Beschadigde autostoelen? Kies voor nieuwe stoelhoezen

Wanneer je een nieuwe auto koopt zijn natuurlijk ook de autostoelen helemaal nieuw en passen precies bij de uitstraling van je auto. Een autostoel krijgt vanaf het moment van aflevering een hoop te verduren zoals stof, vuil, etensresten, knoopjes van spijkerbroeken en andere zaken waardoor ze flink gehavend kunnen worden. Je kunt natuurlijk je autostoelen beschermen met stoelhoezen, maar we kunnen ons voorstellen dat dit niet is wat je wilt, want waarom heb je anders zulke prachtige autostoelen gekozen? Je wilt ze niet meteen weer bedekken. Toch is het logisch dat er na verloop van tijd vlekken in de bekleding komen of dat er beschadigingen ontstaan. Je wilt natuurlijk dat je autostoelen er weer als nieuw uit gaan zien en daarom zijn stoelhoezen nu wel wenselijk. Wij vertellen je er in dit artikel meer over.

Welke stoelhoezen kiezen?

De mogelijkheden voor nieuwe stoelhoezen zijn eindeloos. Het is daarom wel goed om te weten wat bij jouw auto past en welke uitstraling jij jouw auto wilt geven. Allereerst is het goed om te bepalen wat je wilt. Wil je een autostoelhoes die de bekleding beschermt of wil je een hoes die helemaal op maat wordt gemaakt in de gewenste kleur, materiaal en een prachtig design? Je kunt standaard stoelhoezen kopen, maar ze ook op maat laten maken. Wanneer je een sportieve uitstraling wilt, kies je voor hoezen met een sportieve uitstraling. Wil jij hele chique lederen bekleding? Dan laat je de perfecte leren hoezen maken of je koopt een bestaande stoelhoes. Dit laatste is alleen voor jou als je geen wensen hebt met betrekking tot het design, maar ook tevreden bent met standaard stoelhoezen.

Waarop letten bij stoelhoezen kiezen?

Wanneer je ongeveer weet wat voor stoelhoezen je wilt is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het kiezen van nieuwe stoelhoezen. Op die manier kies je de perfecte stoelhoezen voor jouw auto die passen bij jouw wensen en het interieur van de rest van de auto. 

De prijs

Zoals we al eerder schreven, heb je goedkopere, kant-en-klare stoelhoezen van een kwalitatief mindere stof, maar ook op maat gemaakte stoelhoezen van de beste leer of de beste stof. De keuze in stoelhoezen is enorm en varieert daardoor ook in prijs. Wil je lekker vaak verwisselen van hoes, dan is een goedkope stoelhoes prima. Wil jij kwaliteit? Kies dan voor een duurdere stoelhoes die je eventueel op maat laat maken. Hoe beter de kwaliteit, hoe luxer het materiaal, des te duurder de stoelhoezen.

Het merk, type en model auto

Het bouwjaar en het model van je auto zijn zeker van belang als je nieuwe stoelhoezen gaat kopen. Daarnaast moet jij je bewust zijn van de kenmerken van de stoelen, zoals ingebouwde airbags, gemonteerde gordels, de plaatsing van de hoofdsteun en eventuele andere kenmerkende zaken waardoor een standaard stoelhoes misschien niet voldoet.

Het interieur van de auto

Je wilt natuurlijk wel stoelhoezen die matchen met de rest van je auto en qua kleur en uitstraling bij de auto passen. Wanneer je twijfelt kun je altijd advies vragen aan een expert, maar jouw eigen wensen hebben altijd prioriteit.

Het onderhoud van de stoelhoezen

Zijn de stoelhoezen gemakkelijk te reinigen? Zijn de stoelhoezen vuil- en waterafstotend? Hoe moet je de stoelhoezen onderhouden? Er zijn stoelhoezen die je kunt wassen op een kort programma, maar is dit mogelijk voor de stoelhoezen die jij graag wilt hebben? Stoelhoezen kunnen meestal niet in de droger. Houd hier rekening mee bij het kiezen van nieuwe stoelhoezen.

Garantie op de stoelhoezen

Op maat gemaakte stoelhoezen hebben vaak een levenslange garantie. Hoe goedkoper de stoelhoes, des te korter zal de garantie zijn die je erop krijgt.

Het materiaal van de stoelhoezen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor stoelhoezen. Je hebt stoelhoezen van stof, leer en kunstleer. Elk materiaal heeft zijn eigen voordeel.

Stoffen stoelhoezen zijn heerlijk ademend in de zomer en worden niet koud in de winter. Daarnaast worden ze niet heet en plakkerig in de zomer. Een nadeel van stoelhoezen van textiel is wel weer dat ze makkelijker vies worden. Heb je geen kleine kinderen, ben je zuinig op het interieur van je auto en wordt er niet in de auto gerookt of gegeten, dan zijn stoffen stoelhoezen prima. Houd hier bij het kiezen van nieuwe stoelhoezen wel rekening met de voor- en nadelen van stoffen stoelhoezen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om voor lederen stoelhoezen te kiezen. Je kunt stoelhoezen kiezen van het beste leer en met een heel chique uitstraling. Leer kan jouw auto zowel een chique als een sportieve uitstraling geven, afhankelijk van de kleur en het design van het leer. Lederen stoelhoezen kunnen net als stoffen stoelhoezen gebruikt worden voor iedere auto, maar er kleven ook wel enkele nadelen aan.

Allereerst wordt leer vaak koud in de winter en heet en plakkerig in de zomer. Niet iedereen is hier fan van. Leer is daarnaast meestal flink duur in vergelijking met stoffen stoelhoezen. Natuurlijk is de kwaliteit van leren stoelhoezen geweldig, maar als jij hiervan het prijskaartje niet wilt of kunt betalen kun je beter kiezen voor stoffen hoezen of kunstleer overwegen.

Stoelhoezen van kunstleer geven dezelfde uitstraling als echte leer en hebben dezelfde nadelen, maar ze zijn meestal een stuk goedkoper. Een ander klein nadeel is dat ze sneller krassen vertonen in vergelijking met echte leer. Kijk dus uit met ritsen en knopen van je broek en jas.

Specifieke autostoelen met geavanceerde mogelijkheden

Heb jij hele geavanceerde autostoelen met zitverwarming, ingebouwde airbags, een losse of juist een vaste hoofdsteun of zijn er andere kenmerken die jouw autostoel anders maken dan de meest gangbare autostoelen? Kies dan voor op maat gemaakte stoelhoezen. Je komt dan nooit voor verrassingen te staan.

Advies nodig?

Weet jij niet wat voor stoelhoezen er bij jouw auto passen? Vraag dan advies aan een expert. Dit kan een automonteur van de garage zijn, maar ook een bedrijf dat stoelhoezen op maat maakt. Zij weten wat wel en niet kan bij jouw auto en waar je verder nog op moet letten.