De voordelen van een AGM-accu voor jouw auto

Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar de accu van je auto is een heel belangrijk onderdeel. Als die niet goed werkt, kun je de auto meestal niet eens meer starten. De technische ontwikkelingen op het gebied van accu’s zijn de laatste jaren met grote sprongen vooruitgegaan. Dat heeft natuurlijk vooral te maken met de opmars van de volledig elektrische auto’s. Maar los daarvan doen fabrikanten steeds weer uitvindingen die leiden tot een beter product. Een goed voorbeeld daarvan is de introductie van de AGM-accu. Dit is een type accu dat een hogere stroomafgifte en een diepere ontlading mogelijk maakt.

Hoe werkt een AGM-accu?

Net als bij de traditionele accu’s is de werking van een AGM-accu gebaseerd op de chemische reactie die lood en zuur met elkaar aangaan. Het verschil zit echter in de wijze waarop dit proces is toegepast. Het accuzuur zit niet meer los in de accu, maar is opgenomen in geweven glasvezelmatten. Deze matten bevinden zich tussen de loodplaten van de accu. Het resultaat is een goedkope autoaccu die niet alleen zeer efficiënt is, maar ook een hogere wendbaarheid heeft. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de accu ook anders dan in de horizontale stand te plaatsen, zonder dat er lekkage optreedt.

Voordelen

Daarmee is ook meteen de naam van de AGM-accu verklaard. De letters AGM staan namelijk voor Absorbed Glass Mat en dit type accu is volledig onderhoudsvrij. Maar er zijn meer voordelen. Door toepassing van de glasvezelmatten kan de accu compacter en lichter uitgevoerd worden. De levensduur van de accu is langer en bovendien is dit type accu goed bestand tegen extreem lage temperaturen.

Betere prestaties

We zijn in de loop der jaren steeds meer van onze accu gaan vergen. Auto’s worden meer en meer uitgerust met technische snufjes die vermogen van de accu vragen. Denk maar eens aan de steeds ingenieuzere boordcomputers, de faciliteiten om mobiele apparaten op te laden en ook zaken als stoelverwarming en nieuwe remsystemen. We kunnen gerust stellen dat de gemiddelde auto nu ongeveer het drievoudige aan accustroom gebruikt dan gold voor de auto’s van pakweg tien jaar geleden. Het is dus belangrijk om ook over een accu te kunnen beschikken die betere prestaties levert.

Betrouwbaar

Een AGM-accu kan lang worden opgeslagen zonder aan capaciteit te verliezen of bijgeladen te hoeven worden. Daardoor geldt dit type accu als zeer betrouwbaar.