Nieuwe auto? Denk goed na over je verzekering

Bij het kopen van een nieuwe auto komt veel kijken. Het is een spannende en leuke gebeurtenis, maar het is ook belangrijk om goed na te denken over praktische zaken, waaronder de autoverzekering. Er zijn verschillende autoverzekeringen waar je uit kunt kiezen, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel zullen we de verschillende soorten autoverzekeringen bespreken en waar je op moet letten bij het afsluiten ervan. Want ondanks het feit dat we maar 3 varianten kennen, zijn de verschillen tussen de verzekeraars enorm.

Autoverzekering berekenen

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, is het verstandig om eerst de kosten te berekenen. Hiermee krijg je een goed beeld van de maandelijkse premie die je moet betalen en wat voor soort verzekering het beste bij jou en je auto past. Zo kun je online je autoverzekering berekenen op basis van de leeftijd, waarde en ook het gewicht van de auto. Het is natuurlijk ook logisch dat een nieuwe auto, die qua waarde hoger ligt, duurder is om te verzekeren, dan wanneer het gaat om een auto van meer dan 10 jaar oud. Ook zit er een verschil in de dekking. Kortom, vooraf je autoverzekering berekenen is dus zeker aan te raden. Mocht je dan tot een deal komen, dan kun je je auto direct verzekeren.

Verplichte verzekering

Naast de verplichte WA-verzekering kun je als autobezitter ook kiezen voor een beperkt casco verzekering die naast de schade aan anderen ook bepaalde schade aan je eigen auto dekt, zoals bijvoorbeeld brand-, diefstal- en stormschade en ook ruitbreuk. De meest uitgebreide verzekering is de Allrisk verzekering, voorheen bekend als volledig casco, die niet alleen de schade aan anderen, maar ook vrijwel alle schade aan je eigen auto dekt, inclusief door jezelf veroorzaakte botsingen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de premie voor een Allrisk verzekering hoger ligt dan die van een WA of WA+ verzekering.

Vergelijk verschillende verzekeraars

Je hebt inmiddels kunnen lezen dat een WA verzekering verplicht is en je daarnaast kunt kiezen uit een WA+ of Allrisk verzekering. Verstandig is het dus om verschillende verzekeringen en verzekeraars met elkaar te vergelijken. Via de website van Pricewise vergelijk je gemakkelijk online verschillende verzekeringen en verzekeraars, zodat je uiteindelijk een keuze kunt maken waar je volledig achter staat en die bij jou en je auto past.

Kies voor een verzekering die past bij je auto

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijd en waarde van de auto. Over het algemeen is een Allrisk verzekering de beste keuze voor een nieuwe auto tot 3 jaar oud, terwijl voor een auto tussen de 3 en 10 jaar oud een WA+ verzekering vaak voldoende is. Voor een auto ouder dan 10 jaar is een WA-verzekering meestal voldoende. Een oldtimer die veel waarde vertegenwoordigt, kan echter een uitzondering zijn en een meer uitgebreide verzekering vereisen. Het is altijd raadzaam om je te laten adviseren door een verzekeringsexpert en goed na te denken over je eigen situatie bij het afsluiten van een autoverzekering.