Welke autopapieren dien je altijd bij je te hebben?

Wanneer je met de auto op pad gaat is het belangrijk om een aantal autopapieren bij je te hebben. Welke autopapieren je bij je moet hebben is wettelijk vastgesteld. Je moet deze autopapieren kunnen tonen als een bevoegde, zoals een agent, hierom vraagt. Er staan hoge boetes op het niet kunnen tonen van deze papieren. Om ervoor te zorgen dat jij altijd goed beslagen ten ijs komt vertellen wij je in dit artikel welke papieren je altijd bij je moet hebben en waarom.

Een paspoort of identiteitskaart

Het bij je hebben van een paspoort of identiteitskaart is niet verplicht, want het rijbewijs kan ook dienen ter identificatie. Daarnaast is het zo dat je het rijbewijs altijd bij je moet hebben als je met de auto op weg gaat. Het is nooit verkeerd om beide documenten bij je te hebben, want als je per ongeluk toch één van de twee vergeet, heb je altijd nog een ander identiteitsbewijs bij je.

Het rijbewijs

Allereerst heb je jouw rijbewijs nodig. Hiermee laat je zowel in als buiten Nederland zien dat jij bevoegd bent om de auto te mogen besturen. Let erop dat je rijbewijs niet verlopen is. Een verlopen rijbewijs is namelijk niet geldig. Dit geldt ook voor een kopie van je rijbewijs. Toon wanneer hierom gevraagd wordt altijd het geldige en originele rijbewijs.

Vroeger had je een papieren boekje bij je, maar tegenwoordig bestaat het rijbewijs uit een plastic pasje dat je gemakkelijk in je portemonnee of pasjeshouder kunt stoppen.

Het kentekenbewijs

Met het kentekenbewijs laat jij zien dat je de eigenaar bent van de auto. Op het kentekenbewijs staat het kenteken en hiermee bewijs je dat de auto van jou is. Het kentekenbewijs is tegenwoordig ook een plastic pasje, dus je kunt het heel eenvoudig met je meenemen in je portemonnee of pasjeshouder.

Het is belangrijk dat je het kentekenbewijs nooit in de auto laat liggen. Wanneer je dit wel doet is het heel lastig om aangifte te doen wanneer jouw auto gestolen wordt. Je kunt dan niet aantonen dat de auto van jou is. Deel 2 van het kentekenbewijs is het tweede deel van het kentekenbewijs. Dit deel hoef je niet mee te nemen en kun je thuis opbergen.

De verzekeringspapieren

Het meenemen van de verzekeringspapieren is optioneel, maar wij raden het je zeker aan. De verzekeringspapieren staan ook wel bekend als ‘de groene kaart’. Hierop staan alle gegevens van de autoverzekering. De groene kaart is handig om bij je te hebben in geval van een aanrijding of pech onderweg.

Je bent niet verplicht om de groene kaart bij je te hebben, maar het is wel handig om dit te doen.

Een schadeformulier of Schademelden app

Je bent niet verplicht om een schadeformulier bij je te hebben in de auto, maar dit is toch zeer verstandig om te doen. Wanneer je een aanrijding hebt is het handig om direct het schadeformulier in te vullen. Direct invullen is beter omdat je dan direct de situatie kunt beschrijven en eventueel foto’s kunt maken. Beide partijen hoeven hier dan later niet meer voor af te spreken.

In dit digitale tijdperk is er ook de Schademelden app. Hiermee kun je heel eenvoudig de schade melden, een beschrijving geven van de situatie en foto’s maken. De Schademelden app werkt sneller en de schade is gelijk bij de verzekeraar waardoor deze sneller kan worden afgehandeld.

APK keuringsrapport

Het APK keuringsrapport is sinds kort niet meer verplicht om in de auto bij je te hebben. Hiervoor geldt ook weer dat het wel verstandig is om het mee te nemen. Uit het APK keuringsrapport kan worden opgemaakt in welke staat de auto verkeert. De politie kan eenvoudig nakijken of de auto APK gekeurd is, maar kan niet zien wat er aan de auto veranderd is en in welke staat het verkeerde voor de keuring. Dit is op een APK keuringsrapport wel te zien. Wanneer je een aanrijding hebt gehad kan het handig zijn om het keuringsrapport te tonen zodat de politie kan zien dat jouw auto geen mankementen vertoonde die een ongeluk veroorzaakt zouden kunnen hebben.

Welke autopapieren in het buitenland?

Wanneer je met de auto op vakantie gaat naar het buitenland is het verstandig om van tevoren uit te zoeken welke autopapieren je bij je moet hebben. In het buitenland ben je, net als in Nederland, verplicht om je rijbewijs en kentekenbewijs bij je te hebben. Daarnaast is het in andere landen verplicht om de verzekeringspapieren, de groene kaart, bij je te hebben.

Het kan zijn dat er aanvullende eisen worden gesteld in andere landen. Het is daarom verstandig om van tevoren uit te zoeken wat jij mee moet nemen aan documentatie in de auto voor de landen die jij gaat bezoeken. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan. In veel landen is het verplicht en verstandig om het APK keuringsrapport bij je te hebben. De politie in het buitenland kan vaak niet zien of de APK van jouw auto nog geldig is en op die manier kun je het aantonen.

Samenvattend

In Nederland ben je verplicht om je rijbewijs en kentekenbewijs bij je te hebben. Het is niet verplicht, maar wel verstandig om je paspoort of identiteitskaart, groene kaart, APK keuringsrapport en schadeformulier of Schademelden app bij je te hebben. Wanneer je één van de verplichte autopapieren niet kunt tonen loop je het risico op een hoge boete. Om zo volledig mogelijk te zijn is het verstandig om de optionele autopapieren ook altijd bij je te hebben. In Nederland zijn deze documenten optioneel, maar in het buitenland kunnen ze verplicht zijn. Onderzoek daarom altijd wat je mee moet nemen als je op vakantie gaat met de auto. Het kan geen kwaad om te allen tijde de volledige set aan autopapieren bij je te hebben. Het voordeel is dat je jouw identiteitskaart, rijbewijs en kentekenbewijs in je portemonnee of pasjeshouder kunt stoppen. Zo heb je het altijd bij je. De groene kaart, een schadeformulier of de Schademelden app en het APK keuringsrapport kun je heel eenvoudig in het dashboardkastje leggen zodat je het altijd bij je hebt.