Remschijven en remblokken zelf controleren op slijtage

Remschijven en remblokken vervangen

Leer deze zelf te controleren en weet wat de kosten zijn.

Het is zover! Uw remschijven en remblokken moeten vervangen worden. De meeste mensen zullen de kosten van een set remschijven met remblokken zo niet weten. Dat hoeft ook niet, maar er zijn wel wat tips die ik u wil meegeven.

Wel eens afgevraagd waarom de voorremmen (zowel de schijven als blokken) vaker worden vervangen dan de achterremmen? Dat is omdat de voorremmen 70% van het remvermogen op zich nemen. Hierdoor slijten ze sneller dan de achterremmen.

Check zelf of uw remschijven aan vervanging toe zijn
Hoe weet u of uw remschijven en remblokken aan vervanging toe zijn? Door simpelweg met uw vinger over de rand van de remschijf te voelen (doe dit nooit wanneer de auto net gereden heeft, de remschijven worden gloeiend heet!). Is er een duidelijke rand te voelen van 3mm of meer? Dan kunt u dit even laten nakijken door een garage. Zij kunnen u precies vertellen of deze aan vervanging toe zijn of niet. De rode pijl in de afbeelding hieronder is de rand die u zult voelen. Bij nieuwe remschijven zult u geen rand voelen.

Remschijf controleren

Remschijf controleren

Remschijven mogen niet teveel inslijten. Ze worden dan te dun en kunnen bij hard remmen breken! Dit is levensgevaarlijk. Dus altijd raadzaam om op tijd voor een controle te gaan.

Check zelf of uw remblokken aan vervanging toe zijn
Het controleren van de remblokken is nog makkelijker. Indien u door de velg heen kunt kijken (anders moet het wiel eraf), dan ziet u de remklauw met daarin de remblokken. Is het remblok zo versleten dat het bijna tegen de metalen houder aanzit? Dan moet deze snel vervangen worden. De rode pijl in de afbeelding hieronder geeft het remblok aan. De blauwe lijn geeft de dikte van het remblok aan. Op de foto ziet u remblokken die zo goed als nieuw zijn. Deze worden dunner naarmate ze inslijten.

Remblokken controleren

Remblokken controleren

Remschijven gaan gemiddeld zo’n 60 duizend km mee. Remblokken ongeveer 15 a 20 duizend km. Maar de levensduur is sterk afhankelijk van uw rijstijl en omstandigheden.

Kosten remschijven en remblokken vervangen
De kosten voor het vervangen van een set remschijven bedragen gemiddeld 250 euro. Voor het vervangen van een set remblokken bent u gemiddeld 80 euro kwijt.

Vraag gratis offertes aan voor remschijven en/of remblokken vervangen

Handig om te weten!
LET OP: remschijven kunnen sterk in prijs verschillen. Zo kosten dezelfde remschijven bij een merkdealer meer dan bij onafhankelijke garages.
Onafhankelijke garages bestellen hun onderdelen bij betaalbare leveranciers, en zetten er vervolgens geen grote winstmarge op. Dealers doen dit wel, onder het mom van origineel is duur. Maar gecertificeerde remschijven voor een normale auto zijn altijd goed en vaak ook bij dezelfde fabrikant besteld. Deze zijn namelijk wettelijk goedgekeurd. Op nieuwe onderdelen heeft u bij de meeste garages ook garantie. Dus geen reden tot paniek.

3 Comments. Leave new

goede tips en artikel hierover. dat is inderdaad zo als je bepaalde dingen zelf ook wilt doen

Reply
Marco Hendriks

Goedemorgen, wij hebben een probleem met 1 van onze achterremmen. Nu blijkt dat het remblok volledig is versleten omdat de remklauw vastzit. We hebben nog fabrieksgarantie. Nu moeten zowel de blokken als de schijven achter vervangen worden en de kapotte remklauw. We hebben nog fabrieksgarantie maar kan me indenken dat de blokken en schijven onder normale slijtage vallen maar een kapotte remklauw is toch garantie? Hoe denken jullie daarover? Graag uw mening?

Reply
admin

Beste Marco,

Remschijven en remblokken vallen inderdaad onder slijtagedelen en daardoor in onderhoud. Een remklauw die vastzit is iets wat door de garage opgelost zou moeten worden. Daar kan jij niks aan doen en het is geen onderdeel die even bij een grote beurt wordt vervangen. Dit is een onderdeel die kapot kan gaan waarna deze vervangen moet worden.

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *