Een nieuwe auto sleutel, hoe gaat dat?

Bij het kopen van een auto krijg je over het algemeen een setje van twee sleutels mee. Waarvan je er een als reservesleutel kunt gebruiken. Als je een van de sleutels kwijt geraakt bent, of er is iets anders mis met een van de sleutels, dan is het verstandig meteen een andere sleutel bij te laten maken. Het bij laten maken van een autosleutel hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Bij de meeste sleutelmakers kun je hiervoor wel terecht. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je dit ook nog bij de dealer doen. Maar hoe gaat dat dan precies in zijn werk een auto sleutel bij laten maken? 

Wat zijn de kosten van een autosleutel bij laten maken? 

Tegenwoordig is het zo dat bijna alle sleutels een startonderbreking hebben. Deze beveiliging zit door middel van een magneet code in de sleutel. Een autosleutel bij laten maken met een startonderbreking kan zo gebeurd zijn. 

In dat geval moet de sleutel geslepen worden en moet de chip aan de auto gekoppeld worden. Als het om een sleutel met afstandsbediening gaat kan het allemaal wat langer duren doordat er wat meer bij komt kijken.

Zelf een autosleutel maken is niet mogelijk. Voor een autosleutel maken moet op zijn minst een sleutelmaker ingeschakeld worden. Wat de kosten hiervan zouden kunnen zijn is helemaal afhankelijk van het merk auto en wat voor sleutel er dan na gemaakt zou moeten worden. 

Als het gaat om de kosten van het laten maken van een autosleutel zou je kunnen zeggen dat de kosten hiervan kunnen wisselen tussen de €50 en de €150 bij een sleutelmaker. Als je dit bij een dealer zou laten doen dan ben je al snel tussen den €200 en € 300 kwijt.

Wat heeft een autosleutel met de veiligheid van je auto te maken? 

Mocht je je auto willen beschermen dan is het hebben van een veilige autosleutel daar bijvoorbeeld een manier van. Bij een autosleutel maken is het dan ook belangrijk dat je dit altijd door een expert laat doen. Je wil natuurlijk wel dat ook de nieuwe sleutel werkt zoals het zou moeten. 

Wanneer je dit door een expert laat doen verklein je het risico op inbraak en diefstal. Je kunt met een prettig gevoel op stap gaan met de nieuwe autosleutel. Zorg ervoor dat je dan ook op tijd een sleutel bij laat maken en dat je de auto voorziet van een goede autoverzekering

Welke soorten autosleutels zijn er allemaal?

Wanneer je een autosleutel bij wil laten maken is het belangrijk dat je weet welk soort sleutel het dan zou moeten zijn. Een auto kan namelijk verschillende sleutels hebben. Zo heb je de autosleutel met afstandsbediening, of een simpele contactsleutel.

Met een sleutel die voorzien is van een afstandsbediening kun je de portieren van de auto vanaf een afstand openmaken en dicht doen. Ook kun je met deze auto de auto starten. Wanneer het om een contactsleutel gaat is het een sleutel waarmee je de deuren handmatig moet openen en waar je de auto mee kan starten. 

Wat ga je doen als je je autosleutel kwijt bent? 

Als je je autosleutel kwijt bent en je hebt geen reservesleutel dan is de enige oplossing die er is dat je een autodealer belt. Bij de autodealer zou een servicemonteur met behulp van speciale apparatuur je auto open kunnen maken.

Daarnaast kunnen ze bij de autodealer meteen een nieuwe sleutel voor je bestellen. Mocht dit niet mogelijk zijn dan kunnen ze er altijd voor zorgen dat er een nieuw slot in je auto komt te zitten zodat je je auto toch nog op slot kan doen als je hem hebt geparkeerd. 

Hoe kun je voorkomen dat je je autosleutel kwijt zal raken? 

Als je wil proberen te voorkomen dat je je autosleutel kwijt zal raken, dan zou je bijvoorbeeld een sleutelhanger met een sleutelvinder erin kunnen gebruiken. Mocht je je sleutel zoeken, dan kun je een alarm af laten gaan. Als je dan op de app op je telefoon gaat kijken zul je precies kunnen zien waar je sleutels op dat moment liggen. 

Dan is het natuurlijk ook een goed idee om je autosleutels niet zomaar overal neer te leggen. Kies hiervoor een vaste plaats en leer jezelf aan dat je je sleutels altijd daar op zal bergen als je thuis bent gekomen. Doe dit het liefst op een plaats waar je kinderen niet bij zouden kunnen komen. Zo voorkom je dat ze je autosleutel per ongeluk zouden kunnen verplaatsen. 

Is je autosleutel verzekerd als hij gestolen wordt? 

Als je je autosleutel door diefstal kwijt bent geraakt is het belangrijk dat je zo snel als mogelijk is aangifte doet van diefstal bij de politie. Het is helemaal afhankelijk van het soort dekking dat je hebt of de gestolen sleutel meeverzekerd is. 

Als je een casco beperkt of een allrisk verzekering hebt, dan is de autosleutel tot een maximale waarde meeverzekerd. De kosten die onder deze dekking vallen zijn dan bijvoorbeeld:

  • Een nieuw slot plaatsen
  • Een autosleutel vervangen
  • Een startonderbreker opnieuw laten coderen

Wanneer je gebruik maakt van je verzekering voor het vervangen van je gestolen autosleutel heeft dit invloed op je schadevrije jaren. Het is wel belangrijk dat je binnen 24 uur actie onderneemt door de sloten of de sleutel te vervangen of de startonderbreker om te coderen. Als je dit niet doet, dan komt de verzekering voor diefstal te vervallen. 

Het is heel belangrijk dat je aangifte doet wanneer je autosleutel is gestolen. Als het kan dan is het het beste als je dit zou doen op dezelfde dag dat de sleutel gestolen is. Als het in de nacht is gebeurd, dan moet je dat meteen de eerst volgende ochtend doen. 

Wat is een autosleutel met transponder erin? 

Een autosleutel voorzien van een transponder is een autosleutel met startonderbreker. Een chip in de behuizing van de sleutel geeft een signaal af naar de motor waardoor de startonderbreker uit zal gaan en je de motor kunt starten.