Autoschade zelf betalen of via verzekering?

Het indienen van een autoschadeclaim bij je verzekeraar heeft invloed op zowel je schadevrije jaren als je no-claimkorting. Het is vaak voordeliger om kleine schades zelf te betalen. Weet je niet zeker of dit nu op jou van toepassing is, lees dan verder.

Wanneer autoschade zelf betalen?

  1. Kleine schades: Voor kleine beschadigingen zoals lichte krassen, deuken of kapotte spiegels is het vaak voordeliger om de reparatie zelf te betalen. Het claimen van kleine schades leidt tot een hogere premie, wat uiteindelijk meer kost dan de reparatie zelf.
  2. Eigen risico: Als de geschatte reparatiekosten vergelijkbaar zijn met of net onder je eigen risico liggen, is het zinvol om de schade uit eigen zak te betalen.
  3. Meerdere claims: Als je in korte tijd meerdere schadeclaims indient, leidt dit tot aanzienlijke premieverhogingen. Het is in sommige gevallen verstandiger om kleinere schades zelf te betalen om je schadeverleden gunstig te houden.

Wanneer schade claimen via je verzekering?

  1. Hoge reparatiekosten: Als de kosten voor reparatie of vervanging aanzienlijk zijn en de schade je financieel zwaar treft, is het indienen van een claim bij je verzekering de beste optie.
  2. Autoschade door tegenpartij: Als je niet verantwoordelijk bent voor de autoschade en de aansprakelijkheid bij een tegenpartij ligt, is het redelijk om een claim in te dienen bij hun verzekering. Dit voorkomt dat jouw eigen premie stijgt.
  3. Onbekende toekomstige kosten: Soms is het moeilijk in te schatten hoe ernstig de schade is totdat een grondige inspectie is uitgevoerd. Als je twijfelt over de uiteindelijke kosten, kan het indienen van een claim een veilige keuze zijn.
  4. Rechtsbijstand: Als er juridische kwesties verband houden met het ongeval of de schade, kan je verzekeraar je helpen bij het afhandelen van deze zaken.

Autoschade zelf betalen of via verzekering?

Je kunt dus concluderen dat je autoschade zelf betalen of via de verzekering afhangt van verschillende factoren, zoals de aard van de schade, de kosten en je eigen financiële situatie. Het is verstandig zorgvuldig te overwegen welke optie het beste bij jouw specifieke omstandigheden past. 

Tip! Claim je je schade bij je verzekeraar? Dan val je terug in schadevrije jaren. Dat is hét moment om te kijken of je huidige verzekeraar nog wel de beste voor jouw auto is. Ga daarom altijd autoverzekeringen vergelijken op Geld.nl om ervoor te zorgen dat je de meest geschikte verzekering hebt voor jouw auto en behoeften. Geld.nl vergelijkt het meest complete aanbod autoverzekeraars van Nederland. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 237 per jaar besparen op je premie!