Schade aan je auto, gevolgen voor je premie?

Ben je in het bezit van een auto? Dan ben je wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Het is bedoeld om degene die nadeel heeft van de schade te vergoeden. Het gaat dus om de schade die jij aanricht bij een ander. Dit kan ook jezelf zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het kan dus iedereen overkomen. Maar wat zijn de gevolgen voor je premie na een schade ongeval?

Wat is premie?

Voordat we naar de gevolgen gaan kijken voor de premie is het goed om duidelijk te hebben wat premie inhoudt. Premie is het bedrag dat je maandelijks betaalt aan jouw verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor je autoverzekering of reisverzekering. Maar hoe wordt de premie bepaald? Hoeveel je betaald voor je autoverzekering hangt af van een aantal punten. Zo wordt er gekeken naar het type auto, je leeftijd, woonplaats en het aantal jaren dat je al rijdt zonder schade of claim. Nu vraag je je misschien af waarom er wordt gekeken naar je woonplaats, maar dit is wel zeker van belang. De plaats waar je woont, vertelt namelijk meer over het risico op schade. In steden is er meer kans op auto-inbraken en op drukke snelwegen komen vaker ongelukken voor. Woon je in een rustige buurt? Dan zal het risico op schade kleiner zijn.

Autoschade wel of niet claimen?

Wanneer je ervoor kiest om de schade te claimen zal de verzekeraar onderzoeken welke partij er schuldig is. Ook wordt er gekeken naar wat voor dekking je hebt en hoe hoog het schadebedrag is. Kan de verzekeraar de schade niet op iemand anders verhalen? Dan vergoed de verzekeraar het schadebedrag, maar val je terug in schadevrije jaren. Wat betekent dit voor je premie? De premie van je autoverzekering gaat omhoog, omdat je minder korting krijgt. Bij schade val je meestal vijf schadevrije jaren terug. 

Als je heel vaak schade claimt kan dit gevolgen hebben voor je premie. Je bent dan een dure klant voor de verzekeraar waardoor je een waarschuwing kan krijgen. 

Autoverzekeringen vergelijken

De premies voor autoverzekeringen kunnen erg uiteenlopen en prijzen worden regelmatig aangepast door verzekeraars. Je wilt natuurlijk een goedkope autoverzekering die aansluit op jouw wensen en behoeftes. Je doet er dus goed aan om autoverzekeringen te vergelijken. Dit kun je doen op vergelijkingssites. Houd de volgende gegevens bij de hand als je een autoverzekering gaat berekenen: kenteken, meldcode, persoonlijke gegevens, schadevrije jaren en het gemiddelde aantal kilometers dat je denkt te gaan rijden.

Kortom, schade kan wel degelijk gevolgen hebben voor je premie. Informeer je dus goed.