Alles wat je moet weten om in één keer te slagen voor het auto theorie-examen

Sta je op het punt om je auto theorie-examen te doen? Dan weet je dat er nog best wel wat bij komt kijken voor je er klaar voor bent. In dit artikel geven we tips hoe je in één keer kunt slagen. We hebben ook de laatste updates voor je en leggen uit hoe het examen in elkaar zit. Op die manier kun je je zo goed mogelijk voorbereiden en er voor zorgen dat je niet nog een keer terug moet.

5 tips om te slagen

Wist je dat minder dan de helft van de examenkandidaten slaagt? Een goede voorbereiding is daarom zeer belangrijk. Daarom beginnen we met deze 5 tips over hoe je het beste kunt leren.

Begin op tijd met studeren

Veel kandidaten onderschatten hoeveel tijd het kost om je goed voor te bereiden. Onze eerste tip is daarom: wacht niet tot het laatste moment om te beginnen met leren. Op tijd beginnen zorgt ervoor dat je tijd hebt om alle informatie te  verwerken. Je kunt de theorie dan in kleinere stukken opdelen die je kunt leren, oefenen en herhalen. Op die manier breng je rustig je kennis op peil tot je genoeg weet.

Gebruik verschillende studiematerialen

Er zijn veel verschillende manieren waar op je de theorie kunt leren en oefenen. Zo is er natuurlijk het bekende theorieboek, maar je kunt tegenwoordig ook online videocursussen vinden. Ook zijn er aanbieders die je in één dag voorbereiden voor het theorie-examen. Al deze manieren hebben hun voor- en nadelen. Bedenk goed op welke manier jij het makkelijkst leert, en combineer verschillende manieren om zo gebruik te maken van alle verschillende voordelen.

Oefen met proefexamens

Proefexamens zijn een goede manier om het echte examen te simuleren. Ze helpen je om te wennen aan de vraagstijl en de tijdsdruk. Er zijn online verschillende websites waar je je auto theorie kunt oefenen. Vaak krijg je na de oefenexamens al je fouten te zien. Analyseer deze fouten en begrijp waarom je een vraag fout hebt beantwoord. Pak indien nodig nog een keer de theorie erbij om dat onderdeel beter te begrijpen.

Leer actief

Passief lezen is niet genoeg om de stof helemaal tot je door te laten dringen. Leer daarom actief. Maak aantekeningen, bespreek de stof met vrienden of familie of maak kaartjes met vragen en antwoorden. Zorg ervoor dat je geprikkeld blijft tijdens het leren. Wissel lezen af met het bekijken van video’s of het doen van oefeningen.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning

Dit klinkt als een cliché, maar is ook echt belangrijk bij het leren. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om informatie te verwerken. Zorg voor voldoende slaap en neem regelmatig pauzes tijdens het studeren. Ga niet tot midden in de nacht door. Zorg daarom dus ook dat je op tijd begint (zie de eerste tip). Zo verschijn je uitgerust op je theorie-examen.

Hoe ziet het Theorie-examen eruit?

Ok, we hebben je nu enkele tips gegeven voor de voorbereiding op het examen. Maar hoe ziet het theorie-examen er eigenlijk uit? Het examen voor de auto bestaat uit drie onderdelen:

Kennis: Dit zijn vragen over onder andere verkeersregels en -borden. Je krijgt hier 12 vragen, waarvan je er 10 goed moet beantwoorden. Weinig foutmarge dus. Zorg er daarom voor dat je de kennis van de regels tot in de puntjes beheerst.

Inzicht: Hier toon je aan dat je de regels kunt toepassen in de praktijk. Bij deze vragen moet je bijvoorbeeld aangeven wie er voorrang heeft. Je krijgt in totaal 28 vragen waarvan je er 25 goed moet beantwoorden.

Gevaarherkenning: Bij dit onderdeel kijk je naar situaties op de weg en moet je snel beslissen: remmen, gas loslaten of niets doen. Dit is een lastig onderdeel omdat je maar 8 seconden hebt om te beslissen. Je krijgt 25 vragen waarvan je er 13 goed moet hebben. Dat lijkt makkelijk, maar omdat de antwoorden dicht bij elkaar liggen kan dat tegenvallen.

Denk je dat je klaar bent om je auto theorie-examen te maken? Dan kun je naar de website van het CBR. Daar schrijf je je in voor het examen.

We hopen dat je je met deze tips en uitleg goed kunt voorbereiden op het theorie-examen. Zorg ervoor dat je op tijd begint, verschillende methoden gebruikt om te leren en oefenen en genoeg rust neemt. Zo maak je de kans om te slagen het grootst. Veel succes!