Bandenspanning

Home Bandenspanning

Waarom de juiste bandenspanning belangrijk is. Zowel voor uw veiligheid als voor uw portemonnee

Vraag gratis offertes aan bij garages in uw buurt. Vergelijk prijs, service en afstand. En vind snel de juiste garage om de banden van uw auto te laten vervangen.

We weten allemaal dat de juiste bandenspanning belangrijk is. Maar weten we ook waarom dat zo is? Daar ga ik in dit artikel wat dieper op in. Om te beginnen is de juiste bandenspanning gunstig voor het benzineverbruik. Wanneer banden te weinig spanning hebben moet de motor van de auto harder werken om vooruit te komen en dit kost meer brandstof. Maar er zijn belangrijkere factoren dan dat.

Bandenspanning

Bandenspanning

Uw veiligheid
De juiste bandenspanning is belangrijk voor uw veiligheid en dat van andere weggebruikers. Waarom? De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat de auto bij noodremmen zo efficiënt en snel mogelijk tot stilstand komt. Bij een te lage of te hoge bandenspanning zal de auto een aanzienlijk langere afstand nodig hebben om tot stilstand te komen. En bij noodsituaties kan één meter het verschil zijn tussen iemand een lange tijd het ziekenhuis in sturen, of met de schrik vrijkomen.

Dan is er de kwestie van stabiliteit en grip. Met regenachtig weer is het ontzettend belangrijk de juiste bandenspanning te hebben. Het profiel in de banden is zo gemaakt om water af te voeren, waardoor grip gewaarborgd blijft met het wegdek. Wanneer de bandenspanning te hoog of te laag is, zal de band minder efficiënt water kunnen afvoeren wat aquaplaning tot gevolg kan hebben. Dit betekent in feite dat uw auto letterlijk over water glijdt en de banden geen contact met het wegdek maken.

Aquaplanning

Aquaplanning

Dat kan levensgevaarlijk zijn omdat u dan weinig tot geen controle hebt over uw auto. Een paar seconden van aquaplaning kan al fataal zijn indien de chauffeur niet juist handelt. Het beste wat u tijdens aquaplaning kunt doen is gas loslaten en het stuur recht houden (op een recht stuk). In een bocht is het wat ingewikkelder, maar liggen de snelheden meestal ook wat lager. Dan is de kans op aquaplaning kleiner.

Levensduur van de band
Na veiligheid is het belangrijk dat de banden van uw auto zo lang mogelijk mee gaan. Ook hier is de juiste bandenspanning belangrijk. Bij een te lage bandenspanning slijten de buitenranden van uw band te snel.

Bij een te hoge bandenspanning slijt het middengedeelte van de band te snel. In beide gevallen dient een band veel eerder dan nodig vervangen te worden.

Juiste bandenspanning

Juiste bandenspanning

Bij de juiste bandenspanning gaat een band het langst mee. Dit komt omdat het gewicht van de auto dan gelijk over het hele oppervlak van de band wordt verdeeld en de band zo het minst belast wordt.

Wat is de juiste bandenspanning voor mijn auto?
De juiste bandenspanning is voor elke auto anders. Dat komt omdat de ideale bandenspanning afhankelijk is van het totaalgewicht van de auto, maar ook van de maat band. Een brede platte band in combinatie met een zware auto zal een hogere spanning nodig hebben dan een smalle band op een kleinere auto zoals de Toyota Aygo bijvoorbeeld.

Meestal is de juiste bandenspanning te vinden op een sticker bij de linker of rechter deurportier van uw auto. Maar ook in het onderhoudsboek van uw auto staat deze aangegeven. U kunt zelfs zien hoeveel spanning er nodig is wanneer de auto licht of vol beladen is.

De juiste bandenspanning voor uw auto

De juiste bandenspanning voor uw auto

Geen originele bandenmaat? Dan klopt de voorgeschreven spanning niet meer!
Indien u een andere maat banden monteert dan origineel, (ongeacht of dit breder of smaller is) moet u de bandenspanning hierop aanpassen. Bij brede platte banden hoort er wat meer spanning in te zitten (0,5) dan bij normale (ballon)banden. De bandenleverancier kan u hier meer informatie over geven. Er is helaas geen standaard spanning die voor alle banden en auto’s ideaal is.

Controleer regelmatig
Controleer uw bandenspanning eens per maand. Dan weet u zeker dat u veilig en voordelig op weg bent! Om een correcte meting van de bandenspanning te kunnen doen is het belangrijk dat de auto niet meer dan 3km rijdt voordat u de spanning controleert. Wanneer de auto langer heeft gereden wordt de lucht in de band warm: lucht zet dan uit. Hierdoor zal de meting hoger uitvallen.

Om de warmte te compenseren (wanneer u meer dan 3 km rijdt voor de controle) kunt u 0,3 psi extra spanning bijpompen.

Vraag gratis offertes aan voor banden vervangen

Voordelen van Automaker.nl

  • Ontvang vrijblijvend offertes
  • Met vaste prijsgarantie
  • Van RDW erkende garages bij u in de buurt
  • Vergelijk prijs, afstand en kwaliteit
  • Kies de beste garage en maak een afspraak
  • U bespaart gemiddeld 30%
  • ZONDER verrassingen achteraf
  • Onafhankelijk en gratis

Bij nieuwe onderdelen gelden de garantieregels van de betreffende garage. Meestal is dit 1 tot 3 jaar op montage en fabrieksfouten.