Kosten laadpaal: hoe zijn ze opgebouwd?

Als je een elektrische auto wilt aanschaffen, is het belangrijk om te weten wat de laadpaal kosten zijn. Dit is namelijk een onmisbaar onderdeel van het rijden met een elektrische auto. 

Eerst is het belangrijk om te weten dat er twee soorten laadpalen zijn: de openbare laadpaal en de particuliere laadpaal voor thuis. De kostprijs van beide soorten laadpalen is anders opgebouwd.

  • Openbare laadpaal

De prijs van een openbare laadpaal wordt bepaald door de gemeente of het bedrijf waar deze staat. Deze partij bepaalt ook hoeveel je per keer moet betalen voor het laden van je auto. Dit kan per half uur, uur of dag variëren. Daarnaast kun je soms abonnementen afsluiten bij bepaalde bedrijven, waardoor je korting krijgt op het tarief dat normaal geldt.

  • Laadpaal thuis

De prijs van een laadpaal thuis wordt bepaald door de aanschafprijs van de paal en de kosten voor het laten installeren ervan, en vervolgens de kWh kosten per keer dat je laadt.

In dit artikel gaan we dieper in op de aanschafkosten en de installatiekosten van een laadpaal thuis.

Aanschafprijs laadpaal

De aanschafprijs van een laadpaal thuis ligt gemiddeld tussen de €500 en €1200. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type paal, de functionaliteit ervan en het merk. Voor eenvoudige pallets betaal je minder dan voor pallets met allerlei extra opties, zoals een display of bluetooth-functionaliteit. Ook hebben sommige merken simpelweg hogere prijzen dan andere merken. Verder onderscheiden we offline en online laadpalen. Een offline laadpaal is eenvoudiger en goedkoper in aanschaf, maar je hebt er wel een stopcontact voor nodig. Een online laadpaal is duurder in aanschaf,  deze heeft slimme functionaliteiten waaronder dynamic load balancing. Dit zorgt ervoor dat je stroomnet niet overbelast raakt. 

Installatiekosten laadpaal

De installatiekosten van een laadpaal thuis liggen gemiddeld tussen de €300 en €2000. Dit is afhankelijk van het type paal, de moeilijkheid van de installatie en of je zelf de paal installeert of dat je dit laat doen door een professional. Sommige bedrijven bieden ook aan dat ze de installatie gratis voor je doen, maar dan betaal je wel meer voor de paal zelf. 

Conclusie

De kosten van een laadpaal zijn opgebouwd uit de aanschafprijs en de installatiekosten. De aanschafprijs ligt gemiddeld tussen de €500 en €1200, afhankelijk van het type paal, de functionaliteit ervan en het merk. De installatiekosten liggen gemiddeld tussen de €300 en €2000, afhankelijk van het type paal, de moeilijkheid van de installatie en of je zelf de paal installeert of dat je dit laat doen door een professional. 50five.com is een installatiebedrijf wat je hierbij kan helpen. 

Kortom, de kosten van een laadpaal zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je een elektrische auto wilt aanschaffen.