Drie dingen om goed over na te denken voor je een exclusieve auto koopt

Je bent een liefhebber van exclusieve autos en je bent eraan toe om er zélf een te kopen. Je geniet van hoe ze eruit zien en hoe ze klinken. Je vindt het niet erg om op te vallen, misschien wil je zelfs aan anderen laten zien hoe succesvol je bent. Exclusieve autos hebben een onverklaarbare aantrekkingskracht, vergelijkbaar met verliefdheid. Ze maken je leven mooier, ze geven je een reden om ervoor te leven.

Je wílt er een. Dat staat vast. Maar vóórdat je er een koopt, is het goed om erover na te denken waaraan je begint. Hier volgen drie dingen om goed over na te denken voor je een exclusieve auto koopt.

Verzekeringskosten

Exclusieve autos zijn dure auto’s. En bij een hogere prijs, hoort een hoger verzekeringsbedrag, dus een hogere maandelijkse premie. Soms lijkt het zelfs onmogelijk om je geliefde auto te verzekeren.

Stel je voor dat er wordt ingebroken. Je auto raakt dan beschadigd en de reparatiekosten zijn vele malen hoger dan bij een gewone auto. Je moet er niet aan denken dat je niet – volledig – verzekerd bent.

Daarom is het goed om je vooraf te verdiepen in welke verzekeringsmaatschappijen en verzekeringsproducten er allemaal zijn en welke voorwaarden deze stellen, plus wat je ervoor moet doen om aan die voorwaarden te voldoen. Dit is niet het leukste waaraan je je tijd wilt besteden en je kunt dit ook overlaten aan een specialist zoals bijvoorbeeld The Engine Room

Afschrijving van een exclusieve auto

De afschrijving van je auto kun je in absolute getallen berekenen, of in relatieve percentages. Aangezien je een dure auto wilt kopen, zal ook het bedrag dat deze per jaar afschrijft, vrij hoog zijn. In percentages kan het echter nog wel meevallen, aangezien een exclusieve auto vaak waardevast is, mits goed onderhouden.

Zeker als je graag – en dus veel – in je auto rijdt zal deze meer slijten, waardoor hij meer onderhoud nodig heeft en harder afschrijft.

Het onderhouden van je auto, als was het een raspaard, zorgt ervoor dat hij minder snel in waarde afneemt. Dit resulteert in een hogere inruilwaarde, waardoor je volgende auto minstens net zo mooi en aantrekkelijk is als je huidige exemplaar. 

Periodieke onderhoudskosten

Een auto kopen waarvan je houdt is één ding, onderhouden is iets anders. Je bent trots op je dream wheels en je wilt vanzelfsprekend het allerbeste op het gebied van onderhoud. Zaken als luchtfilter, bougies, brandstoffilter en remvloeistof moeten natuurlijk allemaal tip top in orde zijn, om te blijven genieten van een perfect motorgeluid en bijbehorende prestaties. Denk ook aan de banden, transmissie en een sturingsdiagnose. Die laatste zaken zijn vooral belangrijk bij een wat sportieve rijstijl.