5x tips om te besparen op je autoverzekering

Al die vaste lasten bij elkaar opgeteld kunnen behoorlijk pijnlijk zijn aan het einde van de maand. Toch zijn die vaste lasten noodzakelijk: denk bijvoorbeeld aan de boodschappen, de hypotheek en de verzekeringen. Gelukkig kun je wel op het een en ander besparen, bijvoorbeeld op de autoverzekering. Wil jij weten hoe je dat voor elkaar krijgt? Hieronder zetten we vijf tips voor je op een rij.

Tip 1: Overstappen naar een andere autoverzekering

Zit jij al jarenlang aangesloten bij dezelfde autoverzekering, en ben je nog nooit overgestapt? Dan is dit misschien het moment om dat wél te doen. De premies en polisvoorwaarden van de autoverzekeraars veranderen ieder jaar en daarnaast wordt jouw auto ieder jaar ouder. De kans is dus vrij groot dat je op dit moment te veel premie betaalt voor jouw autoverzekering. Je kunt heel eenvoudig overstappen naar een andere autoverzekering met behulp van Alpina.nl.

Tip 2: Vergelijk regelmatig autoverzekeringen met elkaar

Maar voordat je daadwerkelijk gaat overstappen, is het belangrijk om autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Het is belangrijk om dit regelmatig te doen, zodat je zeker weet dat je de beste deal te pakken hebt. Denk ook goed na welke autoverzekering het beste bij jou of jouw auto past. Wellicht heb je jouw auto nog steeds all risk verzekerd, terwijl dat een paar jaar later niet meer nodig is. Voor all risk betaal je overigens veel meer in de maand dan voor beperkt casco of WA.

Tip 3: WA, beperkt casco of all risk

We benoemden de verschillende autoverzekeringen net al even kort: WA, beperkt casco en all risk. Het is belangrijk dat je de verschillen tussen deze dekkingen goed kent. Deze dekkingen hebben namelijk een groot gevolg op de premie die jij gaat betalen. Zo is all risk een stukje duurder dan WA. 

Bij een gloednieuwe auto kun je het beste een all risk-autoverzekering afsluiten. Bij all risk wordt zowel de schade die jij veroorzaakt als de schade die bij jou is veroorzaakt, gedekt. De premie van een all risk-verzekering ligt daardoor ook een stuk hoger dan de rest. Je kunt ook kiezen voor beperkt casco. Beperkt casco wordt meestal gekozen als iemand de WA-dekking toch iets te weinig vindt, maar all risk dan weer een tikkeltje overdreven is. Bij WA wordt namelijk alleen de schade die jij zelf veroorzaakt aan anderen, gedekt. Het is verplicht om sowieso een WA-verzekering af te sluiten.

Tip 4: Wacht met het claimen van kleine schades

Stel je voor: je rijdt per ongeluk tegen een paaltje aan. Dat is natuurlijk flink balen, maar de schade is nog te overzien. Dien jij in dit geval meteen de schade in en laat je het repareren, of wacht je er nog even mee?

Die laatste optie is misschien de beste. Als je bij iedere kleine schade een claim indient, zal dat gevolgen hebben voor jouw opgebouwde schadevrije jaren. En die schadevrije jaren zijn juist zo belangrijk om te kunnen besparen op jouw autoverzekering. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe minder premie je hoeft te betalen. Wanneer je schade claimt kunnen die schadevrije jaren dalen, de no-claimkorting kan vervallen en daardoor kan jouw premie ineens flink stijgen. Daar zit je dus niet op te wachten. Denk dus na of je de schade zelf kunt oplossen, of zelf kunt betalen.

Tip 5: Betaal per jaar in plaats van per maand

De laatste tip om te kunnen besparen op jouw autoverzekering, is door de premie per jaar te betalen in plaats van per maand. Veel mensen kiezen er standaard voor om de autoverzekering per maand te betalen, en dat is natuurlijk vrij logisch. Maar wanneer je ervoor kiest om het in een keer af te betalen krijg je er wel korting voor terug. Dit percentage kan verschillen per verzekeraar.