De beste tips voor het onderhouden van je auto

De auto’s en vrachtwagens van vandaag zijn meer hightech dan ooit. Niet voor al het onderhoud aan voertuigen moet je echter een grondige kennis hebben van automechanica of zelfs handig zijn met een set gereedschap. De eenvoudigste auto-onderhoudstaken kunnen door iedereen op hun oprit of garage worden uitgevoerd en zijn ondertussen eigenlijk net zo belangrijk geworden als je autoverzekering vergelijken. Gebruik dan ook de onderstaande tips zodat je je auto zo goed mogelijk kunt onderhouden! 

Vervang je ruiterwisserbladen 

Een van de grootste veiligheidsproblemen tijdens het rijden is het hebben van een heldere voorruit om het hoogste niveau van zichtbaarheid op de weg te bieden. Het moet als een topprioriteit worden beschouwd om versleten ruitenwisserbladen te vervangen die overslaan, strepen op je voorruit achterlaten of regen en sneeuw niet effectief verwijderen. Als je ze een piepend geluid hoort maken, is dat ook een indicatie dat het tijd is om de wisserbladen te vervangen. Zelfs als je wisserbladen goed lijken te werken, inspecteer dan regelmatig de rubberen strips op de bladen op tekenen van barsten. Veeg de rubberen strips af en toe af met een vochtige doek of keukenpapier om vuil te verwijderen.

Was je voertuig

Een van de gemakkelijkste tips voor autoverzorging is om je voertuigen gewoon regelmatig te wassen. Dit beschermt de buitenkant van je voertuigen en zorgt ervoor dat ze er als nieuw uit blijven zien. Hoewel dit een eenvoudige onderhoudstaak is, wordt deze niet altijd goed uitgevoerd. Sommige chauffeurs wassen hun auto of vrachtwagen te weinig, terwijl anderen overboord gaan en te veel wassen. Het is over het algemeen een goed idee om je voertuigen elke 2-4 weken te wassen. 

Inspecteer je batterij

Je voertuig gaat nergens heen als de batterij het begeeft, dus neem de tijd voor een snelle visuele inspectie en af ​​en toe een reiniging van dit essentiële auto-onderdeel. Controleer je accupolen minstens één keer per jaar op tekenen van droog wit accuzuur. Als die er is, verwijder dan de kabels van je accu (doe eerst de negatieve kabel). Gebruik een staalborstel en corrosieverwijderingsvloeistof van een detailhandelaar in autobenodigdheden om het corrosieve materiaal van de accupolen te verwijderen. Een mengsel van zuiveringszout en water kan ook worden gebruikt. Spoel het gereinigde gebied af met wat water, droog het af met een doek en sluit de accukabels weer aan (sluit eerst de pluskabel aan). 

Vervang het luchtfilter

Van alle onderhoudstips die hier worden vermeld, is het vervangen van je eigen motorluchtfilter waarschijnlijk het meest intimiderend. Wees gerust, het is echter vrij eenvoudig om te doen. Een vuil luchtfilter beperkt de hoeveelheid lucht die je motor inneemt, wat de motor extra belast. Dit kan het benzineverbruik enigszins beïnvloeden en, meer merkbaar, de acceleratieprestaties van je voertuigen. De frequentie waarmee een motorluchtfilter moet worden vervangen, is afhankelijk van verschillende factoren. Regelmatig rijden op onverharde wegen en in druk verkeer zorgt ervoor dat luchtfilters sneller verstopt raken. De onderhoudsschema’s voor het vervangen van luchtfilters kunnen overigens sterk verschillen tussen autofabrikanten.