Ruitenwisser vervangen, hoe doe je dat?

Als je in een auto rijdt, dan komt er meer bij kijken dan het rijden alleen. Om de auto rijdend te houden en te zorgen dat alles naar behoren blijft werken is het nodig onderhoud te plegen aan de auto. Hierbij moet er ook gelet worden op de ruitenwissers. Door het gebruiken van de ruitenwissers zal er slijtage ontstaan. Wanneer dit gebeurt moet je de ruitenwissers vervangen. Maar hoe moet je die ruitenwissers dan vervangen en wanneer weet je dat dat zo ver is? 

Wanneer is het tijd om je ruitenwissers te vervangen? 

Het is niet heel ingewikkeld om te zien of merken dat je ruitenwisser vervangen moet worden. Dit kun je merken doordat de ruitenwisser echt overdreven veel geluid gaat maken bij het wissen van de ramen, of wanneer er veel strepen achterblijven na het wissen van de ramen. 

Wanneer dit gebeurt dan wil dat zeggen, zo snel mogelijk je ruitenwisser vervangen. Voordat je de ruitenwisser vervangen gaat, zou je ook nog kunnen proberen de ruitenwisser schoon te maken met ruitenreiniger. Dit zorgt ervoor dat de vuil laag verdwijnt. 

In sommige gevallen zul je dan merken dat het vuil de veroorzaker is geweest van de strepen en het vreselijke schrapende geluid. Maar wanneer dit niet het geval is, dan is het onvermijdelijk en zal de ruitenwisser vervangen moeten worden. 

Hoe kun je je ruitenwissers het best controleren? 

Het is verstandig om regelmatig je ruitenwisser even te controleren. Helemaal wanneer er strepen achterblijven of wanneer de ruitenwisser lawaai gaat maken is dit echt aan te raden. Hoe je dit kunt doen kun je hieronder lezen.

Bij het controleren van de ruitenwisser is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de ruitenwisser altijd helemaal uitgeschakeld is. Ook is het verstandig het contact van de auto niet aan te hebben staan. 

Hierna trek je de metalen arm waar de ruitenwisser aan bevestigd zit omhoog. Als ze omhoog staan kun je makkelijker zien of de ruitenwisserbladen versleten zijn, of dat er vuil aan de ruitenwisserbladen vast zit. 

Ook vuil kan een veroorzaker zijn van de strepen die achterblijven bij het wissen, Mochten ze veel vuil op zich hebben zitten, dan is het niet meteen noodzakelijk om de ruitenwisserbladen te vervangen, maar kun je ook eerst proberen schoon te maken met bijvoorbeeld een schoonmaakdoekje.

Mocht blijken dat je ruitenwissers toch versleten zijn, want het schoonmaken heeft niet geholpen, dan ontkom je er niet aan: vervang ruitenwisser auto. Dit kun je door de garage laten doen, maar dit is ook prima zelf te doen. 

Vervang ruitenwisser auto zelf 

Wanneer je besluit zelf de ruitenwisser van je auto te vervangen moet je er op letten dat je de oude ruitenwisserbladen voorzichtig van de ruitenwisser af haalt. Als je de ruitenwisserbladen eraf hebt gehaald moet je er meteen een nieuwe op zetten, want als je de ruitenwissers terug klapt en per ongeluk aan zou zetten zonder dat er nieuwe bladen op zitten, dan kun je diepe krassen in je ruit krijgen omdat de ruitenwissers zelf van metaal zijn gemaakt. 

Tijdens het vervang ruitenwisser auto zul je zien dat het ruitenwisserblad met een kleine clip aan de ruitenwisser arm bevestigd zit. Wanneer je de arm van de ruit af tilt moet je het clipje indrukken. Daarna moet je de ruitenwisser naar beneden drukken tot je hem eraf kunt halen.

Vervang ruitenwisser auto na het verwijderen van de oude bladen

Wanneer het gelukt is de oude wisserbladen voorzichtig te verwijderen moet je meteen de nieuwe wisserbladen gaan bevestigen. Het nieuwe wisserblad moet je dan in omgekeerde volgorde van het verwijderen aan de wisserarm vast gaan maken. 

Schuif het wisserblad omhoog tot je hoort dat hij goed vast geklikt zit. Pas als je zeker weet dat hij goed vast zit kun je de arm terug leggen tegen het raam aan. Wanneer hij niet goed vast zit kan hij los schieten en is het mogelijk dat je dan alsnog je raam beschadigd. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Heeft iedere auto dezelfde maat ruitenwisser? 

Het antwoord op deze vraag is nee, het is niet zo dat iedere ruitenwisser op elk ruitenwisser scherm past. Het is dan ook van belang dat je van tevoren goed bekijkt welk soort ruitenwisserbladen je nodig hebt voor jouw type auto. 

Over het algemeen zul je dit kunnen zien op de verpakking van de ruitenwisserbladen. Er staat dan vermeld voor welk type auto de ruitenwisserbladen geschikt zijn. Lees altijd de gebruiksaanwijzing eerst door voordat je de ruitenwisserbladen gaat wisselen.

Mocht je twijfelen over hoe je het moet doen en wil je zeker weten dat het goed gedaan is, zou je altijd even langs een garage kunnen rijden om na te vragen of het allemaal goed zit, of dat ze je kunnen helpen met het wisselen van de bladen. Neem dan wel zelf nieuwe bladen mee, dat is goedkoper als dat de garage ze gaat bestellen. 

Hoe lang kunnen ruitenwissers mee gaan? 

Na een tijdje merk je dat de ruitenwisserbladen niet meer helemaal lekker het werk doen waar ze voor bedoeld zijn. Dan moeten ze vervangen worden. Bij een gemiddeld ruitenwisserblad is het na zo een 150.000 wisbewegingen zo dat deze vervangen dienen te worden. 

Bij een gemiddeld gebruik staat dit voor een tijdsduur tussen de 12 en 15 maanden, de oude ruitenwisserbladen kun je dan gewoon in de prullenbak gooien. Wanneer je de tekenen van slijtage gaat zien of horen zou je ze meteen moeten vervangen. 

De slijtage indicator

Mocht je het lastig vinden om het juiste moment te bepalen wanneer je de ruitenwisserbladen moet vervangen, dan kun je ook gebruik maken van de slijtage indicator. Op bijna alle ruitenwissers kun je deze vinden. 

Het is een sticker die geleidelijk van kleur verandert. In de instructies van je auto kun je zien welke kleur aangegeven wordt wanneer het tijd is om de ruitenwisserbladen te vervangen. De kleur van de sticker zal geleidelijk veranderen en is een super handig geheugensteuntje om je eraan te helpen herinneren dat het tijd is om de ruitenwisserbladen te gaan vervangen.