De waarde van je auto behouden? Check dit ieder jaar!

Een nieuwe auto kopen is voor veel mensen een enorme happening, zeker wanneer het een autoliefhebber betreft. Aan de voorkant wordt er druk gezocht, vergeleken, en worden er testritjes gemaakt. Wanneer de perfecte bolide is gekocht, dan voelt het eerste krasje of deukje als een kras op de ziel. Maar dit gevoel verdwijnt vaak snel in de loop van de tijd. Een krasje hier, scheurtje daar en ook dat ene deukje zie je niet meer. Natuurlijk is een auto een gebruiksvoorwerp, maar toch is het slim om iets zorgvuldiger hiermee om te gaan. Waarom? Lees snel verder.

De dagwaarde

De dagwaarde van een auto gaat vaak vrij snel achteruit, zeker wanneer het een occasion betreft. Maar de waarde geldt vaak alleen voor de verzekering wanneer je de auto total loss hebt gereden. Wanneer je je auto verkoopt om vervolgens een nieuwe te kopen, geldt een hele andere waarde. Namelijk de waarde die iemand bereid is ervoor te betalen. Het is daarom ook slim om je auto zeer goed te onderhouden, ook wanneer het maar om een klein krasje gaat is het aan te raden de lakschade te herstellen. Niet alleen omdat dit in zijn totaliteit mooier oogt, ook omdat het dan niet de kans krijgt te gaan roesten. 

Wat check je jaarlijks?

Om met het minste of geringste naar de expert te rijden en iets te laten herstellen, gaat natuurlijk veel tijd (en geld) kosten. Daarom is het aan te raden om naast de jaarlijkse (grote) technische beurt ook een onderhoudskundige check te doen. Zitten er bijvoorbeeld kleine barstjes in de leren bekleding? Laat het herstellen voordat de barsten groter worden. Doe ook een zorgvuldig rondje om de auto heen om de lak te checken, net als de deuken die er eventueel zijn. Alles weer op orde en helemaal strak? Dan is het aan te raden om als laatste je auto nog van een grondige schoonmaakbeurt te voorzien. Van polijsten tot waxen, vlieg hier een speciaal bedrijf voor in en je zult zien dat je auto werkelijk als nieuw oogt.

Kortom, onderhoud je auto alsof je hem net gekocht hebt. Dit gaat niet alleen jezelf een beter gevoel opleveren wanneer je erin rondrijdt, maar het gaat je bij verkoop ook daadwerkelijk behoorlijk wat meer geld opleveren. Als laatste tip; let ook op de geur! Laat de stoelen en bekleding af en toe grondig reinigen, zo krijgen vieze luchtjes geen kans. Want ook dat speelt bij het behoud van de waarde van je auto een rol.