Basisstappen voor het vervangen van een accu

De accu van een auto is weleens aan vervanging toe. Na verloop van tijd gaat de accu minder presteren, wat ervoor zorgt dat je auto niet goed meer start. Je kunt de accu van je auto laten vervangen, maar het is helemaal niet zo moeilijk om dit zelf te doen. Bij het vervangen van de accu van je auto is het belangrijk dat je de juiste onderdelen bij de hand hebt en dat je weet hoe je het moet doen. Met dit artikel helpen wij je graag een eind op weg.

Wat heb je nodig?

Allereerst heb je een nieuwe accu voor je auto nodig. Zoek van tevoren uit welke accu geschikt is voor jouw auto. Een nieuwe accu kun je kopen bij je garage of rechtstreeks bij de leverancier van automaterialen. Door middel van het kenteken kunnen zij bepalen welke accu geschikt is voor jouw auto.

Nieuwe of gebruikte accu?

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de kapotte accu te vervangen voor een gloednieuwe accu, maar wist je dat er ook goede tweedehands accu’s beschikbaar zijn? Deze worden meestal verkocht door autosloperijen. De geschiktheid van de accu kan door middel van het kenteken worden gecontroleerd. Vraag aan de medewerker van de autosloperij of hij de geschiktheid voor je wil controleren. Het kiezen van een tweedehands accu is goedkoper en beter voor het milieu, dus dat is een win-winsituatie voor jou en de aarde!

Gereedschap

Na het kiezen voor een nieuwe of gebruikte accu heb je natuurlijk nog gereedschap nodig om de accu gemakkelijk te kunnen vervangen. We hebben het over steeksleutel 8, 10 of 13 en dopsleutel 8, 10 of 13. Met beide gereedschappen doe je hetzelfde, namelijk bouten en moeren los of vastdraaien. Het hangt van de situatie af welk gereedschap je gebruikt.

De accu vervangen

Laten we beginnen met het vervangen van de accu van je auto. Nu je de juiste onderdelen bij de hand hebt is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. Om het vervangen van de accu van je auto zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken, hebben wij een plan van aanpak voor je samengesteld. Als je dit stappenplan volgt is het vervangen van de accu van jouw auto een makkie, dus laten we aan de slag gaan!

Verwijder de contactsleutel

We beginnen bij het begin, het verwijderen van de contactsleutel. Veel mensen vergeten dit te doen, terwijl het toch een logische eerste stap is, die om veiligheidsredenen heel belangrijk is.

Verwijder de accuklem van de negatieve (-) pool

Allereerst verwijder je de klem van de accu die aan de negatieve (-) zijde zit. De kabel aan de negatieve zijde is meestal zwart.

Verwijder de accuklem van de positieve (+) pool

Vervolgens verwijder je de accuklem van de positieve (+) pool. De kabel van deze pool zit aan de tegenovergestelde zijde van de negatieve pool en is meestal rood van kleur.

Maak de klem of beugel van de oude accu los

De accu zelf is bevestigd met een klem of beugel. Voordat je de accu kunt verwijderen is het belangrijk dat je eerst de klem of beugel losmaakt waarmee de accu vastzit.

Verwijder de oude accu

Als je alle bovenstaande stappen goed hebt uitgevoerd, is het nu tijd om de oude accu te verwijderen. Dit zou moeiteloos moeten gaan, omdat de accu volledig is losgekoppeld van de auto.

Plaats de nieuwe accu

De oude accu is nu verwijderd, dus kunnen we gaan beginnen met het plaatsen van de vervangende accu. Het is belangrijk dat je de nieuwe accu op precies dezelfde plek als de oude accu plaatst, zodat je deze op de juiste manier kunt bevestigen.

Bevestig de klem of beugel aan de nieuwe accu

Voordat de oude accu verwijderd kon worden, hebben we de bevestigingsklem of beugel van de oude accu losgemaakt. Deze moet nu weer worden vastgemaakt aan de nieuwe accu. Hiermee zetten we de nieuwe accu op de auto vast. De vervangende accu hebben we op dezelfde plek als de oude accu gezet, dus het vastmaken van de klem of beugel zou niet al te moeilijk moeten zijn.

Bevestig de accuklem van de positieve (-) pool

Nu de nieuwe accu is vastgezet met een klem of beugel, kunnen we de positieve (+) pool vastzetten. We hebben het hier over de zijde met de rode kabel. Plaats de klem van die kabel aan de juiste zijde van de accu.

Bevestig de accuklem van de negatieve (-) pool

Vervolgens kunnen we de negatieve pool van de accu gaan bevestigen. We hebben het hier over de accuklem aan de zwarte kabel. Bevestig deze op de juiste plaats aan de (-) zijde.

Start de auto

Je hebt de accu nu vervangen! Je kunt de werking van de accu controleren door de sleutel in het contact te stoppen en de auto te starten. Als de auto start heb je de accu op de juiste manier vervangen. Je kunt de spanning van de accu controleren met een multimeter. Deze meet het voltage van de accu. Je accu werkt goed als deze een laadspanning heeft tussen de 13,8 en 14,7 volt. Als je geen multimeter hebt of niet weet hoe je deze moet gebruiken kun je even langs gaan bij je garage, zodat de laadspanning kan worden gemeten.

Afvoeren oude accu

Zoals je ziet kun je met dit stappenplan eenvoudig de accu vervangen. Wat moet je nu doen met de oude accu? Om het milieu te sparen lever je de oude accu in om te worden gerecycled. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar in sommige gevallen kan het inleveren van een kapotte accu voor jou ook voordelen hebben. Als je de kapotte accu inlevert bij een handelaar in oud-ijzer of een autosloperij, kun je de verwijderingsbijdrage die bij aankoop van de auto voor de accu is betaald, weer terugkrijgen. Dit bedrag kan ook in mindering worden gebracht bij de aankoop van een tweedehands accu bij een autosloperij. Dit geldt helaas niet voor inlevering bij een leverancier in automaterialen. De accu wordt wel ingenomen en gerecycled, dus dat is in elk geval goed voor het milieu.