Hybrides, de zuinigste van 2024

De populariteit van hybride voertuigen blijft onverminderd groot. Het streven naar zuinig rijden is een prioriteit geworden voor velen. Hoewel er een ruime keuze aan hybride modellen beschikbaar is, hebben wij de meest uitstekende exemplaren van dit moment voor u geselecteerd en overzichtelijk gerangschikt.

Welke soorten heb je nou eigenlijk?

Een hybride combineert een verbrandingsmotor met een elektromotor, maar dat kan op verschillende manieren. Er zijn dus verschillende soorten hybride auto’s. Die verschillen onderling in zuinigheid, maar ook in prijs. We lichten even toe welke verschillende vormen hybrides er zijn:

 • Mild hybrid (MHEV):
  Een mild hybride is de meest betaalbare en toegankelijke manier om te profiteren van de voordelen van hybride technologie. Met deze slimme oplossing kunt u niet alleen genieten van een aanzienlijke verbetering in brandstofefficiëntie in vergelijking met conventionele benzineauto’s, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Mild hybrids bieden een overtuigende combinatie van betaalbaarheid en milieuvriendelijkheid, waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor iedereen die op zoek is naar een verantwoorde en kosteneffectieve manier om te rijden. Overweeg deze optie serieus als u op zoek bent naar een slimme investering in uw portemonnee en de planeet.
 • Full hybrid (HEV):
  Een volledige hybride of full hybrid is de ultieme oplossing voor zuinig en milieuvriendelijk rijden. Met een krachtige elektromotor die de wielen aandrijft, biedt deze auto een aanzienlijk lager brandstofverbruik in vergelijking met conventionele benzineauto’s. Bovendien hoef je de accu niet apart op te laden, waardoor je altijd klaar bent voor een efficiënte en probleemloze rit. Kies voor een full hybrid en ervaar zelf de onmiskenbare voordelen van deze geavanceerde technologie. Het is de slimme en duurzame keuze voor de toekomst.
 • Plug-in hybrid (PHEV):
  Met de opkomst van plug-in hybride voertuigen wordt een nieuwe dimensie toegevoegd aan het streven naar een efficiëntere en milieuvriendelijkere mobiliteit. Deze geavanceerde technologie, uitgerust met een grotere accu die kan worden opgeladen aan een laadpaal, biedt de mogelijkheid om het brandstofverbruik aanzienlijk te verminderen. Hoewel de aanschafkosten van plug-in hybrides enigszins hoger liggen dan die van conventionele hybride modellen, weerspiegelt dit de innovatieve aard van deze vooruitstrevende oplossing. Het is een investering die op de lange termijn kan resulteren in aanzienlijke besparingen en een verminderde impact op het milieu.
 • Range Extender Vehicle (REV):
  Een REV is een volledig elektrische auto met een verbrandingsmotor die uitsluitend dient om de accu op te laden, een zogenaamde range extender. Je rijdt dus altijd op de elektromotor en nooit op de verbrandingsmotor zelf. Dit hybride concept is echter nog steeds zeldzaam op de markt.

De spelers in de markt

Op het moment van schrijven zijn nog niet alle automerken overgestapt op de productie van hybride voertuigen. Dit is opmerkelijk, gezien de indrukwekkende geschiedenis van de hybride auto. Reeds in 1899 werd de Lohner-Porsche op de markt gebracht en in 1909 introduceerde Henri Pieper een auto die qua werking vergelijkbaar is met de hedendaagse hybride voertuigen.

De volgende automerken bieden momenteel hybride modellen aan: Audi, BMW, Chevrolet, Citroën, Ford, Hyundai, Kia, Lexus, Mercedes, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Porsche, Toyota, Volkswagen en Volvo.

Deze lijst zal naar verwachting groeien, mede dankzij fiscale stimuleringsmaatregelen die hybride auto’s steeds aantrekkelijker maken.

Waarom zou je één willen?

Hybride voertuigen bieden onmiskenbaar aanzienlijke voordelen in vergelijking met conventionele benzine- en dieselauto’s. In de eerste plaats zijn ze aanmerkelijk zuiniger in brandstofverbruik, met name de hybride elektrische voertuigen (HEV) en plug-in hybride elektrische voertuigen (PHEV), wat resulteert in een verminderde milieubelasting. Bovendien beschikken PHEV’s vaak over een aanzienlijk vermogen dankzij de combinatie van een verbrandingsmotor en een elektromotor. Een belangrijk voordeel ten opzichte van volledig elektrische voertuigen is dat men nooit stil komt te staan door een lege accu.

Voor wie zijn ze niet?

Hybride auto’s zijn natuurlijk ook niet zonder nadelen. Zo zijn ze soms duurder in de aanschaf (vooral in het geval van PHEV’s) en zijn het vaak zware auto’s. Een nadeel van PHEV’s is ook dat je de accu op moet laden. Daarnaast lever je vaak wat bagageruimte in omdat de accu ruimte in beslag neemt. Een argument wordt er ook gemaakt dat men minder en minder zichzelf moet verplaatsen de dag van vandaag omdat meer en meer dingen online gebeuren waardoor minder autos op de weg zijn. Dingen zoals eten bestellen of gokken gebeurt al jaren online. Denk maar aan thuisbezorgt of betFIRST. Dus door dat je jezelf minder moet verplaatsen is de kost van een hybride het niet waard voor de ratio van verplaatsing je maar hoeft.