Duurzaam en ethisch leven in vijf stappen

Sinds het begin van de Industriële Revolutie is onze planeet er sterk op achteruitgegaan. We zijn fossiele brandstoffen gaan verbranden, de ozonlaag raakte beschadigd, we hebben zure regen gekend en nu zien we dat het klimaat langzaam maar zeker verandert. Zomers worden langer, regenbuien worden feller en dat is alleen nog maar wat we in Nederland zien verschuiven. Wereldwijd voltrekt zich een ramp.

Het is daarom goed om ons leven aan te passen en om onze ecologische voetafdruk te verminderen. Hier zijn vijf manieren hoe jij jouw leven kunt verduurzamen.

Ga zuiniger leven

‘Zuinigheid met vlijt’ luidde ooit onze nationale motto. Mensen leefden niet voor weelde, voor een consumptiemaatschappij, maar namen genoeg met wat ze hadden. Het ‘één koekje bij de koffie’ is nog altijd onderdeel van onze Hollandse cultuur, maar het materialisme zit inmiddels wel goed ingebakken. We moeten altijd maar meer, we moeten altijd maar nieuwe dingen kopen en altijd er maar op vooruit gaan. Het is echter ook weleens goed om te leren om zuiniger aan te doen.

Ga energiezuinig leven

Wat je ook kunt doen, is zuiniger omgaan met de energiebronnen die we hebben. Zoals we al zeiden, is het verbranden van fossiele brandstoffen helemaal niet zo goed voor onze planeet. Stap bijvoorbeeld over naar een elektrische auto. Het netwerk aan laadpalen in Nederland is de afgelopen jaren dermate gegroeid, dat het elektrisch rijden een genot is. Kijk op de kaart en zoek je dichtstbijzijnde Shell recharge charging station bijvoorbeeld, een laadpaal bij jou op de route.

Ga bewuster eten

Het is niet zozeer dat we het doden van dieren voor vlees veroordelen of iets dergelijks, maar het is wel verstandig om te weten dat vlees erg vervuilend is. Niet alleen eten koeien vele malen meer dan dat ze vlees produceren (voedsel dat ook voor mensen had kunnen worden verbouwd), ook drinken ze enorm veel water. Als we bewuster gaan eten – minder vlees, meer groente – kunnen we daarmee het klimaat redden.

Ga duurzamer kopen

Elk meubelstuk dat je koopt, elke nieuwe computer en ieder kledingstuk dat je thuis laat bezorgen, heeft zijn ecologische voetafdruk waar je rekening mee moet leren houden. Neem bijvoorbeeld een kledingstuk van katoen. Voor het verbouwen van katoen is veel water nodig en worden veel gifstoffen gebruikt. Er zijn hele dorpen die lijden aan kanker en aan droogte vanwege het verbouwen van katoen. Dit is een grote ecologische voetafdruk.

Ga actief leven

Jij kunt je ook in gaan zetten voor een beter klimaat, voor een beter milieu en voor een betere planeet. Wordt actief bij een vereniging die bomen plant of die ervoor zorgen dat een bepaalde diersoort wordt beschermd. Ook zijn er genoeg organisaties die actie voeren om bepaalde klimaatwetgeving door te laten voeren. Op die manier help je de wereld een betere wereld te worden.

Zoals je ziet zijn er genoeg dingen die je kunt doen om een verandering te bewerkstelligen op deze aardkloot. Samen kunnen we de wereld veranderen.