Onderhoud en reparaties aan een leaseauto

Vind jij het leuk om te sleutelen aan je auto maar ben je van plan om jouw volgende auto niet te kopen maar te leasen? Dan is het belangrijk om te weten wat je zelf mag klussen aan de auto en welk onderhoud je moet laten doen. Dit zijn belangrijke aandachtspunten bij het onderhoud en reparaties aan een leaseauto.

Verschil onderhoud financial lease en operational lease

Je kunt jouw auto leasen als financial lease of operational lease. Private lease is vergelijkbaar met operational lease maar gericht op de particuliere klant in plaats van de zakelijke klant. Veel mensen kiezen voor private lease omdat dit doorgaans voordeliger is dan kopen. Wat betreft het onderhoud van de leasewagen zitten er verschillen tussen financial lease en operational lease. Bij financial lease ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de auto. Dit wil zeggen dat je het zelf moet regelen en betalen. Jij kunt dus zelf beslissen wat je laat doet en naar welke garage je gaat, of dat je eventueel zelf wat aan de auto sleutelt. Bij operational lease draagt de leasemaatschappij de verantwoordelijkheid voor het onderhoud van de auto. Als je leaseauto een onderhoudsbeurt nodig heeft, bepaalt de leasemaatschappij bij welke garage je dit kunt laten doen. Voordat je hier een afspraak kunt maken moet de leasemaatschappij je eerst toestemming geven.

Dit doe je zelf

Er zijn een aantal zaken die je zelf uit kunt voeren op het gebied van onderhoud en reparatie van een leaseauto. Zo kun je regelmatig de motorolie controleren en bijvullen, de koelvloeistof controleren en bijvullen, de bandenspanning en profieldiepte controleren en het koel- en ruitensproeisysteem controleren, bijvullen en bij vorst beschermen. Het wisselen van zomer- en winterbanden kun je zelf uitvoeren. Veel mensen kiezen er echter voor om dit in de garage te laten doen, omdat de banden hier dan gelijk opgeslagen kunnen worden. Als je zelf bepaalde apparatuur in wilt bouwen, zoals bijvoorbeeld andere boxen, is het verstandig om even na te vragen bij de leasemaatschappij of dit is toegestaan. Vaak mag dit, maar het kan zijn dat de leasemaatschappij officiële inbouw eist.

Uitbesteden aan een erkend monteur

Onderhoud zoals een kleine en grote beurt, de apk en het uitvoeren van de meeste reparaties moet door een erkend monteur gedaan worden. Op deze manier weet de leasemaatschappij zeker dat het volgens hun eisen gedaan wordt. In het geval van financial lease ben jij eigenaar van de auto en draag je zelf de verantwoordelijkheid over de auto. Daarom bepaal jij zelf waar en wanneer je het onderhoud laat uitvoeren en ben je er ook vrij in om dit zelf uit te voeren. Na afloop van het leasecontract blijft de auto in jouw bezit en hoef je deze niet terug te geven aan de leasemaatschappij.