De (onbekende) voordelen van een kleine auto

Twijfel je erover om een kleine auto te kopen? Wellicht kunnen de verschillende voordelen die bij dit soort auto’s komen de doorslag geven om de knoop door te hakken. Kleine auto’s hebben een aantal niet zo voor de hand liggende pluspunten die je mogelijk over het hoofd had gezien.

Alles is voordeliger

Het spreekt voor zich dat kleine auto’s tot de meest betaalbare auto’s op de markt behoren. Naast de aanschafprijs kun je met een compacte auto op nog veel meer vlakken geld besparen. Om te beginnen zit je qua wegenbelasting en verzekering in de laagste schaal.

Dat kan jaarlijks al gauw honderden euro’s schelen in vergelijking met een grotere auto. Kleine auto’s hebben tevens zuinige motoren. De techniek is eveneens minder complex dan bij meer luxe modellen. Een onderhoudsbeurt is daarom niet alleen goedkoper, vanwege de vaak goede betrouwbaarheid ervaar je over het algemeen minder problemen.

Inparkeren was nog nooit zo makkelijk

Bij een compacte auto zitten de voor- en achterwielen dichter op elkaar. Het resultaat is een kleine draaicirkel. Neem bijvoorbeeld de Renault Twingo: deze Franse stadsauto heeft slechts 9,1 meter nodig om te keren. Met een beetje denkwerk kun je op veel plekken omdraaien zonder driemaal te hoeven steken.

Zo’n kleine draaicirkel is natuurlijk ideaal voor in krappe binnensteden, maar de wendbaarheid van compacte auto’s zorgt ook dat inparkeren een stuk makkelijker wordt. Vooruit, achteruit, parallel: het is allemaal een fluitje van een cent. Er zijn maar weinig plekken waar je je auto niet kwijt kunt.

Plezier bij lage snelheden

In tegenstelling tot grote, snellere auto’s kun je met compacte auto’s op lage snelheden veel plezier beleven. Het lage gewicht, het kleine formaat en de wendbaarheid van stadsauto’s zorgen ervoor dat iedere rotonde of scherpe bocht een hele belevenis kan zijn.

Als je een compacte auto met een goede wegligging hebt, zoals bijvoorbeeld de Fiat 500 of Ford Fiesta, dan heb je zowaar het idee achter het stuur van een kart te zitten. Je rijdt geen illegale snelheden, brengt niemand in gevaar, maar voelt wel de sensatie en g-krachten.

Je levert niet langer in op comfort

De dagen dat kleine auto’s kaal en incompleet en écht gericht op budget waren, zijn lang vervlogen. Ondanks de lage prijzen van compacte auto’s lever je nauwelijks nog in op comfort. Veel luxe voorzieningen en rijhulpsystemen zoals airco, verwarmde stoelen, (adaptieve) cruise control en dergelijke zijn tegenwoordig ook op de kleinste modellen te vinden.

Bij veel merken is het materiaalgebruik en de bouwkwaliteit van compacte auto’s verbeterd. Ook niet onbelangrijk: vrijwel alle kleine auto’s hebben een degelijke hoeveelheid binnenruimte en vijf deuren. Driedeurs hatchbacks zijn een uitstervend ras. Dat scheelt een hoop gedoe met instappen.

Deze compacte auto’s vallen goed in de smaak

Als je op zoek bent naar een compacte auto, wordt je begroet door een uitgebreid aanbod. De Kia Picanto is de populairste kleine auto van Nederland. Andere populaire modellen zijn bijvoorbeeld de Citroën C1, Peugeot 108 en Toyota Aygo.

De auto’s die dit trio vormen, hebben stuk voor stuk een uniek design, maar zijn op technisch vlak nagenoeg identiek. Daarnaast scoren kleine auto’s als de Fiat 500, Hyundai i10, Seat Mii, Skoda Citigo en Volkswagen Up goed. Mag het een maatje groter, denk dan aan modellen als de Dacia Sandero, Mini, Peugeot 208, Renault Clio en Volkswagen Polo.