Autoschade, wat nu?

Je bent aan het rijden na een gezellige avond stappen met vrienden of vriendinnen. In de auto is het een gezellige boel en jullie hebben allemaal wat gedronken. Dat maakt niet uit, want jullie komen wel veilig thuis. Toch gaat het op een gegeven moment mis en komen jullie in botsing met een andere auto, wat nu?

Wie is aansprakelijk?

In bovenstaand geval ben jij dus degene die aansprakelijk gesteld wordt, omdat je een verkeersfout bent begaan. Je draagt dus de schade van de tegenpartij en jouw eigen schade. Mocht je een fietser of voetganger aangereden hebben, dan worden deze allebei nog extra bijgestaan door de wet. Er wordt altijd gekeken naar de de leeftijden van de personen in kwestie en de gemaakte verkeersfouten. Op basis daarvan wordt dan duidelijk hoeveel je moet betalen. Ook is het belangrijk dat je weet dat je bij het uitlenen van jouw auto nog steeds aansprakelijk bent. Dat geldt dan ook als er ongeluk gebeurt met jouw auto, ook al zit je niet zelf achter het stuur. Een goedkope autoverzekering of een iets duurdere die goed bij je past, is dus erg belangrijk!

Zo voorkom je een ongeluk

Het is natuurlijk wel zo fijn als je een ongeluk in de toekomst kunt voorkomen. De belangrijkste tip is dat je dus nooit dronken achter het stuur moet gaan zitten. Dit beïnvloedt jouw reactiesnelheid en jouw zicht, waardoor je vaak niet kunt zien of er iets aankomt en dus mogelijk niet op tijd op de rem drukt. Let er ook op dat je niet te lang achter het stuur zit. Als je bijvoorbeeld op vakantie gaat met de auto, wil je natuurlijk zo snel mogelijk bij jouw bestemming zijn en gelijk doorrijden. Dit is echter niet verstandig, want het wordt op den duur steeds lastiger om je te focussen op de weg. Neem dus regelmatig een pauze en ga achter het stuur vandaan. Drink en eet genoeg voordat je weer verder gaat, zodat je weer helemaal opgeladen bent om verder te rijden. Als je met iemand bent die een rijbewijs heeft, kan het ook fijn zijn als jullie even wisselen, zodat je tot rust kunt komen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Indien jij een ongeluk veroorzaakt hebt, is het belangrijk dat je weet dat je aansprakelijk bent en dus voor jouw schade moet betalen, maar ook voor die van de tegenpartij. Om een ongeluk te voorkomen, is het dus belangrijk dat je nooit dronken en niet te lang achter het stuur zit. WIl je jouw autoverzekering berekenen die je kunt raadplegen bij schade? Kijk dan op overstappen.nl!