Tips: de juiste winterbanden kiezen

Waarom zijn winterbanden belangrijk in de koudere wintermaanden en is het beter om bij winterse omstandigheden voor winterbanden te kiezen in plaats van all seasonbanden of zomerbanden? In dit artikel leest u waarom u voor winterbanden zou moeten kiezen. 

Zoekt u de beste winterbanden? Banden.nl is een bandenspecialist die u graag adviseert zodat u de beste winterbanden kiest voor uw situatie en uw auto. Even wat feitjes op een rijtje om het belang van winterbanden te onderstrepen:

 • Een weg met ijzel is 2 keer zo glad als een weg met sneeuw.
 • Een weg met ijzel is 4 keer zo glad als een nat wegdek.
 • Een weg met ijzel is 8 keer zo glad als een droge weg. 

U begrijpt: met winterbanden heeft u aanzienlijk meer grip op de weg bij winterse weersomstandigheden. 

Maar winterbanden hebben nog veel meer voordelen ten opzichte van zomerbanden:

 • Betere grip op de weg;
 • Minder risico op slippen dan bij zomerbanden;
 • Hoger niveau aan rijcomfort;
 • Stabielere wegligging;
 • Betere handling (wendbaarheid);
 • Efficiënter brandstofverbruik, voor lagere brandstofkosten;
 • Veilig rijden door sneeuw en bij ijzel, terwijl zomerbanden en all seasonbanden onvoldoende veiligheid bieden bij deze weersomstandigheden;
 • De beste keuze in de herfst en winter, wanneer de temperatuur onder de 7 graden Celsius raken. 

Advies Banden.nl voor winterbanden kiezen

Op winterbanden heeft u op besneeuwde wegen een kortere remweg en een veel betere grip op gladde, besneeuwde en ijzige ondergronden. Daarom rijdt u tijdens de wintermaanden veel veiliger op winterbanden. Dát is het belangrijkste voordeel van winterbanden, maar dit gaat verder. 

Gebruikt u uw auto dagelijks gedurende de wintermaanden? Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling en een ander ontwerp, waardoor winterbanden veel minder snel slijten bij winterse weersomstandigheden dan zomerbanden of all seasonbanden. Bij dagelijks gebruik van de auto zijn winterbanden daarom sterk aan te bevelen voor een langere levensduur van uw autobanden. 

Gaat u met de auto op wintersport? Kies dan zeker voor winterbanden. In veel landen zijn winterbanden zelfs verplicht, zoals in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Luxemburg. Als u in deze landen niet op winterbanden rijdt, riskeert u een boete en bent u wellicht niet verzekerd bij een ongeval. 

Banden.nl adviseert u daarom om uw zomerbanden te vervangen met winterbanden, zodra de dagen weer kouder worden. 

Tip: sla uw zomerbanden op bij uw monteur. Zo kan uw monteur uw zomerbanden weer op uw auto monteren zodra de winter voorbij is. 

Wanneer wisselen naar winterbanden?

U kunt het beste winterbanden monteren onder uw auto gedurende de wintermaanden, wanneer de dagen weer koud worden. Wat is het beste moment om te wisselen naar winterbanden?

U kunt het beste winterbanden monteren wanneer de temperatuur daalt tot onder de 7 graden Celsius. Wees er dus op tijd bij, want op dat moment kan de temperatuur snel verder dalen. Het maakt niet uit of het al vriest, want winterbanden geven ook meer grip bij regen. Kies dus winterbanden om bij deze lage temperaturen veilig te blijven rijden. 

Een andere leidraad is om autobanden te verwisselen bij het verzetten van de klok. Dus winterbanden kiezen wanneer de wintertijd begint, en zomerbanden wanneer de zomertijd begint. Een makkelijk ezelsbruggetje. 

Rij nooit op zomerbanden bij (verwachte) sneeuw of ijzel. Dit zal voor zeer onveilige verkeerssituaties zorgen voor uzelf en andere weggebruikers, waarbij u over de weg glijdt zonder controle over de wielen. 

Waarom winterbanden kiezen? 

Winterbanden presteren veel beter bij winterse weersomstandigheden. Wat houdt dit precies in? 

De rubbersamenstelling van winterbanden is anders dan van zomerbanden. In winterbanden is meer silica verwerkt, waardoor winterbanden een zachtere rubbersamenstelling hebben met meer flexibiliteit en elasticiteit. Ook het profiel van winterbanen is anders dan bij zomerbanden, met diepere groeven, fijnere lamellen en een ander ontwerp. De lamellen zorgen voor een effectieve en snelle afvoer van sneeuw, ijs en water, waardoor de auto grip op de weg behoudt en niet ‘wegdrijft’, zoals bij aquaplaning het geval is. 

Dit speciale ontwerp van winterbanden zorgt ervoor dat u veel meer grip heeft op gladdere wegen. In de winter dalen de temperaturen en kunnen de wegen spekglad zijn door bijvoorbeeld sneeuw, water en ijzel. Op winterbanden heeft u dan een kortere remweg en een veel betere grip op de weg in bochten en bijvoorbeeld in een steile bergpas. 

