Schokdempers vervangen

Schokdempers vervangen

Wat doen schokdempers? Wanneer zijn ze aan vervanging toe? En wat zijn de kosten om ze te vervangen?

De schokdempers van uw auto zijn ontzettend belangrijk. Zowel voor het rijplezier als voor uw veiligheid. En hoewel deze jaren meegaan, moeten schokdempers wel tijdig vervangen worden wanneer ze versleten zijn. Hoe weet u of uw autoschokdempers nog goed, of al aan vervanging toe zijn? Dat en meer nemen we even door.

Wat doen schokdempers?
Schokdempers zijn beweegbare poten die oneffenheden in de weg opvangen. Daarnaast zorgen de schokdempers ervoor dat de auto in een bocht zo stabiel mogelijk blijft en niet teveel overhelt.

Wanneer zijn schokdempers aan vervanging toe?
Het probleem met schokdempers is dat ze geleidelijk aan slijten. Hierdoor merkt u niet snel dat uw schokdempers achteruit gaan. Maar ze slijten wel degelijk.

Let op: schokdempers kunnen versleten zijn, maar zolang ze niet lekken zal de auto gewoon door de APK komen. Dit betekent dus niet per se dat uw schokdempers nog goed (strak) zijn.

Schokdempers

Schokdempers

Controleer zelf of uw schokdempers nog goed zijn
Er zijn een aantal manieren om de schokdempers op hun deugdelijkheid te testen.

-Druk met uw gewicht op elke hoek van de auto. Wanneer de auto bij het omhoog komen ook maar één keer op en neer gaat is de schokdemper op die hoek al redelijk versleten. Een goed werkende schokdemper (wanneer ingedrukt) duwt de auto terug omhoog zonder te deinen.
-Wanneer de auto op de snelweg last heeft van zijwind (meegeeft) dan zijn de schokdempers niet goed meer. Bij goed werkende schokdempers hoort u de wind (van de zijkant) tegen de auto aan slaan, maar geeft de auto niet mee en blijft deze stevig op de weg.
-Wanneer bij stevig remmen (in een rechte lijn) de neus van de auto doorzakt zijn de schokdempers niet goed meer. Ze kunnen het gewicht van de remmende auto niet goed opvangen waardoor ze teveel doorzakken.
-De schokdempers krijgen het zwaar bij rotondes. Wanneer de auto op een rotonde teveel overhelt, weet u dat uw schokdempers versleten zijn.
-Schijn met een zaklamp op de schokdempers en kijk of er olielekkages zijn. In dit geval moeten de schokdempers per direct vervangen worden! Dit is tevens APK afkeur.

Lekkende schokdemper

Lekkende schokdemper

Kosten voor het vervangen van de schokdempers
De kosten voor het vervangen van de schokdempers zullen voor alle auto’s verschillend zijn. Maar het blijft hoe dan ook een redelijk prijzige aangelegenheid. Gemiddeld moet u aan 700 euro denken om alle 4 de schokdempers te vervangen. Het vervangen van de achter schokdempers gaat makkelijker (en is dus goedkoper) dan de schokdempers aan de voorkant.

Schokdempers moeten (voor uw veiligheid) altijd per set vervangen worden. Dus links en rechts samen.

Originele schokdempers hebben een lange levensduur, maar zijn daarom ook prijzig. Er zijn veel goedkope alternatieven. Voor bijna alle merken en type auto’s zijn er wel wettelijk goedgekeurde aftermarket schokdempers te koop. Hoewel deze meestal geen 10 jaar meegaan, kunt u er makkelijk 5 jaar mee doen. Het is een afweging die u zelf maakt.

Vraag gratis offertes aan voor schokdempers vervangen

Doe het voor een scherpe prijs bij een vakkundige garage bij u in de buurt!
Moeten de schokdempers van uw auto vervangen worden? Vraag dan meerdere offertes aan via Automaker.nl. Vergelijk de verschillende offertes van erkende garages en kies de beste prijs. Onze aangesloten garages zijn vakkundig, snel en vriendelijk. Daarnaast krijgt u offertes met prijsgarantie. Zodat u niet voor onverwachte kosten komt te staan. Zorgeloos besparen dus!

Om een prijsaanvraag te plaatsen klik simpelweg op “Reparatie plaatsen” onderaan deze pagina.

1 Comment. Leave new

Dankjewel voor dit stuk over schokdempers. Ik denk dat het belangrijk is dat de schokdempers niet verslijten. Wat is de levensduur van een originele schokdemper precies?

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *