten om deze schade te herstellen, maar toch is dat niet altijd het geval. Er zijn namelijk verschillende manieren waarop lakschade herstelt zou kunnen worden.
Wat moet je doen als je lakschade hebt?
Als je lakschade op hebt gelopen is het belangrijk dat er gekeken wordt naar hoe erg de lakschade dan is. In sommige gevallen kan het zelfs zo zijn dat je de schade helemaal zelf zou kunnen herstellen. Dit kun je doen met behulp van autolak.
Mocht de plek van de schade wat groter zijn dan moet je eerst de plek waar de lakschade zit helemaal goed schoonmaken. Als het een diepe beschadiging is dan moet je er met een schuurpapier eerst overheen schuren. Vergeet daarna de plek niet te ontvetten. Herstel de schade met behulp van een spuitbus voor autolak.
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat het om een kleine schade gaat. Hiervoor zou je dan de lakstift kunnen gebruiken. Maar voordat je dat doet moet ook de plek van de beschadiging wel eerst goed schoongemaakt en ontvet zijn.
De kleur van de autolak
Wanneer je de lakschade zelf wil gaan herstellen moet je er wel goed opletten dat je de juiste kleur lak gebruikt. Het is de bedoeling dat je er na de reparatie niets meer van ziet, dat kan alleen als de kleuren hetzelfde zijn.
Om ervoor te zorgen dat je de juiste kleur hebt kun je op de auto kijken. Daar zit een metalen plaatje waar de originele kleurcode op staat. Met deze kleurcode kan je de precieze kleur lak voor je auto bestellen.
Voordat je begint met het herstellen van de lakschade is het verstandig alsnog de kleur eerst even te testen op een stukje schuurpapier. Op die manier weet je zeker dat je de juiste kleur hebt voordat je hem op de plek van de schade aan zal gaan brengen.
Hoe gaat het repareren van lakschade in zijn werk?
Natuurlijk kan het ook voorkomen dat de lakschade te groot van omvang is om deze zelf te kunnen herstellen. Wanneer dat het geval is, dan zul je de lakschade door een expert moeten laten repareren. Dit kan op verschillende manieren gebeuren.
Spotrepair
Spotrepair is een reparatie waarbij de lak alleen op de plek van de schade wordt hersteld. Vaak kan dit gedeelte dan geschuurd worden, waardoor de laklaag weer egaal zal zijn.
Het polijsten
Bij deze manier van het herstellen van de schade wordt er gebruik gemaakt van een polijstpasta en een polijstmachine. De bovenste laag van de lak kan hiermee worden hersteld. Het vuil wordt los gepolijst en de oppervlakte wordt geëgaliseerd. Hierbij wordt de laklaag niet beschadigd.
Het uitdeuken
Wanneer er bij de lakschade ook een deuk is komen kijken, dan moet deze deuk uitgedeukt worden. Hiervoor worden allemaal speciale soorten gereedschap gebruikt. Deze gereedschappen worden ook wel de restyle tools genoemd. Deze zorgen ervoor dat de deuk teruggeduwd wordt in de originele vorm.
Lakschade herstellen in 3 stappen
Eigenlijk is lakschade herstellen helemaal niet zo veel werk. Dit kan namelijk in 3 stappen al gedaan zijn. Om te beginnen zal de schade in behandeling genomen moeten worden. Hierbij is het belangrijk dat de schade door een schade-expert wordt beoordeeld.
Na het beoordelen zal de expert de plek van de schade gaan schuren en plamuren. Wanneer dit gedaan is wordt er een laagje grondverf aangebracht op de plek van de lakschade. Hierna kan de juiste kleur worden aangebracht.
Als de juiste kleur erop zit, dan moet het geheel eerst even gaan drogen. De juiste kleur komt overeen met de kleurcode die op de auto staat. Op die manier zul je na het herstellen van de schade geen kleurverschil zien.
Na het herstellen van de schade is het belangrijk dat de plek van de schade nog wel goed gepolijst wordt, maar niet voordat er eerst nog wat geschuurd en geplamuurd is. Na het polijsten zul je helemaal niets meer zien van de schade die er heeft gezeten.
Welke plekken moet je in de gaten houden voor wat betreft lakschade?
Als het gaat om lakschade zijn er een aantal plaatsen waar de lakschade het meest voorkomt. Je hoeft niet altijd erg te hebben in het ontstaan van de lakschade, daarom is het goed om deze plekken goed in de gaten te houden zodat je meteen actie kan ondernemen als er schade ontstaan is aan de lak van de auto. Het gaat hierbij om de volgende plaatsen:
- De portieren
- Het dak
- De bumpers
Waarom moet je lakschade nooit laten zitten?
Als je lakschade hebt opgelopen, dan doe je er echt verstandig aan om deze lakschade meteen te herstellen. Wanneer je dit niet zou doen, dan zal de schade alleen maar groter worden. Het begint dan met een klein plekje roest die zich dan steeds verder uit zal gaan breiden. Uiteindelijk zal het de carrosserie van de auto gaan bereiken en daar dan ook verdere schade aanrichten waardoor de auto langzaam rijp wordt voor de sloop.