Dit doet een groothandel in automaterialen

Een groothandel in automaterialen is een commerciële onderneming, officieel aangemerkt als importeur. Dit betekent dat het automaterialen aankoopt in het buitenland om in het binnenland weer door te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan garagebedrijven en servicebedrijven: niet de particulieren dus. Binnen deze groothandelaren bevinden zich ook weer verschillen, namelijk degene met universele auto-onderdelen en die met originele auto onderdelen. Wat doet een groothandel automaterialen nou precies? In dit artikel leggen we het je uit. 

Wat doet een groothandel in automaterialen?

Een groothandel in automaterialen is gespecialiseerd in het verkopen van automaterialen en aanverwante artikelen. Deze type groothandel richt zich alleen op de auto-industrie, denk dan aan servicebedrijven, tuning bedrijven en inbouwstations. Dit soort bedrijven zijn sterk afhankelijk van de kennis van de groothandelaren. Groothandelsbedrijven gebruiken dan ook vaak vertegenwoordigers die over de specifieke kennis beschikken van de auto-industrie. Ook speelt technische kennis een belangrijke rol voor medewerkers van de groothandel. Magazijnmedewerkers, ook wel orderpickers, zijn belangrijk voor het verzamelen van bestelde producten en koeriers leveren deze vervolgens af op bestemming. Vaak wordt er ieder kwartier wel een bezorgronde gedaan!

Automaterialen bestellen via de groothandel

Tegenwoordig bestellen de meeste garagehouders of servicebedrijven hun onderdelen via een geautomatiseerd computersysteem. Dit zijn vaak uitgebreide computersystemen die het mogelijk maken om snel en vooral efficiënt de benodigde materialen te bestellen. Ook kun je via dit systeem zeer gericht zoeken op onderdelen, kenteken en type voertuig. Handig, want daardoor bestellen monteurs steeds minder vaak de verkeerde onderdelen. Dit komt omdat het systeem precies aangeeft welke pakkingen, ringetjes en andere onderdelen er ook vervangen moeten worden wanneer een groter onderdeel vervangen wordt. Dit soort computersystemen zijn alleen bereikbaar voor de aangesloten autobedrijven en worden continu up to date gehouden. Wel zo handig! Een laatste bijkomend voordeel is de logistiek. Je weet namelijk precies hoeveel onderdelen op voorraad zijn en hoe snel het bij je kan zijn.