Gezond in de auto: 6 tips

Als je vaak in de auto zit of een lange rit voor de boeg hebt, zijn dit zes tips om gezond en fit te blijven:

1.      Neem gezonde snacks mee

Als je langere tijd in de auto zit, kun je het beste gezonde snacks meenemen. Zo voorkom je dat je met honger bij een tankstation stopt en een ongezonde snoepreep meeneemt. Gezonde snacks zijn bijvoorbeeld noten, rozijnen en vijgen.

Ook abrikozen en dadels zijn lekker en bijzonder voedzaam. Deze zuidvruchten zitten bomvol vezels, die je lange tijd verzadigen.

Alleen als je wil afvallen, kun je het beste spaarzaam zijn met zuidvruchten. Ze bevatten namelijk ook veel suikers en dat is minder bevorderlijk voor je gewicht. Noten zijn behoorlijk calorierijk, daarom houd je het het beste bij een handje per dag als je een gezond gewicht wilt.

2.    Zorg voor voldoende water

Water is één van de beste dranken om de vochtbalans van je lichaam op peil te houden. Zorg er daarom voor dat er altijd een flesje water in de auto ligt. Ververs het water regelmatig, zodat je altijd fris water tot je beschikking hebt.

3.    Groene smoothie hydrateert en voedt

Een groene smoothie van verse groenten en fruit is perfect om je vochtbalans in balans te houden en je lichaam te voeden met gezonde stoffen. Denk aan vitamines en mineralen. Een smoothie kun je prima in de auto meenemen en af en toe een slokje nemen.

Er zijn speciale bekers verkrijgbaar waarin je een smoothie of hele stukken vers fruit kunt meenemen voor onderweg.

4.    Stop onderweg voor een lunchpauze

Tijdens een lange autorit is het belangrijk om regelmatig je benen te strekken. Stop daarom langs de weg voor een lunchpauze en duik niet meteen een wegrestaurant in. Maak even een rondje over het parkeerterrein of zoek een groene plek op waar je even kunt wandelen.

Je kunt ook een paar rek- en strekoefeningen doen nadat je een lange tijd in dezelfde houding hebt gezeten. Als je daarna een gezonde lunch neemt, ben je helemáál gezond bezig.

5.    Gezonde lunch mee voor onderweg

Een gezonde lunch verzadigt je lichaam op een gezonde manier en zorgt voor energie en brandstof voor je organen. Voedingsstoffen die goed verzadigen zijn eiwitten en gezonde vetten. Denk hierbij vooral aan volle zuivel, eieren, kip, vis, peulvruchten, noten, zaden en pitten.

Een lekkere lunch voor onderweg bestaat bijvoorbeeld uit een omeletwrap met een vulling van kip, sla, tomaat en avocado. Je kunt ook denken aan een rijk gevulde soep met peulvruchten of eieren. Deze kun je warm meenemen in een thermoskan.

Een maaltijdsalade is ook een prima manier om lekker veel eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Je kunt hieraan zowel vis als kip toevoegen of een voedzame kaassoort als feta.

Ook noten, zaden, pitten en peulvruchten zijn perfect voor een vullende salade. Net als olijven en kappertjes. Een dressing van azijn en olijfolie is zowel lekker als gezond. Je kunt ook verse en gedroogde kruiden toevoegen om je salade extra smaak en voedingsstoffen mee te geven.

6.    De zon in

Als je vaak in de auto zit en daarnaast op kantoor werkt, is het belangrijk dat je aandacht besteed aan buiten zijn. Om voldoende vitamine D op te doen, ga je het beste zo vaak mogelijk overdag de zon in tijdens een autorit. Je lichaam kan deze vitamine namelijk met behulp van zonnestraling aanmaken.

Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten en een goede weerstand. In de zomermaanden kun je vitamine D opdoen als je onbeschermd in de zon bent. Het is hiervoor nodig dat je een kleurtje krijgt, maar verbranden is uiteraard niet de bedoeling.

Je lichaam kan vitamine D opslaan, zodat je er in het najaar en de wintermaanden van kan profiteren. Als je vitamine D-voorraad beperkt is of je niet voldoende hebt kunnen aanmaken in de zomer, kunnen vitamine D supplementen behulpzaam zijn.