Welke autoverzekeringen zijn allemaal verplicht om af te sluiten?

Heb jij, net zoals veel mensen, een auto op de oprit staan? Met dit voertuig kun je gemakkelijk van a naar b reizen. Maar een auto brengt ook verplichtingen én kosten met zich mee. Het is als bestuurder toch belangrijk om hier alvast rekening mee te houden. Wist je bijvoorbeeld, dat een voertuig om verschillende verzekeringen vraagt?

En voordat je een voertuig aanschaft en de weg op gaat, is het toch belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Daarom vertellen we je in dit artikel welke autoverzekeringen zoal verplicht zijn om af te sluiten. 

Waarom een autoverzekering afsluiten?

Een autoverzekering is geen zinloze kostenpost die iedere maand terugkeert. Je kunt namelijk schade rijden met je voertuig of, hoe vervelend dat ook is, betrokken raken bij een ongeluk. En naast blikschade, kunnen ook andere autobestuurders hier een onderdeel van worden. Deze situaties kunnen flinke kosten met zich meebrengen.

Bijvoorbeeld reparatiekosten en hier zit niemand op te wachten. Hier is een autoverzekering voor; het vangt hoge kosten op en hierdoor kom je niet zomaar voor verrassingen te staan. Dus die maandelijkse premies zijn niet helemaal voor niks, wist je dat?

Welke autoverzekeringen zijn verplicht?

In Nederland ben je als bestuurder verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Niet alleen voor een auto overigens, maar ook als je een brommer of scooter bezit. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering en deze verzekering dekt de kosten die je maakt door schade, ook aan de voertuigen van anderen.

Vervolgens kun je de WA naar eigen wens uitbreiden. Dit wordt ook een all risk verzekering auto genoemd. Hierdoor gaat de maandelijkse premie omhoog, maar kun je je wel uitgebreider laten verzekeren. Zo kun je de WA-verzekering uitbreiden naar schade door bijvoorbeeld een auto-inbraak, schade aan de ruit en schade door brand of storm. Maar dit is natuurlijk persoonlijk. Met een basisverzekering kom je ook ver.

Waar moet je op letten als je een autoverzekering afsluit?

Dat is een terechte vraag, want hier kan heel wat bij komen kijken. Je wilt immers de beste verzekering kiezen, zonder voor onverwachte situaties óf kosten te komen staan. Daarom kunnen de volgende punten belangrijk zijn:

  • Het pakket: Als je een autoverzekering gaat afsluiten, dan kom je er al snel achter dat er verschillende pakketten mogelijk zijn. Ieder pakket heeft andere kosten, maar bevat ook andere dekkingen. Kijk dus welke dekkingen aansluiten op jouw voertuig en waar je behoefte aan hebt.
  • De kosten: Je mag natuurlijk ook naar de terugkerende kosten kijken, zodat je precies weet hoeveel er maandelijks wordt afgeschreven.
  • Klantenservice: Kijk ook naar de manier hoe je geholpen wordt als je vragen of klachten hebt. Op welke manier is de klantenservice te bereiken en op welke tijden is dit mogelijk? Een goede klantenservice geeft ook jou als klant een fijne ervaring.


Als je erachter wilt komen welke verzekeraar de beste autoverzekering kan verschaffen, is het aan te raden om meerdere verzekeraars met elkaar te vergelijken en onder elkaar te zetten. De kosten, maar ook andere plus- of minpunten.