Een auto kopen; hoeveel spaargeld moet je hebben? 

Een auto kopen is een behoorlijke aanslag op je budget, zeker wanneer je oude auto stukgaat en de nieuwe aankoop nog niet was verwacht. Veel mensen hebben daarom ook altijd een buffer met spaargeld voor het geval er onvoorziene kosten zijn. Maar is deze buffer voldoende om een auto te kopen, en wat is wijsheid op zo’n moment? Daarom hier op een rij hoeveel spaargeld goed is om te hebben, maar óók een andere optie waarbij je dat spaargeld lekker in je oude sok op zolder kunt laten.  

Een gezonde buffer 

Een rekening met spaargeld achter de hand hebben voor onvoorziene omstandigheden is voor iedereen aan te raden. Het Nibud heeft hier ook standaard berekeningen voor, en vaak zijn dat percentages van je totale jaarsalaris wat je achter de hand moet hebben. Dit is dus per persoon verschillend. Maar we leven in dure tijden en niet iedereen lukt dit. Dus een buffer hebben de meeste mensen wel, maar of dat genoeg is om een nieuwe auto te kopen is maar sterk de vraag. Bij een prima tweedehands auto moet je toch echt wel op minstens €10.000,- rekenen vandaag de dag. Maar hier komen nog meer aspecten bij kijken, want het is in sommige gebieden over een aantal jaren niet meer mogelijk om met een vervuilende diesel te rijden. Dat is goed om rekening mee te houden, want voor je het weet koop je op die manier een kat in de zak. Ook verschillende belastingen per soort auto -en zo een goedkope auto op het eerste gezicht- kan later voor hoge kosten zorgen.  

De oplossing 

Er is een alternatief voor een dikke spaarrekening (zónder rente vandaag de dag) waar het gaat om het rijden en bezitten van een auto. Je kunt namelijk ook een auto leasen tegen aantrekkelijke prijzen, zowel goedkoop zakelijk leasen als tweedehands een auto leasen is vandaag de dag gewoon mogelijk. Je krijg voor een vast bedrag per maand een auto inclusief de vaste lasten, daarmee weet je direct waar je aan toe bent en ook wat de lasten zijn. Daarnaast ben je bij leasen vaak ervan verzekerd dat je bij schade ook snel weer onderweg bent. Iets wat zeker als ZZP’er een veilig en lekker idee is. Dus of je nu je spaargeld moet gebruiken om een auto aan te schaffen? De nieuwe manier van autorijden en de flexibelere wereld waarin we leven bieden wellicht andere en betere opties zoals leasen. Iets wat ook gewoon kan bij tweedehands auto’s.  

Kortom, raak niet in paniek wanneer jouw bankrekening niet van zodanige hoogte is dat je direct een nieuwe auto kunt aftikken. Er zijn tegenwoordig hele goede andere opties die minstens zo veilig en vertrouwd zijn, misschien zelfs wel veiliger doordat je een vast bedrag kunt begroten zonder dat je rekening hoeft te houden met onvoorziene kosten.