Moet je auto schade claimen of zelf betalen?

Stel, je rijdt per ongeluk tegen een paaltje aan tijdens het parkeren of hebt een kleine botsing met wat autoschade. Dan kun je kiezen: schade claimen bij de autoverzekering of het zelf betalen. Besloten om te claimen? Weet dan dat dit invloed heeft op je schadevrije jaren en je no-claimkorting. Hierdoor ga je meer premie betalen. Daarom kan het vaak goedkoper zijn om kleine schades uit eigen zak te betalen. Maar hoe zit dat precies?

Schadevrije jaren en no-claim korting

Wanneer je de autoschade gaat claimen, moet je eerst het effect op je schadevrije jaren en je no-claimkorting in kaart brengen. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, krijg je korting op je verzekeringspremie. Maar als je schade claimt, verlies je een aantal schadevrije jaren. Dit verlies kan groot zijn en dat wil je soms beter voorkomen. Bij veel verzekeraars zak je bijvoorbeeld vijf stappen op de bonus-malusladder voor elke schadeclaim. Het kan dan vijf jaar duren om weer op je oorspronkelijke niveau te komen, wat betekent dat je vijf jaar lang een hogere premie betaalt. Je kunt eens kijken naar een wa verzekering van Allianz Direct en de polis vergelijken om te zien wat voordelig is.

Een rekenvoorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen om te laten zien wat het financieel betekent om autoschade te claimen. Je hebt bijvoorbeeld tien jaar zonder schade gereden en krijgt daardoor 60% korting op je premie. Dit komt neer op €40 per maand of €480 per jaar. Als je dan schade hebt en die claimt, val je terug naar één schadevrij jaar en beland je op trede 6 van de bonus-malusladder. Hier is je korting nog maar 40%. Je premie gaat dan naar €60 per maand of €720 per jaar. In jaar 1na je claim betaal je €240 extra. De extra kosten stoppen niet na één jaar; claim je geen verdere schade, dan betaal je de volgende jaren nog eens €480 extra premie. Over vijf jaar betaal je zo €2.400 extra. Als de schade aan je auto minder is dan dit bedrag, is het financieel slimmer om de schade zelf te betalen en niet te claimen.

No-claimbeschermer en overstappen

Bij sommige autoverzekeringen kun je een bonusbeschermer of no-claimbeschermer afsluiten. Hiermee kun je een keer per jaar schade claimen en dat zonder dat de premie verhoogd. Maar let op: zo’n beschermer voorkomt niet dat je daalt op de bonus-malusladder. Dus als je van verzekeraar wisselt, kan het zijn dat de nieuwe verzekeraar meer premie vraagt, omdat je minder schadevrije jaren hebt.

Bedenktijd na schadeclaim

Bij sommige verzekeraars heb je na het indienen van een schadeclaim een bedenktijd. Je kunt dan binnen een bepaalde periode besluiten om de schade toch zelf te betalen, vooral als blijkt dat je premie veel hoger wordt door de claim. Check de voorwaarden van je verzekering om te zien of je deze bedenktijd hebt en wat de regels zijn.