Wat zijn rijbewijsvrije voertuigen en wat moet je erover weten?

Veel mensen weten het niet, maar er zijn wel degelijk auto’s waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt. Dit betekent dus extra bewegingsvrijheid, als je geen rijbewijs kunt of wil halen. In dit artikel vertellen we je alles wat je wil weten over voertuigen waarvoor je geen rijbewijs nodig hebt, zodat ook jij binnenkort met gemak over je eigen auto beschikt.

De mogelijkheden

Zonder rijbewijs zijn er verschillende opties om toch deel te nemen aan het verkeer, en zo behoud je zelf de controle en vrijheid. Houd er rekening mee dat niet alle 45 km voertuigen hiervoor geschikt zijn, maar desalniettemin zijn er tal van rijbewijsvrije voertuigen om uit te kiezen. Hieronder een paar van onze favorieten en bijbehorende voordelen:

  • Move Vigorous 8: bereik van 70-80 km, 45 km/u, verwarming en dakluik
  • MOVE E4 Scootmobiel Auto: 45 km/u, 1-3 personen en achteruitkijkcamera
  • MOVE Vigorous 1500 InnerCity II: 25 of 45 km/u, openen op afstand en een bereik van 80 – 110 km
  • Move E3: 3 wielen, start-stop systeem, bluetooth radio en een bereik van 100-120 km

Waar op te letten

Nu je weet wat de mogelijkheden zijn, is het makkelijker waar je op moet letten bij het vergelijken van elektrische auto’s zonder rijbewijs. Denk aan de maximale snelheid (vaak 25 of 45 km per uur), het bereik (van 70 tot zelfs 120 kilometer), de laadtijd, het aantal wielen, het aantal zitplaatsen (tot 3 personen) en uiteraard eventuele extra’s die het rijden nog comfortabeler maken. Soms heb je de keuze uit bijkomende opties, zoals verschillende kleuren, diverse soorten accu’s, een alarmsysteem, en meer.

Tenslotte is het belangrijk om naast de kosten van je rijbewijsvrije voertuig een verzekering af te sluiten. Er zijn verschillende opties, van enkel de verplichte WA verzekering, tot een verzekering tegen diefstal inclusief pechhulp van de ANWB.

De kosten

Een auto zonder rijbewijs is voor veel mensen een behoorlijke investering, maar gelukkig zijn er verschillende opties in diverse prijsklassen. Het is goed om meerdere modellen met elkaar te vergelijken, zodat je een merk en model kunt uitkiezen dat past bij jouw wensen en voorkeuren. Er bestaan al 45 km/u auto’s vanaf €6.500 en je kunt eventueel ook kiezen voor een betaling in termijnen (zonder rente) of een lease. Dit is vaak een uitgebreide vorm van gespreid betalen, waarbij je jouw rijbewijsvrije voertuig afbetaald in ruil voor het betalen van rente. Het is een beetje te vergelijken met een particuliere shortlease.

Veelgestelde vragen over rijbewijsvrije voertuigen

Tot slot nog een antwoord op vragen die vaak worden gesteld bij het aankopen van rijbewijsvrije auto’s. Bijvoorbeeld het verschil tussen een model met drie of vier wielen. Driewielers hebben een kleinere draaicirkel en het is dus makkelijker manoeuvreren, terwijl vierwielers een stevigere wegligging hebben.

Een andere vraag die vaak wordt gesteld is of rijbewijsvrije voertuigen aan te passen zijn, bijvoorbeeld aan een handicap of persoonlijke voorkeuren. Dit is afhankelijk van het merk en het model, maar er zijn zeker mogelijkheden om jouw rijbewijsvrije voertuig naar wens aan te passen, zoals een draaibare stoel of gas geven met de duim.

Tenslotte een antwoord op de vraag of er rijbewijsvrije voertuigen zijn voor meer personen. Het antwoord is ja, en er zijn zelfs modellen waar je met drie personen in kunt plaatsnemen.