Kun je zelf een auto slot vervangen?

We denken er niet meteen aan maar het kan zo maar eens voorkomen dat het slot van je auto vervangen moet worden. Dit kan natuurlijk om verschillende redenen zijn. Zo kan er ingebroken zijn in je auto en wil je een ander deurslot erin hebben. Het stuurslot kan ook versleten zijn en aan vervanging toe zijn. Maar kan je dit ook zelf vervangen?

Wat is een autoslot?

Tegenwoordig heeft een auto centrale deurvergrendeling. Maar elke auto heeft wel een slot op een van de voorportieren. Een auto moet toch wel los gemaakt kunnen worden als er een elektronisch defect is. Een auto slot kan op de kofferbak of in de stuurkolom zitten, dit is het contactslot. 

Deurvergrendeling van een auto!

Wanneer je auto deurslot vastgelopen is dan is dat heel erg vervelend. Maar dit is niet een heel groot probleem. Het is pas echt vervelend als het deurslot kapot is. Wanneer je de auto deur al niet meer opent op de klassieke manier met de autosleutel wordt de autosleutel toch nog wel gebruikt. Bij de meest nieuwe auto’s kunnen de deuren geopend worden door de deurklink aan te raken of via een radiosignaal. Op het moment dat de accu leeg is dan kan alleen met de noodsleutel de deur geopend worden. Deze noodsleutel zit vaak verborgen in alle radiozenders. 

Oorzaken van een deur die niet vergrendeld

Op het moment dat een deurslot of cilinderslot van een auto vastloopt kan dat om verschillende redenen zijn. De grootste reden is vaak slijtage aan het autoslot. Maar er zijn nog een aantal redenen. 

Zo zijn vuil, stof, vocht, water, vorst en de trillingen die er zijn als een deur dichtgegooid wordt zijn allen onderdeel wat ervoor kan zorgen dat het autoslot niet meer werkt. Nu wordt er wel gezegd dat een autoslot levenslang mee kan gaan met deze bovenstaande redenen zijn niet heel erg raar. Daardoor kan de deurvergrendeling vastlopen of het werkt helemaal niet meer. 

Ook kan een auto deurslot niet meer werken omdat er een inbraak was in de auto. Dan kan het portier of het contactslot geforceerd zijn. 

Een andere oorzaak is dat het materiaal van slechte kwaliteit is. Hierdoor kan een auto slot sneller defect gaan. 

Is een deurslot van een auto eenvoudig zelf te vervangen?

Wanneer je een beetje handig bent is het eenvoudig om zelf een deurslot te vervangen in een auto. Je kunt hiervoor eenvoudig de deurbekleding aan de binnenkant van de auto verwijderen. Het kan nodig zijn om de raamslinger, armleuning, kapje van de deurhendel, knoppen van de elektrische ramen en deurvergrendeling en stekkers verwijden 

Schroefjes en klemmetjes van de deur kleding moet verwijderd worden. Daarna kan je bij het slot. Bij het auto deurslot zit een stangetje wat los gemaakt moet worden bij het slotmechanisme. Dan moet het schuif klemmetje bij het slot van het deurslot af zodat het slot eruit genomen kan worden. 

Daarna kan het nieuwe slot erin gezet worden. De nieuwe rubbertjes moeten niet vergeten worden om het slot te doen. Dan kan in de omgekeerde volgorde het slot er weer ingezet worden.

Wat is een contactslot?

Een contactslot is een schakelaar waar contact mee gemaakt kan worden. Dit contact gebeurt met een contactsleutel. Door het contactslot wordt de elektrische installatie in- en uitgeschakeld van de motor. Hieronder vallen de startmotor en de ontsteking ook. Met het contactslot kan ook een radio of verwarming gebruikt worden als een auto uit staat. 

Wanneer er met het elektrische gedeelte iets misgaan kan er geen contact meer gemaakt worden. Kan de contactsleutel niet draaien dan is er een defect in het mechanische deel van het slot. 

Oorzaken van een defect contactslot!

Wanneer je het over een kapot contactslot hebt dan kan het zijn dat het stuurslot geblokkeerd is of dat er onderdelen vastgelopen zijn. Vaak kan de contactsleutel dan ook niet gedraaid worden. Het kan zelfs zo zijn dat de contactsleutel afbreekt. Wanneer het deel van de afgebroken contactsleutel in het slot zit kan de auto ook niet meer starten. Dit kan een gevolg zijn van te weinig smering. 

Hoe kan je een kapot contactslot herkennen?

Er zijn een aantal tekens waar je een kapot contactslot kan herkennen. Zo kan de sleutel niet meer draaien omdat het contactslot vast zit of klemt. Er is geen weerstand meer als de sleutel gedraaid wordt. De contactsleutel is afgebroken. Het kan ook zijn dat na het omdraaien van de contactsleutel de motor niet meer start. 

Zo heeft een kapot contactslot nog wel wat gevolgen. Het is duidelijk dat de auto niet meer kan starten. Zo kan er ook niet naar de garage gereden worden maar moet er afgesleept worden. Het is niet mogelijk om het stuurslot of de startonderbreker te ontgrendelen. De diefstalbeveiliging is dan beperkt. 

Kan een contactslot vervangen worden?

Het is mogelijk om zelf het contactslot te vervangen aan je auto. Wanneer je handig bent is dit zeker iets wat je kan. 

Om dit goed te doen moet je de pluspool van de accu halen. Dan moeten de plastic kappen verwijderd worden om de stuurkolom. Soms kan het zijn dat het stuur ook verwijderd moet worden. Het contactslot zit bevestigd aan de rechterkant in het contactslothuis. 

Om dit contactslothuis te kunnen verwijderen moet er vaak een palletje ingedrukt worden. Dit kan je eenvoudig door de sleutel in het contact te stoppen en op contact te zetten. Je kunt dan het palletje indrukken en het contactslot verwijderen. 

In het nieuwe contactslot stop je de sleutel en deze zet je ook op contact. Het contactslot kan je nu in het contactslothuis doen. Dan kan je alles in de omgekeerde volgorde in elkaar zetten. 

Vind je het lastig om dit zelf te doen dan kan je dit het best laten doen door een ervaren en gekwalificeerde monteur. Houdt er rekening mee als er een airbag in zit dat dit een veiligheidsrelevant onderdeel is en dat het wel naar behoren moet werken. Wanneer een airbag per ongeluk geactiveerd wordt kan dit letsel opleveren.