Transporteren met je auto

Een auto met een trekhaak is niet meer de standaard, maar kan wel heel handig zijn. Je hangt er met een trekhaak namelijk wel eenvoudig een kipper achter. Kipper is één van de benamingen voor wat ook wel bekend is als kiepwagen of kieper. We noemen het hier dus kipper. Het is een aanhanger die niet alleen dingen kan vervoeren, maar waar het ook mogelijk is dingen eenvoudig van te lossen. Hij kiept namelijk de inhoud van de aanhanger daar waar het zijn moet. 

Met of zonder oprijplaat

Een kipper kun je met of zonder oprijplaat kopen. Een oprijplaat kan handig zijn, maar is niet voor iedereen noodzakelijk. Een kipper met oprijplaat is vooral handig als je voertuigen wil vervoeren. Je kunt hierbij denken aan grote grasmaaiers, maar ook aan hijskranen. Het is maar net hoeveel gewicht je kipper met oprijplaat kan dragen. Je kunt oprijplaten ook los kopen, maar dan werken ze minder soepel met de aanhanger. Als je regelmatig grote dingen met wielen moet verplaatsen, is een kipper met oprijplaat dus handiger. 

Achterwaarts of driezijdig

Je kunt met een kipper ook andere dingen transporteren, zoals zand of brandhout. Dat kun je dan eenvoudig lossen door gebruik te maken van de kieperstand van de aanhanger. Het meest standaard is de achterwaartse kipper. Deze kantelt aan de achterkant van de aanhanger naar beneden om zo de lading te lossen. Er zijn ook kippers waarmee je aan meerdere zijden kunt lossen. Dit zijn driezijdige kippers. Je kunt de lading dan niet alleen achter de aanhanger lossen, maar ook aan de zijkanten. Beide varianten zijn met en zonder oprijplaat verkrijgbaar. 

Kopen of huren

Als je niet met enige regelmaat dingen moet vervoeren, is het kopen van een aanhanger of kipper natuurlijk onnodig. Dan is het beter om eenmalig een kipper te huren. Je bent één keer een som geld kwijt en hebt precies de juiste aanhanger voor je klus. Moet je voor je werk of omdat je bezig bent met een groot project bijvoorbeeld regelmatig dingen vervoeren, of het nu zand is of voertuigen zijn, dan kun je waarschijnlijk beter de aanschaf van een kipper overwegen. Dat zal je uiteindelijk minder kosten. Vergeet niet dat je een rijbewijs BE nodig hebt om met een aanhanger te mogen rijden.