Het belang van straatmeubilair

Straatmeubilair, wat is dat? We horen het je denken en dat is ook logisch. Want we hebben het eigenlijk nooit over straatmeubilair. Toch is straatmeubilair niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het valt je waarschijnlijk niet eens meer op, totdat het er niet is. Denk maar eens aan alle fietsenrekken, bijvoorbeeld. Toch vervelend en een beetje gek als die er niet zouden staan. In dit artikel gaan we verder in op het belang van straatmeubilair en de trend van het ontwerpen.

Waarom is straatmeubilair zo belangrijk?

Om een goed functionerende publieke buitenruimte te creëren is het belangrijk om voldoende straatmeubilair te hebben waar iedereen in de samenleving baat bij heeft.

Straatmeubilair is functioneel: kun je je voorstellen hoe je de weg vindt zonder hoe zonder bewegwijzering, wegaanduiding of verkeersborden? Wij ook niet. 

Straatmeubilair faciliteert veiligheid: veiligheid boven alles en zonder straatverlichting is het toch wel gevaarlijk fietsen of rijden naar huis in het donker.

Straatmeubilair zorgt voor comfort: hartstikke gezellig, samen koffiedrinken op een bankje in het park op een zonnige dag. Je wilt liever niet met je witte broek op het gras belanden. Ben je klaar? Dan is het wel zo fijn als je gebruik kan maken van afvalbakken. Zonder straatmeubilair zou het gauw vies en oncomfortabel worden.

Straatmeubilair zorgt voor plezier: wat is er nou belangrijker voor kinderen dan buiten spelen? Het speeltuintje om de hoek of tegenover het huis mag daarom ook niet vergeten worden. Kinderen kunnen hier hun energie kwijt, nieuwe vriendjes of vriendinnetjes maken en tot slot zitten ze veilig dicht bij huis. 

De nieuwe trend: stijlvol straatmeubilair 

Niet alleen de trends voor het meubilair in huis hebben zich verder ontwikkeld, ook de trends voor mooi straatmeubilair is flink toegenomen. In Nederland kun je tegenwoordig behoorlijk chique bankjes vinden. Straatmeubilair laat een wijk of park kwaliteit uitstralen en motiveert mensen om naar buiten te gaan. Niet voor niets houden bedrijven zich meer en meer bezig met het ontwerpen en produceren  van straatmeubilair. Een voorbeeld hiervan is Erdi.nl. Zij produceren en onderhouden prachtig straatmeubilair!