Hoe een olieverversing uit te voeren in 5 eenvoudige stappen

Als je een eigen auto hebt, dan weet je dat de kosten voor reparatie en onderhoud flink kunnen oplopen. Toch zijn er zeker ook dingen die je eenvoudig zelf kunt doen. Eén daarvan is het zelf verversen van de motorolie en het vervangen van het oliefilter. Dit is helemaal niet moeilijk! Wij leggen je in 5 eenvoudige stappen uit hoe je dit zelf kunt doen.

Waarom de olie verversen?

Motorolie is essentieel als smeermiddel voor de bewegende onderdelen van je auto. Het zorgt ervoor dat de onderdelen elkaar niet aanraken en dient op die manier slijtage te voorkomen. Motorolie zorgt daarnaast voor afdichting van de zuigers en de cilinders in de motor. Motorolie dient tenslotte als afvoermiddel van slijtagedeeltjes en resten die zich in de motor bevinden. Het is dus uitermate belangrijk om de olie regelmatig te verversen en het oliepeil te controleren.

Waarom zou je zelf de motorolie verversen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de olie te laten verversen wanneer je auto wordt onderhouden. Toch kan het voordelen hebben om dit regelmatig zelf te doen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vaker de olie moet verversen dan dat je de auto laat onderhouden. Je kunt dan tussentijds de auto naar de garage brengen, maar je kunt dit natuurlijk ook zelf doen. Zoals je zult lezen is het echt niet zo moeilijk. Het zal je flink in de kosten schelen en daarnaast zal het tijdbesparend zijn. Je hoeft nu niet steeds naar de garage te rijden en te wachten tot de auto klaar is. Als je niet zeker weet of je het wel goed doet kun je bijvoorbeeld ook filmpjes bekijken op internet waarbij het olie verversen wordt gedemonstreerd. Vragen kun je natuurlijk altijd stellen aan de monteur die jouw auto onderhoudt. Hij zou je eventueel ook kunnen uitleggen hoe het verversen van de olie werkt, als je niet voldoende hebt aan de uitleg die wij je hieronder geven.

De motorolie verwijderen

De eerste stap voor het verversen van de olie is het verwijderen van de olie. Laat eerst de motor kort warmlopen. Dit zorgt ervoor dat de olie warmer en vloeibaarder wordt. De olie zal nu makkelijker stromen. Zorg ervoor dat je auto stabiel staat, zodat de olieverversing gemakkelijker kan worden uitgevoerd. Zet nu een emmer klaar waar de oude olie in kan stromen. Draai de aftapplug los, zodat de oude motorolie uit de motor ka stromen. Let erop dat je de emmer er goed onder plaatst. Let op, want de olie is warm. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de aftapplug. Laat alle olie uit de motor stromen.

Onderdelen vervangen

Draai de aftapplug nu weer vast. Het kan zijn dat de afdichtring van de aftapplug barsten, scheuren of slijtage vertoont. Dit kan ervoor zorgen dat er olie uit je auto gaat lekken. Vervang de afdichtring daarom regelmatig, maar zeker als je slijtage opmerkt.

Het oliefilter van de motor kan beschadigd of verstopt zijn. Het is daarom belangrijk om regelmatig het oliefilter te vervangen. Dit doe je zelf eenvoudig door met de hand het oude oliefilter van de motor los te draaien en het nieuwe oliefilter erin te draaien. Let erop dat je het juiste oliefilter koopt. Informatie hierover kun je vinden in het boekje dat bij de auto zat, of je kunt informatie vragen aan de garage waar je auto wordt onderhouden.

De olie verversen

Nu de oude olie is verwijderd en eventuele kapotte onderdelen zijn vervangen is het tijd om de olie te verversen. Draai allereerst de vuldop los. Plaats nu een trechter in de opening, zodat je de nieuwe motorolie gemakkelijk kunt overgieten. Giet nu de juiste hoeveelheid olie in je motor. De juiste hoeveelheid motorolie vind je in het onderhoudsboekje van je auto of vraag je aan de monteur die jouw auto onderhoudt. Laat nu de motor weer even kort warmlopen, zodat de olie warm en vloeibaar wordt. Zet nu de auto uit.

Oliepeil controleren

Controleer vervolgens het oliepeil. Het oliepeil controleren doe je met de peilstok die is bevestigd aan de vuldop. Het oliepeil moet tussen het minimum- en maximumteken zitten als je de peilstok in de olie steekt. Een tekort aan olie vul je voorzichtig bij door kleine beetjes tegelijk door de trechter in de opening te gieten. Een teveel aan olie verwijder je door het losdraaien van de aftapplug en deze weer vast te draaien als het oliepeil goed is.

Oude olie afvoeren

Als laatste stap is het belangrijk dat je de oude olie op de juiste manier afvoert. Motorolie mag je namelijk niet bij het gewone afval doen. Particulieren mogen kleine hoeveelheden motorolie bij het klein chemisch afval doen. Bedrijven, zoals garages, moeten oude motorolie laten afvoeren door een erkend bedrijf. Mocht je toch niet zeker weten of je de regels in jouw land of regio wel goed volgt? Dan kun je altijd de plaatselijke milieustraat even bellen. Zij weten wat de juiste methode is in jouw land of regio, of die past bij jouw situatie.

Hoe vaak de olie verversen?

Hoe vaak je de olie moet verversen hangt af van het aantal kilometers dat je met de auto rijdt. Daarnaast spelen nog andere factoren een rol, bijvoorbeeld hoe vaak je de auto gebruikt. Als je de auto niet vaak gebruikt of korte afstanden rijdt, dan is het normaal gesproken voldoende om eens per jaar de olie te verversen. Rijd je veel kilometers? Dan is het verstandig om de olie om de 15.000 kilometer te verversen. Soms gaat motorolie langer mee, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 kilometer. Door de olie regelmatig te peilen kun je zien of de olie eerder ververst of bijgevuld moet worden. Het is belangrijk om niet te lang te wachten met het verversen van de olie, want anders kan de motor sneller slijten of zelfs kapotgaan. Als je zelf vaker de olie ververst zul je gaan herkennen wanner de olie opnieuw moet worden ververst en voorkom je ernstige schade aan je motor. Door de olie regelmatig te verversen, onderdelen te vervangen en je auto te onderhouden kun je weer vele veilige kilometers rijden.