Een zuinige auto, hoe kom je daar achter en hoe maak je de auto zuiniger?

Een van de dingen waar je op moet letten als je een auto gaat kopen, is hoe zuinig de auto rijdt. Hoe zuiniger de auto hoe minder brandstof de auto nodig heeft om van a naar b toe te komen. Als je ergens ziet staan dat het verbruik 1 op 18 is, dan wil dat zeggen dat je met 1 liter benzine 18 kilometer zou kunnen rijden. Maar hoe kun je er dan precies achter komen hoe zuinig je auto rijdt? En is het ook mogelijk er zelf nog iets aan te doen waardoor de auto zuiniger kan gaan rijden? 

Wat is het verbruik van jouw auto? 

Bijna iedereen vraagt zich wel af of hij of zij een zuinige auto hebt rijden. Dit zou je heel makkelijk kunnen zien op het kentekenrapport. Hierop staan twee soorten verbruik vermeld. Het verbruik binnen de stad en het verbruik van op de snelweg. 

Met het kentekenrapport kan je zelf heel makkelijk berekenen of jouw auto wel of geen zuinig vervoermiddel is. Zo kun je ook meteen berekenen hoeveel brandstof je dan kwijt zou zijn en wat dat je zou gaan kosten. Om hierachter te komen hoef je alleen nog maar kenteken in te vullen.

Welke auto’s zijn zuinig? 

Over het algemeen is het zo dat de kleinere auto’s het meest zuinig zijn in het verbruik van de brandstof. Een zuinige auto is beter voor het milieu, maar ook heel fijn voor de portemonnee. Het soort motor dat in de auto zit bepaald voor het grootste deel of de auto zuinig is of niet. Hoe hoger het vermogen van de auto, hoe hoger het verbruik zal zijn.

Daarnaast is ook het gewicht van de auto iets dat invloed heeft op het verbruik van de auto. Als je auto zwaarder is, is er meer vermogen nodig om de auto voort te kunnen bewegen. Het verbruik zal dan ook vele malen hoger zijn.

Vaak is het zo dat je al snel 15% zuiniger kunt rijden met een kleine auto ten opzichte van een middenklasser. Een grotere auto zal juist 20% meer verbruik hebben dan een middenklasser.

Hoe kun je er zelf voor zorgen dat je zuiniger gaat rijden? 

Als je zelf graag zuiniger wil gaan rijden, dan kun je bijvoorbeeld al beginnen geen vlaggetjes of dakkoffers op de auto te vervoeren. Deze zorgen er namelijk voor dat de auto veel meer wind vangt dan wanneer deze er niet op zitten. Dit levert weerstand op. Als je dan extra brandstof wil besparen haal je deze van de auto af.  

Ook tijdens het rijden kun je er zelf aan bijdragen dat je minder brandstof gaat verbruiken. Zo zou je bijvoorbeeld bij het doorschakelen eerder naar een hogere versnelling kunnen overschakelen. Zorg ervoor dat je toerental laag blijft en dat je met een constante snelheid rijdt. 

Welke auto kan de meeste kilometers maken?

Nu vraag je je wellicht af welke auto kan de meeste kilometers maken? Vaak zijn dit de kleinere auto’s. Vaak komt dat doordat de auto lichter is en doordat er een motor in zit met een lager vermogen. 

Gemiddeld genomen rijden wij Nederlanders zo een 13.000 km per jaar. Een gemiddelde motor in een auto gaat zo een 250.000 kilometer mee. Toch zijn daar ook uitzonderingen in, want er zijn ook auto’s die meer dan 400.000 kilometer hebben gereden. Dit zijn dan wel hele unieke exemplaren, want over het algemeen zijn de motoren van een auto na 250.000 kilometer helemaal op en zullen ze binnen de kortste keren kapot gaan. 

Met welke auto’s heb je de meeste kans om veel kilometers te kunnen rijden? 

Als je veel kilometers maakt met je auto en je doel is dat je er zo weinig mogelijk kosten aan hebt, dan zijn Franse en Italiaanse auto’s toch wel merken die je dan beter niet zou kunnen kiezen. Ze maken namelijk gebruik van minder goede en goedkopere materialen. Dit maakt deze auto’s een stuk minder duurzaam. 

Mocht het zo zijn dat je met een Franse of Italiaanse auto alsnog wel de 400.000 kilometer aantikken, dan staat vast dat je in alle jaren dat je erin hebt ook behoorlijk wat kosten hebt moeten maken voor het onderhoud van de auto. 

De auto die momenteel het meest op de weg te vinden zijn met hoge kilometerstanden is de Skoda Octavia. Bij de laatste meting reden er hier nog zo een 1950 van rond die een kilometerstand hadden van meer dan 250.000 Euro.

Daarnaast rijden er ook nog 1742 Volkswagen Passats rond. Hiervan rijden er nog wel 1800 rond met een kilometerstand die ook boven de 250.000 kilometer uit is gekomen. 

Wat kun je doen aan onderhoud om je auto zoveel mogelijk kilometers te laten rijden? 

Als je wil dat de motor van je auto lang mee kan gaan is het belangrijk dat je regelmatig je olie ververst. Hiermee kun je de levensduur van je auto verlengen. Gebruik hiervoor synthetische olie en zorg ervoor dat er altijd meer dan genoeg olie in de auto zit. 

Ook is het verstandig om je netjes aan het onderhoudsschema van je auto te houden. Zo moet je aan een bepaald aantal kilometers een kleine onderhoudsbeurt laten doen. En na weer een bepaald aantal kilometers ook een grote onderhoudsbeurt.

Wat wordt er allemaal gedaan bij een kleine of een grote onderhoudsbeurt? 

Het verschil tussen beide beurten zal je niet verbazen. Als je een grote beurt laat doen dan wordt er veel meer uitgebreid gekeken naar je auto. Er worden dan bijvoorbeeld ook meer vloeistoffen nagekeken en er worden ook nog eens bougies vervangen. 

Bij een kleine beurt wordt er naar minder dingen gekeken. De kosten van de kleine beurt liggen dan ook lager dan die van de grote beurt. Het is niet verplicht om de kleine en de grote beurt uit te laten voeren, maar toch is het belangrijk dat je de onderhoudsbeurten wel blijft doen. Hierdoor kun je langer blijven genieten van je auto.