Zo maak je jouw auto blinkend schoon

Een auto schoonmaken lijkt in eerste instantie niet zo’n moeilijke klus, het is echter wel belangrijk om alert te zijn. Tijdens het schoonmaken kun je de auto namelijk beschadigen, denk bijvoorbeeld aan de lak. Wanneer je eenmaal weet hoe je een auto veilig kunt schoonmaken, zal je het nooit meer fout doen. In dit artikel lees je dan ook waar je op moet letten, bij het schoonmaken van jouw auto.

Waarom de auto schoonmaken?

Sommige mensen vinden het niet erg om in een vuile auto te rijden. Vuil is echter niet zo goed voor de lak. Vuil wat lang blijft zitten kan roest veroorzaken, denk aan zand, modder en zouten. Naast het exterieur kan ook het interieur van de auto smerig zijn. Dit kan zorgen voor vervelende luchtjes, die ook nog eens slecht voor de gezondheid zijn. Wanneer je jouw auto wilt verkopen, of lang wilt blijven gebruiken, is het dus verstandig om hem regelmatig schoon te maken.

Tips auto exterieur reinigen

Gebruik de volgende tips wanneer je de auto van de buitenkant gaat reinigen.

1.     Gebruik een microfiber washandschoen.

Vergeet de spons! Een spons is namelijk de perfecte plek voor vuil en zand, het kan er gemakkelijk in ophopen. Dit kan tijdens het schoonmaken krassen veroorzaken.

2.     Gebruik twee emmers.

Vul een emmer met sop en een emmer met water. Gebruik de emmer met water om de washandschoen schoon te maken. Zo voorkom je dat er vuil en zand in het sop komen en je alsnog krassen veroorzaakt.

3.     In de lengterichting bewegen. 

Was de auto altijd in de lengterichting en maak geen draaiende bewegingen. Je krijgt dan namelijk te maken met swirls, dit zijn cirkelvormige krassen in de lak. Deze zijn bij zonnig weer goed te zien.

4.     Spuit niet te dicht op de lak met een hogedrukreiniger. 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je helemaal geen hogedrukreiniger gebruikt. Gebruik je deze wel? Spuit dan niet te dicht op de lak, het is verstandig om minimaal 20 cm afstand te houden. Zo voorkom je beschadigingen aan de lak.

5.     Gebruik een watermagneet. 

Maak de auto na het schoonmaken droog met een droogdoek, deze is ook wel bekend als een watermagneet. Dit is een extra zachte doek die geen krassen veroorzaakt.

Glascoating of wax gebruiken?

Na het schoonmaken is het wel zo verstandig om jouw auto ook direct te beschermen. Glascoating auto beschermer is een goed middel om het exterieur van jouw auto te beschermen. Het beschermt de lak en de ruiten tegen UV, vetten, zout en ander vuil. Bovendien blijft glascoating langer zitten dan wax.

Car detailing voor exterieur en interieur

Car detailing producten kun je gebruiken voor zowel het exterieur als het interieur van de auto. De producten zijn bijvoorbeeld geschikt voor plastic, vinyl rubber, doek of tapijt. Ze zijn gericht op het verwijderen van vliegroest, schimmels, koffie en bijvoorbeeld zonnebrandcrème vlekken. Gebruik dan ook altijd een car detailing product voor het bereiken van het beste resultaat.