Dit is waarom naast de APK ook periodiek onderhoud belangrijk is

De meeste autorijders zijn bekend met de jaarlijkse APK-keuring. Deze keuring is wettelijk verplicht en test of een voertuig nog aan alle veiligheids- en milieueisen voldoet. Maar wat veel mensen niet weten, is dat het regelmatig uitvoeren van onderhoud minstens zo belangrijk is – zo niet belangrijker – dan alleen maar te vertrouwen op de APK. In dit artikel zal ik uitleggen waarom periodiek onderhoud essentieel is voor de betrouwbaarheid en veiligheid van je auto.

Het belang van preventief onderhoud

Periodiek auto onderhoud heeft als doel om potentiële problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen. Door regelmatig je auto te laten controleren, kunnen kleine mankementen worden aangepakt voordat ze groter worden en mogelijk tot gevaarlijke situaties of kostbare reparaties leiden. Door tijdig onderhoud te plegen, behoud je de kwaliteit en levensduur van je voertuig. Dit onderhoud staat vaak ook wel bekend als de ‘kleine’ en ‘grote’ beurt en zorgt ervoor dat de kans op problemen een stuk minder worden. Uiteraard neemt dat niet weg dat je ook dan te maken kunt krijgen met problemen, maar dan is de kans in ieder geval wel een stuk kleiner.

De wegen in Nederland

Nederland staat bekend om zijn drukke wegen en diverse omstandigheden, zoals een file of andere zaken. Of je nu dagelijks lange afstanden aflegt over de snelweg, of voornamelijk in de stad rijdt, je auto heeft veel te verduren. Door periodiek onderhoud uit te laten voeren, kun je ervoor zorgen dat je auto goed blijft presteren, ongeacht de omstandigheden.

Voorkom onnodige pech onderweg

Niets is zo vervelend als met pech langs de weg komen te staan. Door regelmatig onderhoud te laten uitvoeren, minimaliseer je de kans op onverwachte mankementen en pech situaties. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de accu, banden, remmen en verlichting. Het periodiek vervangen van slijtagegevoelige onderdelen voorkomt onverwachte problemen en geeft je gemoedsrust tijdens het rijden. Uiteraard kan ook de garage niet in de motor kijken en loop je altijd een bepaald risico op pech, helemaal wanneer je al een wat oudere auto hebt. Ons advies is daarom dan ook om lid te worden van de ANWB, zodat je bij pech onderweg direct geholpen kunt worden.

Behoud de waarde van je auto

Een goed onderhouden auto behoudt zijn waarde beter dan een auto die verwaarloosd wordt. Wanneer je in de toekomst besluit om je auto te verkopen, zal deze meer waard zijn en gemakkelijker te verkopen zijn wanneer er aantoonbaar goed onderhoud is gepleegd. Potentiële kopers zullen vertrouwen hebben in een auto die regelmatig is nagekeken en waarvan bekend is dat het onderhoud op tijd is uitgevoerd. Natuurlijk zorgt dit er niet voor dat je auto ineens veel meer oplevert, maar kan wel het verschil maken tussen een snellere verkoop. Want laten we eerlijk zijn, op het moment dat je een proefrit maakt in een auto die van binnen netjes is en ook onder de motorkap geen puinhoop heeft en onder de olievlekken zit, is een stuk aantrekkelijker dan een auto die van binnen is uitgeleefd en waarbij alleen al tijdens het starten allerlei vreemde geluidjes te horen zijn.