Winterbanden of all seasonbanden?

Kunt u in de winter ook rijden ook all seasonbanden, in plaats van winterbanden?

Een all seasonband is speciaal ontwikkeld om heel het jaar op te rijden, ook bij de gematigde winterse weersomstandigheden in Nederland. Het voordeel is dat u op all seasonbanden het gehele jaar veilig rijdt en uw autobanden niet hoeft te verwisselen. 

Bij de gematigde winterse weersomstandigheden in Nederland, kunt u tijdens de winter in Nederland ook rijden op all seasonbanden. Maar, houdt rekening met een langere remweg, vooral op sneeuw, ijs en temperaturen onder het vriespunt. Het nadeel van all seasonbanden is dat deze autobanden dus onvoldoende presteren bij zware weersomstandigheden als sneeuw en ijzel, terwijl sneeuw en ijzel wel voorkomen gedurende de winter in Nederland. Bij (verwachte) sneeuw en ijzel kunt u uw auto met all seasonbanden daarom beter laten staan. 

Wanneer het bijvoorbeeld sneeuwt, is het verschil in remweg tussen winterbanden en all seasonbanden best groot. Tijdens sneeuw en een temperatuur van minder dan minus 5 graden Celsius, moet u ook met winterbanden uw snelheid aanpassen, maar heeft u bij 50 k/u een remweg van zo’n 30 meter, terwijl u met all seasonbanden een remweg heeft van 35 meter en met zomerbanden zo’n 68 meter. 

Het verschil in remweg tussen winterbanden en all seasonbanden is in deze winterse situatie dus zo’n 5 meter, en dat is toch redelijk veel. Het rijden op zomerbanden wanneer het (plotseling) gaat sneeuwen, is simpelweg erg gevaarlijk en onverantwoord, ook wanneer u uw rijsnelheid en rijstijl aanpast. 

We raden dus sterk af om met all seasonbanden over besneeuwde wegen te rijden of om met all seasonbanden op wintersport te gaan. De meest veilige manier van rijden is in de zomer rijden op zomerbanden en in de winter op winterbanden. 

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

 • Met winterbanden heeft u een veel betere grip bij gladde omstandigheden. U kiest dus winterbanden ten behoeve van uw eigen veiligheid.
 • Door een speciaal rubbermengsel met silica ervaart u bij temperaturen onder de 7 graden Celsius betere grip, trekkracht en handling. Dit rubbermengsel van winterbanden is flexibeler, maar wordt niet hard bij lagere temperaturen. 
 • Sneeuw, water en ijs wordt snel en effectief afgevoerd door de fijne lamellen in het bandenprofiel. Daardoor is er minder kans op aquaplaning. In het bandenprofiel zitten een soort grijpers die zich in de sneeuw vasthappen, waardoor de banden grip blijven houden op besneeuwde wegen. 
 • Door dit bandenprofiel ervaart u ook een hoger rijcomfort en minder geluid door een lagere rolweerstand van moderne winterbanden met een moderne technologie. Daardoor hebben deze banden een lage rolweerstand en slijten ze minder snel. Zo hoeft u minder snel nieuwe banden te kopen. 
 • In verschillende Europese landen zijn winterbanden verplicht gedurende de wintermaanden, zoals in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Luxemburg, Noorwegen, Zweden en Finland. Gaat u op wintersport? Monteer dan zeker winterbanden onder uw auto. 
 • Met winterbanden slijten uw banden minder snel tijdens de winter. 
 • De extra kosten voor winterbanden zijn zeer laag. De prijs is vaak gelijk met zomerbanden. 
 • Vergeet niet: een weg met ijzel is 8 keer gladder dan een droge weg. Met winterbanden heeft u de noodzakelijke grip bij sneeuw, ijzel en regen. 

Wat zijn de beste winterbanden?

In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, maar u rijdt met winterbanden veiliger tijdens de herfstmaanden en wintermaanden. Dat is veiliger rijden voor uzelf, maar ook voor andere weggebruikers. 

Banden.nl heeft een uitgebreid assortiment winterbanden, met o.a. winterbandenmerken als Continental, Goodyear, Michelin, Dunlop, Vredestein, Fulda, Pirelli en andere A-bandenmerken. 

Tip: kies de winterband die past bij uw rijstijl. 

Heeft u moeite met het kiezen van de juiste winterbanden? Kies dan een winterband van een van de grote bandenmerken, zoals Michelin, Vredestein, Pirelli, Continental en Goodyear. Deze grote bandenmerken doen uitvoerig onderzoek om de technologie, het ontwerp en de kwaliteit voortdurend te verbeteren. Daar profiteert u dan van met winterbanden van hoge kwaliteit, met uitstekende prestaties en een lange levensduur. 

Bestel uw nieuwe winterbanden op tijd, zodat u ze tijdig onder uw auto kunt laten monteren door uw automonteur. 

Zo gaat u veilig de weg op!