Welk gereedschap is onmisbaar bij het repareren van je auto?

Als je zelf je auto wil repareren, dan moet je daar natuurlijk wel de juiste gereedschappen voor in huis hebben. Een standaard stukje gereedschap is daar niet goed genoeg voor. Voor het repareren van je auto heb je toch wel andere soorten van gereedschap nodig. Soms kun je gebruik maken van universeel gereedschap, maar een andere keer heb je weer meer specialistisch gereedschap nodig. Maar welke gereedschappen zijn dan onmisbaar bij het repareren van je auto bij klusjes als het wisselen van olie, bougies of remblokjes

Welke dopsleutels heb je allemaal nodig? 

Een van de meest belangrijke soorten gereedschap die je niet kunt missen als je je auto repareren wil is een goede set met dopsleutels. Met een dopsleutel kun je als je je auto repareren gaat vrijwel alle boutjes losdraaien. Als je voor het losdraaien van de bouten een dopsleutel gebruikt loop je ook veel minder het risico dat je de bouten zal beschadigen. 

Bij het kopen van een goede dopsleutel set is het belangrijk dat je er goed op let dat er 3 ratels bij zitten met de daarbij behorende verlengstukjes. Deze verlengstukjes zorgen ervoor dat je op plaatsen kunt komen waar je met je handen niet bij kunt komen? 

Ook moet je er op letten dat je een set koopt van een hard metaal. Vaak zijn de betere soorten de wat duurdere sets. Als je je auto repareren leuk vindt, dan is het verstandig om een goede set met dopsleutels in huis te hebben. 

De steeksleutelset

Naast de dopsleutels is een steeksleutelset ook niet te missen. Ook al heb je de steeksleutels minder vaak nodig dan dat je de dopsleutels nodig hebt, het is toch zeker wenselijk om deze ernaast te hebben. Met een steeksleutel is het makkelijker om een bout te beschadigen, maar in sommige gevallen kun je niet anders dan een steeksleutel te gebruiken. 

In dat soort gevallen past een steeksleutel net even iets beter, of je kunt net even meer kracht zetten met een steeksleutel. Een steeksleutel set is niet heel duur, bij voorkeur zou het goed zijn om een steeksleutel set te kopen waar ook ratels bij zitten. 

Een goede set schroevendraaiers

Het zal je niet verbazen dat een goede set schroevendraaiers niet mogen ontbreken als je je auto repareren gaat. Zorg ervoor dat je zowel de platte schroevendraaiers als de kruiskopschroevendraaiers er bij hebt zitten. 

Kies niet voor het meest goedkope setje dat je tegenkomt, die zijn vaak van een zachter materiaal gemaakt. Waardoor je het risico loopt de schroevendraaier stuk te draaien.  Als je er meer kracht op moet zetten. 

Bougiesleutels

Als je een benzine auto hebt, dan zitten er bougies in. Om deze bougies uit je auto te kunnen halen en te vervangen heb je een setje bougiesleutels nodig. Een bougiesleutel is een soort dop die je aan een ratel vast moet maken. 

Doordat iedere auto weer een andere maat bougie kan hebben heb je meerdere formaten sleutels nodig. Daarom is het verstandig om een hele set met bougiesleutels te kopen in plaats van 1 losse sleutel. 

De Multimeter

Als je een beetje verstand hebt van auto repareren en je weet ook genoeg over de elektronica van de auto, dan kun je natuurlijk ook zelf aan de elektronica gaan werken, mocht er elektronisch iets aan de hand zijn met je auto. 

Ontdekken welk probleem je auto precies heeft op het gebied van elektronica is het meest vervelende onderdeel van het repareren van je auto. Hierbij moet je vaak systematisch te werk gaan en heb je een multimeter echt wel nodig. 

Met een multimeter ben je in staat om weerstand en spanning te meten van alle elektrische onderdelen in de auto. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de stroomkabels en de zekeringen. Voor een klein bedrag kun je al zo een multimeter in huis hebben. 

Een slagmoersleutel

Een slagmoersleutel is handig als het teveel werk is om alles met de hand los te kunnen draaien. Hierbij zou je bijvoorbeeld kunnen denken aan het losdraaien van de bouten in je wielen. Een slagmoersleutel kan hier van grote waarde zijn.

Slagmoersleutels zijn er op lucht, maar ook elektrisch. Met een slagmoersleutel ben je in staat om met speels gemak alle bouten los te draaien die er losgedraaid moeten worden. Het is geen echte must, maar wel heel makkelijk om een slagmoersleutel in huis te hebben. Het kan je veel tijd besparen. 

Een krik

Vaak is het zo dat je voor een reparatie via de onderkant van de auto bij het onderdeel moet komen. Om je daarbij te helpen is het makkelijk om de auto een beetje op te kunnen tillen. Dit kun je doen met behulp van een goede krik. 

Een goede krik is een van de meest belangrijke gereedschappen die je bij auto repareren moet hebben. Ook als je onderweg een lekke band krijgt is het noodzakelijk om een krik te hebben. Hiermee ben je in staat om de lekke band te wisselen voor de reserve band. 

Assteunen

Als je je auto hebt opgekrikt is het belangrijk dat de auto ook goed ondersteund wordt. Hiermee voorkom je dat je auto weer naar beneden kan vallen als je de auto aan het repareren bent. Let wel bij het kopen van as steunen op het gewicht van de auto. De steunen moeten wel het gewicht van de auto kunnen dragen.

Smeer- en reinigingsmiddelen

Eigenlijk gaat het hier niet om echte gereedschap, maar toch is het noodzakelijk om smeer- en reinigingsmiddelen erbij te hebben. Stel je voor dat je onderdelen eraf haalt die helemaal smerig zijn of droog. 

Dit is eenvoudig op te lossen door deze onderdelen te smeren of schoon te maken. Ook als er een onderdeel vastgeroest zit zijn smeermiddelen erg handig, je kunt ze daar dan mee insmeren en de kans dat je ze dan wel los kunt krijgen is een stuk groter. 

Voorbeelden van smeermiddelen die je dan in huis zou moeten hebben zijn:

  • Kogellagervet
  • Carburateur Reiniger
  • Motorolie
  • WD-40
  • Remmenreiniger
  • Kopervet